Патриотите искат правила за избор на шеф на БНБ


Патриотите искат правила за избор на шеф на БНБ
Момент от пресконференцията на патриотите
29 Май 2015, Петък


На пресконференция в Народното събрание в четвъртък, 28 май, депутатите от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев оповестиха,

Автор: Десант

 че са внесли предложение за изготвяне на правила и процедура във връзка с избор на управител на Българската народна банка.
Инициативата на патриотите е подкрепена и от депутати от други парламентарни групи, като общо 16 народни представители са се подписали под предложението, което вече е внесено в деловодството на парламента.

Според Емил Димитров в момента се подхожда по изключително несериозен начин. „Няма обявени правила и процедура за приемане на документите на кандидатите за управител на БНБ. В момента шефът на финансовата комисия Менда Стоянова развежда един кандидат – Димитър Радев, и го представя пред различните парламентарни групи. Трябва ли да познаваш лично г-жа Стоянова, за да може да кандидатстваш за длъжността“, запита той.
Редно е да има 14-дневен срок за прием на документи на кандидати за гуверньор на БНБ, които да се подадат по съответния ред, посочи още Ревизоро. Трябва да има и изисквания за представяне на концепция за управлението на Банката, защото тя ще се разпорежда със съществуващите в страната 29 банки. А също да бъде представен и екип от кандидата, допълни депутатът от ПФ.

Освен това, според народните представители от Патриотичния фронт, трябва да има изработени правила как да се действа, ако управителят на БНБ не изпълнява качествено функциите си. Те напомниха за патовата ситуация от лятото с Иван Искров и скандала „КТБ“.

„Ние искаме да се случи най-добрия информиран избор и това може да стане само с наличието на ясни процедурни правила“, посочи Емил Димитров. Запитан за представяния от ГЕРБ кандидат за поста, той обясни, че коментарът му по основни въпроси е бил крайно незадоволителен и според него това може да е знак, че Радев не познава добре ситуацията.
Същия ден в НС бе създадена и комисия, която да работи за промени в Конституцията. От страна на Патриотичния фронт в нея влизат Христиан Митев и Емил Димитров-Ревизоро.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки