Как да живеем с диабет


Как да живеем с диабет
Кашата от елда се препоръчва по-често да присъства в менюто на диабетиците
09 Юли 2015, Четвъртък


Какво представлява диабетното стъпало?


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Може ли захарната болест да се лекува с хранителни добавки?
Ружка Стефанова,  Русе
Виолета Христова, София

Диабетното стъпало е едно от често срещаните усложнения на диабета. Самата захарна болест, както заболяването е известно, се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (хипергликемия), явяващо се в резултат на нарушено отделяне на регулиращия кръвнозахарното ниво хормон, наречен инсулин, нарушено инсулиново действие или и двете причини. Хроничната хипергликемия се съпровожда с увреждане на различни органи – бъбреци, очи, нервна система, сърце и кръвоносни съдове.
Захарният диабет тип 1 се дължи на увреждане на клетките, секретиращи инсулина в задстомашната жлеза (бета клетки). Тази форма включва и случаите, дължащи се на автоимунни процеси.

Захарният диабет тип 2 се дължи на устойчивост (резистентност) спрямо ефекта на инсулина и на инсулинов дефицит. Други специфични типове диабет са: специфични наследствени негови форми, диабет, развил се следствие на друго основно заболяване или във връзка с приемането на определени лекарства. Гестационният захарен диабет пък е състояние на нарушен глюкозен толеранс, който се изразява по време на бременност.

Основни прояви на диабет тип 1, който е по-характерен за детската и по-млада възраст, са: увеличено количество урина, жажда, намаление на теглото при повишен апетит, отпадналост до адинамия. Захарният диабет тип 2 се открива случайно, защото не протича изявено като тип 1. Той се проявява с различни инфекции, кожни промени, сърбежи, при част от болните е налице високо кръвно налягане, гръдна жаба и др. Впоследствие  се появяват силна жажда и повишено количество урина.

При болните от диабет тип 1 успехът на лечението зависи от съгласуването на инсулиновата доза, приема на храна и физическата активност.  При този от тип 2 се прилага т. нар. стъпаловиден подход при лечението. Първата му стъпка е без лекарства, но с промяна в стила на живот (диета, физическа активност, спиране на тютюнопушенето и пр.). Нивото на кръвната захар се следи самостоятелно в домашни условия и ако след 2-3 месеца не се постигне оптимален гликемичен контрол, се преминава към втората стъпка – монотерапия (лечение с едно лекарство). При неуспех се пристъпя към третата стъпка –  комбинирано лечение с медикаменти от различни класове, а ако се наложи, се стига и до четвъртата стъпка – поставяне на вечерна доза инсулин.

Крайъгълният камък в грижата за диабетика обаче е диетолечението. За болните от тип 2 диетата цели нормализиране нивото на кръвната захар и мастите, както и намаляване на телесното тегло. При тип 1 усилията се насочват към добра координация между приема на храна (особено въглехидратите) и приема на инсулин.
Повишената физическа активност пък подобрява инсулиновата чувствителност, понижава кръвното налягане и подобрява мастния профил при диабетиците. При диабет от тип 2 тя води до подобрение на гликемичния контрол и до намалена нужда от медикаменти.

При тип 1 леката до умерена физическа активност понижава показанията на кръвната захар и може да доведе до епизоди на хипогликемия (драстично спадане до нивото й в кръвта).
При засилено физическо натоварване обаче трябва строго да се спазва лична хигиена на стъпалото и да не се допускат травми.
Основните остри усложнения, следствие на това заболяване, са именно хипогликемията, а също и хипергликемичните кризи. Късните усложнения са т. нар. макроваскуларни усложнения – коронарна болест, мозъчносъдова болест, периферна съдова болест.
Лечението, режимът и качеството на живот на диабетика трябва да бъдат изключително под контрола на лекари ендокринолози.

При хипогликемия, чиито признаци са изпотяване, силен глад, нервност, обща слабост, разтреперване, сърцебиене, световъртеж и объркване, замъглено зрение или прималяване „под лъжичката“, незабавно трябва да се вземат някои мерки. Нужно е веднага да се приемат 15 грама захар (три-четири бучки, една супена лъжица или три пакетчета за подслаждане на кафе по 5 г). При липса на чиста захар се взимат 3-4 захарни бонбона, но не шоколадови, или пък съдържаща захар напитка.
Ако до 15 минути след това признаците на хипогликемия не са изчезнали, се приемат още 15 г захар или бонбони. При евентуална загуба на съзнание спешно трябва да се търси лекарска  помощ.

Трябва да се помни, че при по-висока физическа активност следва да се приема допълнително количество въглехидрати – бисквити, сандвичи.
Хипергликемията се изразява със силна жажда, често уриниране, суха и сърбяща кожа, постоянен глад, замъглено зрение и сънливост. При нея храненето не бива да се намалява. Трябва да се приемат препоръчаното дневно количество въглехидрати, може и под формата на подсладени течности. Добре е да се изпиват поне 2-3 литра неподсладени течности за 24 часа, основно зеленчуков бульон.

Ето няколко съвета за общохигиенните мерки, които може да се приложат при диабет:
Пазете краката си от усложенения (т.нар. „диабетно стъпало“)
За целта мийте краката си всеки ден с топла вода и сапун, след което ги изсушавайте старателно с памучна кърпа.

Ако кожата ви е суха, мажете я с крем и не използвайте режещи инструменти.
Не ходете никога боси, а носете памучни чорапи с не много стегнат ластик.
Оглеждайте стъпалата си всеки ден. Ако забележите зачервяване, пришка или раничка, веднага потърсете лекарска помощ.
Опасни за вашите крака са: метални инструменти, стегнати чорапи, тютюнопушенето, горещите предмети, продължителното накисване във вода.

Примерно дневно меню:
Закуска: Каша от елда (40 г семена и 10 г масло). Месен или рибен пастет (месо 60 г, масло 5 г). Чай с мляко (млякото 50 мл).
Втора закуска: Чаша айрян.
Обяд: Зеленчукова супа, варено месо – 100 г с варени картофи, 150 г масло –  5 г, ябълка – 200 г.

Следобедна закуска: Сок от моркови.

Вечеря: Кюфтета, пълнени с моркови и извара.

Преди лягане: Чаша айрян. Дневна дажба хляб: 250 г – ръжен.

Природолечение: Науката е установила, че голяма група растения понижават кръвната захар в известна степен и могат да бъдат включени в комплексното лечение на захарния диабет, като само по преценка на лекаря(!) някои от тях могат да се прилагат за кратък период самостоятелно, и то само в началото на диабет тип 2. Кои билки имат захаропонижаващ ефект: Коприва, черница, бобови шушулки, галега (жаблек), глухарче, хвощ, бял оман.

Постоянното приемане на фитопрепарати води до привикване на организма. Ето защо след 30-дневна употреба се препоръчват 15-20-дневни почивки. Освен това нивото на кръвната захар трябва да се следи много внимателно, като всичко се извършва под наблюдението на лекар!


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки