Почитаме паметта на светите Петър и Павел


Почитаме паметта на светите Петър и Павел
В Баткунския манастир расте най-старата лозница на Балканите
29 Юни 2015, Понеделник


Петровден е храмов празник на Баткунския манастир


На 29 юни православната църква почита паметта на апостолите Петър и Павел, но традиционно у нас празникът е по-популярен като Петровден, наблягайки повече на паметта на единия от светците. Иначе според народните представи светите Петър и Павел са братя близнаци. И тъй като Петър е по-могъщ и се смята за носител на доброто начало, неговото име повече се тачи.
В зависимост от особеностите на климата, на различни места този ден бележи началото или средата на жътвата.

Храмов празник на Петровден отбелязва Баткунският манастир „Св. св. Петър и Павел“. Той е разположен в северните склонове на рида Каркария от Баташкия дял на Родопите, само на около 2 км от някогашното село Баткун, дало името му, което днес се е сляло със съседното Паталеница и е станало част от него. Светата обител е обявен за паметник на културата и е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. В близост може да се видят останките от древния град Баткунион.

За основаването на манастира няма точна дата. Надпис на гръцки език върху мраморна плочка, намерена в църквата „Св. Димитър“ в с. Паталеница, подсказва, че  е построен или пък е бил обновен през ХІ в. Според изтъкнатия български възрожденец Стефан Захариев обителта е издигната върху останки на езически храм, съществувал през старобългарската епоха. А руският пътешественик Виктор Григорович предполага, че светата обител е основана от баткунски банове.

Сведения за манастира се появяват в исторически документ от ХVІІ в., в който се разказва за насилственото помохамеданчване на родопското население. В него се отбелязва, че тогава манастирският комплекс е разорен и опожарен. Възобновен е през 1692 г., но през 1774 г. е разрушен до основи от кърджалиите. Последно е възстановен през 1854 г. Тогава е построена новата манастирска църква, оцеляла и до днес.
За миналото на Баткунския манастир напомнят едно старо клепало в двора му и мраморна плоча от старата манастирска чешма с възпоменателен надпис от 1781 г., вградена днес в стената на обителта.

Важно място заема една стая, украсена със стенописи, в която през 1867 г. е живял Станислав Доспевски. По време на престоя си зографът рисува 4 икони – „Богородица“, „Христос“, „Уброс“, „Козма и Дамян“, и още два ценни портрета, които в момента се съхраняват в Пловдивската митрополия.
Манастирът е давал подслон на много известни местни хайдути, които радушно били посрещани от тогавашния игумен Герасим. Тук е отсядал и Васил Левски. През 1872 г. при една от своите обиколки в Пазарджишко той основал именно в него революционен комитет с представители от околните села – Паталеница, Баткун, Црънча Елидере (дн. Ветрендол) и Ямурчово (дн. Мокрище).

Пазарджишкият управител Али бей също често посещавал светата обител, в която се бил изцерил от тежка болест. Впрочем в нея с молитви, отправени към нейните патрони, били лекувани хора с психични проблеми.
Може би най-голямата манастирска забележителност е старата лоза – ням свидетел на различни времена и епохи. По данни на архимандрит Василий Петров, който е работил и живял тук повече от 30 години, чрез задълбочени изследвания специалистите са установили, че лозата е на близо 600 години, което я прави най-старата лозница на Балканския полуостров.

Преди години короната й е била 70-80 пъти по-голяма, отколкото е сега и е покривала целия двор на манастирски двор, но силна буря през 1978 г. я повалила на земята и откъртила най-големия и плодоносен клон. Но растението успява да се възстанови към нов живот и днес в дънера му са се развили две нови стъбла, които раждат черно на цвят грозде с твърди зърна.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки