Бургаският 24-ти Черноморски пехотен полк


Бургаският 24-ти Черноморски пехотен полк
Пол. Христо Недялков, командир 24-ти Черноморски пехотен полк по време на Балканската война
10 Май 2015, Неделя


Легендарният 24-ти Черноморски пехотен полк има богата история. Той успешно участва във всички войни за национално обединение след Освобождението,

Автор: Ганчо Ганчев

както и в последната – Втората световна война, от чийто край тази година светът отбелязва 70-годишнината. 
Във втората фаза на заключителния етап на Втората световна война военното формирование е включено в състава на 3-та балканска дивизия. В него е формирана и гвардейска дружина. Военнослужещите, зачислени в него, заемат левия фланг при успешно проведената Дравска операция и десния – при Мурската операция. Те достигат до пределите на Алпите.

През 1941 г. полкът е разположен на югоизточната граница на България. Завръща се в Бургас на 9 септември 1944 г.
Командир на 24-ти Черноморски пехотен полк от 1 октомври 1944 г. до януари 1945 г. е полковник Борис Величков; след тази дата командването се поема от полковник Петър Димитров.

По време на Мурската операция 3-ти корпус настъпва по линията на Велики Ког – Ястребци – Хум, 4-ти корпус се заема с отбраната на северния бряг на река Драва и осигурява левия фланг и тила на 1-ва армия, чиято задача е да форсира река Драва и да овладее с. Долни Михоляц. Това става на 6 април 1945 г.

След полунощ на 11 април през реката е прехвърлена 2-ра дружина от 24-ти пехотен полк, която да осигури предмостие на южния бряг на реката. След като се прехвърля и целият полк, на 14 април село Св. Дурад е завзето и след продължителното настъпление е овладяно и с. Долни Михоляц, а на 15 април и с. Вилево. Тук, в това населено място, пада убит от вражески куршум и смелият разузнавач и лекокартечар редник Никола Янев, награден с 4 ордена „За храброст“.

Полкът е сменен от 29-и пехотен полк, който с устремно настъпление овладява с. Мославина, продължава настъплението си и с успешните атаки на гвардейците от 24-та и 29-а гвардейски роти преодолява канала Новодравски и на 21 април достига Чалджаница.
Героичните роти на 13-и пехотен полк започват настъпление по фронта за овладяването на редица селища. С тези смели атаки нашите полкове подпомагат югославските народоосвободителни войски за изтласкване на немските пълчища от добре укрепените отбранителни позиции.

В боевете войници и офицери проявяват небивал героизъм. За съжаление, много от тях не се завръщат по родните си краища и завинаги оставят костите си в чуждите земи.
Седемдесет години след войната за нея са написани хиляди тонове литература – и художествена, и документална, изобилстваща от спомени и илюстрирана с автентични снимки; направени са и множество филми и т.н. И все още човечеството като че ли не може да се убеди, че проблемите не се решават с войни. Че войната е инструмент в ръцете на военнолюбци и завоеватели, на неразумни политици и управляващи.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки