доц. Красимир Лещаков: Българите са яли омлет преди европейците


доц. Красимир Лещаков: Българите са яли омлет преди европейците
Доц. Красимир Лещаков (седналият) представи в Хасково първия том на книгата си за древните хора от неолитното селище край Ябълково
25 Май 2015, Понеделник


Правели са си и бира от кисели ябълки, показват изследванията на костите, открити в неолитното селище край Ябълково

Автор: Янко Георгиев

Традиционната английска закуска – омлет с бекон, всъщност е българска. Много преди поданиците на кралицата да са опитвали бъркани яйца, българите вече са го правили. Не е виц, нито шега.
Това сочат резултатите от археологическите изследвания на доц. д-р Красимир Лещаков, които той е правил в продължение на 12 години край димитровградското село Ябълково.
Научните му разработки са обобщени в книгата "Ябълково", том 1, която бе представена в средата на май пред хасковска публика. Според доцента, край Ябълково са намерени кости на домашни птици, което той определя като пробив в науката.

Досега се е считало, че питомната кокошка навлиза в Европа с арабите през 6 век. Археологът е категоричен, че в Европа няма открити по-ранни доказателства за отглеждане на пилета в домашни условия.
Доц. Лещаков е убеден също така, че населението, обитавало земите в Хасковско, хапвало мляко и сирене далеч по-рано от европейците. Той твърди още, че прачовеците 100% са познавали алкохола. Преди 5 години учените доказаха, че в Ябълково са пиели бира дори и преди египтяните. Местните я приготвяли от особен вид кисели ябълки, каквито днес не се срещат.

Изотопният анализ на храната показва, че те са консумирали също така и мляко, сирене и кашкавал. Всъщност, ДНК структурата на населението в Хасковско не се е променила кой знае колко от тази на тогавашните обитатели на региона.
Оказва се, че неолитното селище край Ябълково е най-голямото по площ на Балканите. Датирано е към 6200 г. пр н.е. Хора, които са го обитавали, постепенно са заселили и Източните Родопи. Те са били няколко десетки хиляди, което за онези времена си е било внушителна цифра.

„Няма друг обект от същия период в България, с който да правим сравнение. И на Балканите не е открит аналог от това време - с толкова сложна и предварително замислена структура“, казва археологът.
Сведенията за бита, храната и начина на живот на хората край Ябълково преди хиляди години се получават със свръх модерни изследвания. "Радиокарбонни и ДНК анализи са част от методите, които дават много подробна информация за населението, обитавало това място преди 9 хиляди години. Днес можем да научим не само какъв е бил начинът им на живот, но дори и какво е било традиционното им меню", казва доцентът. 

Изследвания на зъбите на откритите край Ябълково черепи показват каква е била любимата храна на праисторическите хора. "Много малко дивеч се е ловяло, древните са наблягали на домашни животни - прасенца и агнета. Похапвали са също риба и птици", убеден е още доц. Лещаков.


В категории: Горещи новини , Праистория , Обичаи , Кухнята на българите

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Боян Българанов
29.12.2023 02:46:33
0
0
Проф.Лещ. Един пример:Студент който е влюбен в историята и археологията,но обича и спорта,и трябва да се състезава за България в деня в който има лекция при вас , какво трябва да избере? Да не присъства на лекция или да се състезава за родината си?Лекции стотици , България е една!
1
Боян Българанов
29.12.2023 02:06:20
0
0
Не само омлети са яли ,а и леща!
Имам въпрос към проф.Лещаков?Според вас кой има по-голям принос в археологията вие или проф.Овчаров?Мисля,че няма база за сравнение!p.s.Хубавото е,че вече сте разбрали за това, че не сте Ал.Фол!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки