За приликата между Секвоя и светите братя


За приликата между Секвоя и светите братя
Секвоя със своята азбука
29 Май 2015, Петък


Подобно на Кирил и Методий, този индианец изобретява азбуката на чероките

Автор: Димитър Делийски

Никога не бихте се досетили кой е най-високият неръкотворен паметник на човек, въпреки че сте чели за него, виждали сте го, а може дори да сте го пипали с ръка. Затова ще разкажа тази история.
Когато се сформирали Съединените американски щати, в щата Тенеси се родил един истински американец, когото кой знае защо наричали „индиец”. Казвал се Секвоя и бил от племето чероки.

За рождената дата и детството на Секвоя нищо не се знае. Баща му бил бял, а майката – индианката Вут-те  от рода „Червената боя”, който отглеждал шамани за племето. Като пораснал, Секвоя постъпил на служба в американската армия. Там за пръв път видял как белите „разговарят” с бялата хартия, как получават писма от родните места. Самият той през двете дълги години не получил вест от роднините си – чероките не знаели тайната на  „говорещите” листове.

Тогава Секвоя решил да създаде писменост за своя народ. Всеки лингвист би му казал, че си е поставил недостижима цел, още повече, че били правени опити да се създаде писменост за чероките. Даже известният мисионерски орден „Моравски братя” изпратил с тази цел сред чероките монаха Даниел Батрик, който проживял много години сред „индийците”, но накрая признал, че не може да изпълни задачата.
Секвоя – понеже не знаел, че задачата му е неизпълнима – се захванал с нейното решаване. Да си припомним баналното определение за откритията: всички знаят, че нещо не може да бъде, един не знае и го осъществява.

В началото Секвоя започнал да създава йероглифна писменост, т.е. тръгнал по историческия път на човечеството. Нямал хартия и върху дървесни кори рисувал с въглен картинките на думите. Натрупал купища кори, които нараствали все по-бавно. Когато чувал нова за него дума, той преравял всички купчини, за да види дали я няма някъде записана и едва след проверката създавал новия йероглиф. Понеже бил от род на шамани, всички мислели, че прави заклинания.

Веднъж малката му дъщеря Ай-ока намерила книга. Секвоя месеци наред я проучвал и проумял тайната й: думите се записвали с помощта само на 26 знака, а с тези знаци се бележели звуковете на човешката реч. Трябвало да тръгне по този път.
В началото Секвоя изолирал 200 (!) звука в езика на чероките и за да ги отбележи, освен с латинската азбука, той измислил и собствени букви.
С помощта на тази система записвал своите мисли и научил Ай-ока да ги разчита. След още тригодишен труд Секвоя подобрил своята азбука и намалил броя на буквите до 86. Сега вече решил, че може да запознае своя народ с тази писменост.

Председателят на Съвета на старейшините на племето чероки Джон Рос бил високообразован: можел да чете и пише на английски, френски и испански. Пред Съвета седнала десетгодишната Ай-ока. Дали й хартия и молив, продиктували й определен текст и повикали Секвоя. Той взел изписания от Ай-ока лист и започнал да чете.
И тогава старейшините повярвали, че Секвоя е велик шаман: техните думи отново оживявали в устата му. Достолепните възрастни индианци се превърнали в деца с нова играчка – всеки искал да разбере какви букви са нужни, за да напише своето име.

Съветът възложил на Секвоя да обучи на четмо и писмо чероките. Буквите на новата азбука се появили навсякъде – по уличната пепел, по стени и дървета, на хартия... Новата писменост усвоили източните чероки и тези в Арканзас и Оклахома. Само за една година те се превърнали от неграмотен в почти поголовно грамотен народ и прекрачили в общочовешката цивилизация.
Секвоя е единственият в историята човек, който сам изобретил удобна за практиката азбука. Безспорно той е истински гений.

На 21 февруари 1828 г. в градчето Ню Ечет в щата Джорджия се появил първият вестник на езика чероки – „Чероки Феникс” (Първият български вестник се появил на 20 април 1846 г.). После се появили списания и други издания.
Секвоя си поставил нова задача – да намери връзката между всички индиански езици и да разработи писменост, която да ползват всички индианци Той смятал, че в Мексико може да намери древния език, от който са произлезли всички индиански езици.

През 1842 г., когато вече видимо бил над 70-годишен, той се отправил с група „индийци” към Мексико. Но там се разболял. Другарите му го оставили в една пещера и тръгнали да търсят помощ. Когато се върнали, духът на Секвоя бил отишъл във Вечните ловни полета. Гробът му останал неизвестен.
Славата обаче го била споходила приживе – чероките му осигурили пенсия от 500 долара, голяма сума за онова време. Съветът на старейшините го наградил с медал, на който пишело „Огромната полза от твоето откритие не се поддава на оценка”. В щата Оклахома с неговото име назовали цял окръг, а през 1907 г. в Капитолия във Вашингтон поставили статуята му.

Но най-високият и дълговечен паметник му станали гигантските дървета в Калифорния, които прогонените на запад чероки нарекли „секвои”, вярвайки, че те непрекъснато шепнат за най-великия човек от племето им. Същевременно секвоите станали и паметник на глупостта на белия човек. Още през 1847 г. ботаникът Ендлихер им дал научното име „Секвоя вечнозелена” в чест на великия чероки и защото това било местното им название. Но дървото станало известно на европейците едва след 1859 г., когато англичанинът Лаб го видял по западните склонове на Сиера Невада и го нарекъл „мамонтово дърво”.

Английският ботаник Линдлей обаче му дал научното име „Велингтония гигантеа” в чест на английския пълководец Уелингтън, победител на Наполеон при Ватерлоо. Засегнатите американци пък нарекли дървото „Вашингтония гигантея”. Когато стихнали научно-патриотарските страсти, отново възтържествувало името „Секвоя гигантея”.

България е може би първата страна, в която е посадена секвоя гигантея – двата екземпляра от нея на изхода от Пазарджик по шосето за Бошуля са посадени през 1863 г. в чифлика на Гаваноз бей. Няколкото секвои, извисяващи снага на гара Белово, са посадени от барон Хирш. Живи секвои има по гарите Кричим и Пирдоп, намират се и в парковете на София, Стара Загора, Кюстендил, в морските градини на Варна и Бургас и в двора на Текстилното училище в Казанлък. Три гигантски секвои, засадени от царица Елеонора, поклащат клони в двора на Боянската църква. Едно дърво от този вид посреща посетителите и в Земенския манастир, както и в женския руски манастир в столичния квартал „Княжево“. Тези вековни дървета може да се срещнат и на много други места у нас.    

Така преди мемориалите на св. св.Кирил и Методий в България са се извисили паметниците на Секвоя. Междувпрочем – в азбуката на индианеца се срещат и няколко български букви, включително и най-характерните Ъ и Ь. Кой ли му ги е показал?                                  


Буквите на чероките

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки