За вас, пътешественици


25 Юни 2015, Четвъртък


Предстои така дългоочакваната лятна отпуска. Като правило ще я прекараме далече от дома си, а доста от българите – и в чужбина.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Моето семейство също смята да летува зад граница. Какво трябва да знаем, за да нямаме здравословни проблеми при пътуването и престоя си там?
Величко Величков,
Пловдив

Лято е – време на пътувания в чужбина, на почивки и туристически пътешествия. Не бива обаче да тръгваме неподготвени. Ако не искаме да си развалим почивката, добре е да вземем някои предварителни мерки, да съберем нужната ни информация и едва тогава да се впуснем в увлекателния свят на развлеченията и летните приключения.
И така, какво трябва да знаем, преди да потеглим на път? Преди всичко следва да се запознаем с особеностите на маршрута, по който възнамеряваме да поемем: какви са природата, климатът, условията за настаняване на местата, където отиваме. Добре е да се информираме и за епидемичната обстановка в страните, които смятаме да посетим. Да направим това ще ни помогне сайтът на Световната здравна организация и на Центъра на контрол на болестите в САЩ.

Но има и още няколко проблема, с които трябва да сме наясно.
Ваксинациите. От какви ваксинации ще имаме нужда, зависи от маршрута и от особеностите на страната, за която пътуваме. Задължителни са следните ваксини: менингококова (за Саудитска Арабия) и срещу жълта треска. Препоръчителни са срещу дифтерит, хепатит А и В, срещу коремен тиф. За някои специални групи туристи – срещу грип, бяс, японски енцефалит, пневмококова.

Разболяване от водата. Ако, макар и за кратко, попаднете на място, където водата съдържа болестотворни микроби, вируси и промишлени отпадъци, най-добре е да пиете безалкохолни напитки от фабрично затворени бутилки. Ако нямате такава възможност, задължително трябва да приемате само преварена чешмяна вода. Изплакването на устата и зъбите, както и миенето на плодовете, също трябва да става с преварена вода. Много рисковани са също така плуването и къпането в местности, където езерата и реките са замърсени.

Хранителни разстройства. Те се причиняват от замърсена вода и от некачествени храни. При лошо храносмилане се препоръчват ензимни препарати, а при доказано замърсяване – антибактериални средства. Получилият хранително отравяне с разстройство не бива да допуска обезводняване на организма и трябва веднага да потърси лекарска помощ.
Въздушен транспорт. Ако ни се налага да летим със самолет на дълги разстояния, особено внимание трябва да обърнем на риска от тромбози на дълбоките вени. Препоръчва се да се движим максимално (разбира се – в рамките на възможното), да правим на всеки половин час гимнастика на долните крайници и да поемаме достатъчно течности.

„Настройване“ на биологичния часовник. При по-продължителни преходи се нарушава синхронът на ритъма сън – бодърстване. На тази база възникват нарушения в съня, загуба на апетит, гадене, отпадналост и невъзможност за концентриране. За да преодолеем по-бързо тези явления, нужни са ни достатъчно сън и почивка преди, по време и след полета. Храната ни трябва да е лека, а приемът на течности в самолета – достатъчен. В някои случаи се налага да вземем и някои успокоителни средства. Тези, които са на инсулин, трябва да се консултират със специалист за корекция на дозите.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки