Защо велоалеите са приоритет на Община Бургас?


Защо велоалеите са приоритет на Община Бургас?
Каквото и да се крие зад тази врата, то е добре охранявано
10 Април 2015, Петък


Отговорът неочаквано идва от една малка фабричка, маскирана в бивши стопански постройки край кв. „Долно Езерово” – защото местните жители я свързват с кмета Димитър Николов

Автор: Севдалина Пенева

Една малка фабрика, скрита в бивши стопански постройки край бургаския квартал „Долно Езерово”, хвърля в смут местните овчари, които от година извеждат стадата си на паша в района. Днес ги гонят оттам. Пасищата вече били частна собственост.

„Заради завода на Димитър Николов е, правят там настилки за велоалеи и детски площадки от стари автомобилни гуми. Няма лошо, но както е тръгнало, скоро няма да има къде да пасем добичетата”, жалва се бай Георги (разбира се, човекът не се казва така, името му е сменено по негово настояване – казва, че хората на гербаджията Николов, който е кмет на Бургас втори мандат, послеше ще му отмъстят и съвсем ще го лишат от препитание).

Мистериозната производствена база е оградена с мрежа, на няколко места има поставени и камери за наблюдение. Информация за самия обект и за неговия инвеститор обаче липсва. Единствената указателна табела на протала само предупреждава, че това е „частна собственост” и че „влизането на външни лица е забранено”.

Още не сме съвсем готови, затова е този неугледен вид, в момента правим тестове на машините, обяснява пред наш екип общ работник, който се навърта край входа. И добавя, че фабриката е собственост на бургаската фирма „Мулти парк”, която досега внасяла от Турция каучуковите плочи, но тъй като бизнесът с детски площадки и велоалеи в общината много се разраснал и бил изключително печеливш, собствениците на дружеството решили сами да си произвеждат настилките.

Човекът с гордост добавя – „Вижте колко много велоалеи се изграждат в Бургас, всяка година по няколко километра, които сега се рисуват, но ние ще им сложим гумено покритие. Наши са и настилките на детските площадки, едва смогваме да доставяме плочите”.
Разговорът секва, когато го питаме защо в квартала свързват тази фабрика с кмета на Бургас. После вижда камерата ни и набързо се скрива в сградата.

В търговския регистър името на Димитър Николов като собственик на фабриката, разбира се, липсва. Като собственици обаче там са вписани двама стари познайници на „Десант” – бившият личен шофьор на бургаския кмет Ружди Хасан, и Атанас Бошев – съратник на депутата от РБ Костадин Марков, който пък до миналата година бе зам.-кмет по строителството в морската община.

Сложните и оплетени взаимовръзки между четиримата са били обект на разследвания на „Десант” още от 2009 г. Тогава вестникът разкри, че само месеци след настаняването на Димитър Николов в кметското кресло през 2007 г., във фирменото отделение на Бургаски окръжен съд са били регистрирани две дружества – „Дар строй” (със собственик Ружди Хасан, който през 2008 г. Прехвърля част от дяловете на Атанас Бошев) и „Олимп строй” (неин управител по това време бе Стела Нейчева-Бошева, съпруга на Атанас Бошев, който в момента държи собствеността и на това дружество).

Общото между тези две дружества е, че, без да имат квалифициран пресонал, налична строителна техника и популярност в бранша, започват още от момента на създаването си редовно да печелят малки обществени поръчки в Община Бургас. И до ден днешен е пълна мистерия как тогава общинските чиновници са успявали да се свързват с тях за пряко договаряне и да им възлагат различни дейности за изпълнение.

В Агенцията по вписванията за седалище на „Дар строй” ООД бе посочена бургаската ул. „Мара Гидик” 8, етаж 3. На този адрес и в момента има единствено адвокатска кантора, в която никога не са чували името на фирмата. Като домашен адрес в национален строителен регистър пък Ружди Хасан тогава бе посочил бургаския квартал „Ветрен”, улица „Българка” 48 (където през две пресечки, на 50 м разстояние, се намира и къщата на кмета Димитър Николов). Още преди 5 години установихме, че лице с такова име никога не е живяло на това място.

След дълго и упорито издирване, през 2009 г. Успяхме все пак да открием партньора на бургаската община в родното му село Каменяк, Руенско. Където едва ли е стъпвал крак на общински чиновник, който да му връчи покана за изпълнение на поредната малка обществена поръчка.

Пет години след задълбоченото разследване, което извади на показ нелицеприятни факти около кмета Димитър Николов и неговия заместник Костадин Марков, равносметката е следната. Заради корупционните схеми, извършвани в Община Бургас, бе образувано следствено дело. Следовател по него бе Стойчо Желязков, а наблюдаващ прокурор – Елка Добрикова. Неочаквано делото бе смачкано и захвърлено в архивите на съдебната палата, като съдбата му тъне в тайна.

За сметка на това авторът на тази статия и на предишните публикации се сдоби с две осъдителни присъди за клевета, издадени от бургаски магистрати след жалба от страна на Костадин Марков, че е било накърнено доброто му име и имидж в обществото. Днес той е депутат от Реформаторския блок, Димитър Николов се гласи за трети мандат, а обичайните запод0озрени Бошев и Хасан вече не играят на дребно. От бизнеса с малките поръчки за изграждане на детски площадки и катерушки, възлагани щедро от общината, те се прехвърлиха на още по-доходоносна „мандра” – настилките на велоалеите, които от няколко години се явяват едва ли не основен приоритет на Бургас.

Историята с адресите също се повтарят. Според търговския регистър офисът на „Мулти парк” би следвало да се намира на ул. „Адам МВицкевич” № 9, но според очевидци от съседните апартаменти там много рядко се мяркало човешко присъствие. Всички опити на нашия екип да се срещне с ръководството на фирмата там удариха на камък. Телефонът, обявен за контакти, също бе изключен.
Във фабриката пък не знаеха (или се правеха, че не знаят) кой е Ружди Хасан, който по документи иначе е управител на дружеството, стопанисващо имота.


Това е шефът на „Мулти парк” Ружди Хасан. Годината е 2009-а, мястото – родното му село Каменяк, Руенско. Там го намери тогава екип на „Десант”, след като всички други адреси на фирми, свързани с името му, се оказаха недействителни Атанас Бошев е бивш съдружник и на съпругата на Костадин Марков – Кремена Маркова

В категории: Разследвания , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
райме
14.10.2015 21:44:52
0
0
как що ,бе. там са парите [tongue]
3
ганьо
07.09.2015 07:31:16
0
0
Лизачите на димитър николов винаги са
Първи да го защитават щото ако го махнат
Ще трябва да лижат друг може и по миризли задник[bouncing]
2
някой си строй ЕООД
12.04.2015 06:55:50
0
0
Тези от СКАТ и Десант са за СЪД . Не може вашите предположения, че точно тази фабрика ще прави детски площадки и велоалеи да уронват по този грозен начин имената на собствениците. А и аз не съм виждала велоалеи с гумена настилка. Фантазиите ви са големи. Или започнахте предизборното плюене . И какво да си спрат хората бизнеса заради Скат и Десант ли? Мизерници, вече никой не ви обръща внимание.А колкото и да плюете по Кмета, пак ще е той.Направи много за града.Безсилието ви изяжда и пак ще бъдете осъдени за клевети и уронване на авторитета на тези хора.
1
chechi
12.04.2015 05:09:50
0
0
и сега какво следва от тази статия-трябва да спират изграждането на детски площадки и велоалеи ли или да избираме кмета за още 4години.защо все недоволствате-вижте че това което се е направило не е направено с години, а е трябвало.бившия кмет освен градинката пред общината ,какво друго е направил.винаги има за какво да се мечтае ,но спрете да оплювате направеното сега с което гражданите на Бургас се хвалят и се радват на направеното.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки