Кой ще отиде на парада на Победата


Кой ще отиде на парада на Победата
Да ходя ли на парада или не – това е въпросът, който много от световните лидери си задават по хамлетовски
03 Април 2015, Петък


Все още някои държавни глави умуват дали да присъстват на тържествата в Москва на 9 май


Голямата интрига в последно време е кой от световните лидери ще присъства на грандиозния парад на победата, който Москва организира по случай 70-годишнината от победата над хитлеризма. С всеки изминал ден се множат съобщенията за това коя официална делегация е решила да игнорира поканата на Путин за събитието. Тези дни стана ясно, че най-вероятно в руската столица няма да стъпи и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Властите в Норвегия също обявиха, че няма да пратят свой представител на Червения площад. Но за сметка на това, президентът на Чехия Милош Земан потвърди, че ще дойде на парада.

Както се казва в информация на японския вестник Sankei, Шиндзо Абе е взел под внимание това, че участие в тържествата за 9 май са отказали лидерите на САЩ, Франция и Германия, а също и липсата на мирен договор с Русия във връзка с Втората световна война и ситуацията около Южните Курилски острови.
Между другото от японското външно министерство все пак уточняват, че въпросът за ходенето на премиера в Москва все още се... изяснява. „Получихме поканата за церемонията. Сега разглеждаме въпроса кой ще участва в нея от японска страна“ – казва представител на ведомството.

Със сигурност обаче норвежка делегация на парада няма да има. Това заяви в понеделник шефът на външно министерство на скандинавското кралство Берге Бренде. Присъствието на който и да е член на правителството на парада на Победата ще бъде „грешен сигнал“, се изтъква от норвежката телеграфна агенция, имайки предвид нарушаването от страна на Русия на международното право и „дестабилизацията на обстановката в Източна Украйна“.
Но пък президентът на Чехия Милош Земан е оценил заслугите на СССР в победата над Хитлер и потвърди, че ще се появи на Червения площад, за да изрази признателност за освобождението на републиката от фашизма, признава той в интервю за чешкото радио Frekvence 1.

„Съветските воини през 1945 г. дойдоха в Чехословакия именно като освободители и през есента на същата година напуснаха страната ни“ – подчертава Земан. По думите му, той ще отиде на 9 май на тържествата в Москва не заради военния парад, а за да отдаде почит на паметта на 15-те хиляди съветски войници, паднали за освобождението на Чехословакия. Както предава агенция „РИА Новости“, той още не знае точната програма за тържествата в Москва, но уточнява: „Мога да ви уверя, че никой от гостите няма да води преговори с Владимир Путин, а в най-добрия случай само ще се ръкува с него“. Според него Ангела Меркел ще пристигне в руската столица един ден по-късно, за да положи покрай церемонията венец на гроба на Незнайния воин и да проведе разговор с руския лидер.

„След парада ще има вероятно традиционното фотографиране. Възможно е и да има някаква почерпка и това ще е“ – добавя Земан. Той съобщава също, че по време на предвидения държавен протокол за снимките присъстващите на тържествата държавни лидери ще се държат настрана от ръководителите на КНДР, чието присъствие на тържествата вече е потвърдено. „Ще се старая да стоя колкото е възможно по-далече от Ким Чен Ън, защото, както вече заявих, няма да му подам ръка“ – категоричен е чешкият президент.

Преди време шефът на администрацията на Кремъл Сергей Иванов подчерта, че Русия ще преживее, ако някой не дойде на парада в Москва. Той съобщи, че за мероприятието в чест на Деня на победата вече са потвърдили главите на 22 държави. В същото време, коментирайки отказа на европейските лидери да посетят тържествата в Кремъл, той заяви, че ЕС оскърбява паметта на войниците, „паднали в бой срещу фашизма“. Миналата седмица стана известно, че президентът на Израел Реувен Ривлин няма да вземе участие в тържествата за 9 май в руската столица. Засега не е ясно кой ще представлява израелската държава в тях.

Припомняме, че засега за парада се отказаха да пътуват покрай Ангела Меркел и президентите на Полша, Литва, Латвия, Естония, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, лидерите на Финландия, Норвегия и Холандия, както и нашият държавен глава Росен Плевнелиев.
Очаква се в тържествата да се включат лидерът на КНДР Ким Чен Ън, премиерът на Словакия и на Гърция и президентът на Кипър. Своето участие са потвърдили и ръководителите на Босна и Херцеговина, Исландия, Македония, Сърбия и Черна гора.

Въпреки всичко, в Русия се подготвят усилено за мащабното празненство. В парадите в чест на 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия в 28 руски градове ще се включат повече от 78,5 хиляди души и почти две хиляди единици военна техника. Тържествени мероприятия с участието на армията и флота ще се проведат в 70 града.
Дотогава остава да виси въпросът – познай кой ще дойде на парада!


Сред колебаещите се е и японският премиер Шиндзо Абе

В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Иваило
04.04.2015 17:44:00
0
0
С тази неприкрита русофобия, партията, която се кръсти с претенциозното име фронт, че и национален, за спасение на БГ, няма никакви шансове да попадне за втори път в парламента. Този, който де факто събра гласове за партията, така “солидно“ подпряна от Бинев и Каракачанов вече е независим, както от мизерната си заплата, така и от налаганата му русофобия. Години наред гледам предаването на Велизар Енчев, след неговото напускане, не остана една личност, която да буди интерес, в това число и Солаков. Картинката на пропадането ще бъде грозна , но заслужена. Мрежата “бънка“ от информация от известни критици на американската политика, у нас се разчита все на Бойковия електорат, простите, заблудените, на лековерните. Радвайте се на субсидията си, няма на какво друго. Русия ще мине с лекота без участието на нашия пишман президент, ние обаче тепърва ще оценяме новия си “ цивилизационен избор“ НЯМА ПО-ПРЕЗРЯНО РОБСТВО ОТ ДОБРОВОЛНОТО-Сенека.
1
Лох Нес
04.04.2015 07:21:19
0
0
Русия е изпадала в дълбока скръб, че нашия президент-гъзолизец няма да присъства на Парада на победата. Този комсомолец, до скоро верен на БКП, респ. на КПСС, а сега - слуга на другите господари,не заслужава такова уважение, да бъде гост на Москва!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки