На лъжата краката са... в Брюксел!


На лъжата краката са... в Брюксел!
28 Март 2015, Събота


България спешно се нуждае от агенция за защита от враждебната пропаганда

Автор: Стефан Солаков

Преди няколко дни българският министър-председател Борисов се оплака, че гръцка медия е публикувала „абсолютна лъжа“, според която неговото правителство щяло да обложи с голям данък всички българи, посещаващи Гърция като туристи, както и гръцките стоки, внасяни у нас, в случай че парламентът в Атина одобри нов значителен данък върху сделките на гръцките компании в страните с ниско данъчно облагане, каквато е и България.

Българският премиер нарече тази публикация „пропаганда в лош стил“, която може да навреди на добрите отношения между двете съседни държави. От своя страна редакторите и авторът на публикацията в гръцката медия заявиха, че източникът им е достоверен и стоят твърдо зад своята информация.

Малко преди този мини скандал Бойко Борисов изрази недоволство, че финансовата криза в Гърция се обсъжда в изключително тесен кръг и направи забележка за това на президента на Европейския съвет Доналд Туск.
„И аз съм от тези, които се възмутиха. България трябва да знае какво се случва в Гърция, защото 30 процента от нашия банков сектор са собственост на гръцки инвеститори“, каза премиерът пред български журналисти и припомни, че Доналд Туск също бил против срещите „на върха“ да се водят в ограничен състав.

За какво ви разказвам този любопитен епизод, уважаеми читатели? За да ви напомня това, което често сме изтъквали на страниците на любимия ви вестник „Десант“. А именно – партньорите в Европейския съюз постоянно се прецакват един друг и всеки дърпа чергата към себе си, когато стане дума за пари, и то за огромни милиардни суми, местещи се в една или друга посока в зависимост от актуалните политически договорки между „началниците“ на Европейската общност.

Гърция, както всички знаем, в момента се „бори“ на централния типих на ЕС, поставена е в критичен „партер“ и всеки момент може да бъде туширана от непреклонните кредитори, отхвърлящи всички византийски номера, с които правителството на Ципрас се опитва да се измъкне от желязната им хватка.

Когато си притиснат до стената, правиш всичко възможно да се измъкнеш от неприятната ситуация и често пъти не подбираш средствата за оцеляване. Старата поговорка „Пазете се от данайците (гърците), когато носят подаръци“, е напълно актуална и в наши дни.
Наблюдаваме с повишен интерес най-новите прийоми на гръцката пропаганда през последните месеци и не можем да не й свалим шапка пред невероятните уйдурми, с които тя не само защитава своята държава, но и едновременно с това стръвно напада партньорите в ЕС, които настоятелно искат да си съберат огромните „вересии“, осигурили разгулния живот на южните ни съседи по време на членството им в общия европейски клуб.

Хрумването да се искат репарации от Германия заради зулумите на нацистите на гръцка земя е почти гениално, макар и съшито с бели конци, поради невъзможността за практическо изпълнение. Важното е да се шуми не само в Гърция, но и на европейската сцена, където вече се надигат гласове за справедлива компенсация на лишенията, сполетели елините след Хитлеровата окупация по време на Втората световна война.
Любопитен е фактът, че все по-често се споменава и името на България като помощник на нацистите и респективно съокупатор и финансов длъжник на пресметливите данайци.

Тук е моментът да посочим, че България отдавна е изплатила необходимите репарации на Гърция и този въпрос е приключен с подписването на съответните документи.
Пропагандата обаче не се интересува от такива досадни подробности и развихря необятното си въображение с всеки изминал ден. Най-лошото е, че България  не притежава лостове за противопоставяне на подобни внушения, които, по всичко личи, ще се сипят и в бъдеще по наш адрес, без да сме готови да им отговорим с подобаваща решителност и най-вече със задължителния за всяка държава инстинкт за самосъхранение.

Пишейки тези редове, попаднах на една стара публикация в нашия печат, която е любопитно доказателство за манталитета на българските държавници през годините на т. нар. преход от тоталитаризъм към демокрация.
Ето, полюбувайте се и вие на следващия цитат: „Премиерът Иван Костов смъмри спецслужбите на пресконференция в Благоевград. Той подчерта, че в техните анализи съзира ориенталска, дребна хитрост от миналото. Гърция се готвила да купи нещо си.

Голяма тайна, голям проблем, ако Гърция купи! Нали всичко е за продан. Такива подозрения ми се струват превзети и много опасни за България, казал господин Костов и поискал у нас да цари тон на доброжелателство и партньорство към Атина. Според него южната съседка щяла да помогне за финансиране на наши проекти и да ни подкрепя за членство в ЕС...“

Браво, Ваньо, браво Костов! Страхотен мозък и анализатор си ти, не напразно си вадиш „скромния хляб“ като началник на Лаборатория за анализи на рисковете пред Бъгария. Горката България, ако остави на теб да й сочиш пътя през тресавището на партньорските ни проблеми в Европейския съюз. Важното е всичко да е за продан, както казваш...
Навремето българското правителство беше създало Агенция за пропаганда на нашата идеология в чужбина. „София прес“ покриваше широк периметър от необходимата реклама на нашата страна – туризъм, култура, социални постижения, историческо минало – и всичко това с един сравнително скромен бюджет.

Срещу 5 млн. лв. годишно светът, и преди всичко западният, бе атакуван с филми, изложби и масирани медийни изяви в почти всички кътчета на планетата.
Когато тъмните облаци на чуждата пропаганда се сгъстяваха над България, защитната батарея на „София Прес“ се превръщаше в шипченски редут и самоотвержено бранеше името и авторитета на Отечеството.

Двете най-яростни враждебни кампании срещу нашата страна, свързани с опита за убийство на папа Йоан Павел ІІ и с т. нар. „възродителен процес“, бяха достойно отблъснати с активното и солидарно участие на журналисти, експерти, дипломати и представители на административната власт, действащи в необходимия синхрон и най-вече обединени от патриотичната идея да отхвърлят несправедливите нападки срещу Отечеството.

В настоящия момент създаването на подобна агенция за позитивна информация, свързана с България и за париране на всички опити за нейното дискредитиране, е повече от наложително. Мястото й е в системата на новото Министерство на туризма, което би могло да прибави и „информацията“ към своето наименование. Геостратегическата ситуация около нашата страна в най-скоро време ще предизвика пълната ни готовност да се сражаваме на полето на дезинформацията и контрадезинформацията, които вече се вихрят с пълна сила около българските граници.

Преди десетина дни агенция „Франс прес“ предаде, че ЕС планира своеобразно Министерство на истината, което да се бори срещу дезинформацията, идваща от Русия. Щял да се създаде екип, който ще следи руските медии и ще разкрива техните лъжи като същевременно уведомява партньорите в ЕС за истината около събитията в Украйна. Някои остроумни наблюдатели веднага се досетиха за зловещото Министерство на истината в антиутопичната книга на Оруел „1984“.

Днес нашите съюзници в Брюксел ни подготвят за подобен абсурд, който неминуемо ще изкриви цялостната картина около все по-задълбочаващия се конфликт между Русия и ЕС, активно стимулиран от другия главен стратегически играч в лицето на САЩ.
Огромни финансови средства предстоят да бъдат отклонени от европейските фондове за развитие на съюзната икономика и пренасочена за пропаганда и активна дезинформация по адрес на Москва. Ще бъдат подкупвани национални медии, които трябва да насъскват местното население, за да неутрализират евентуалното руско влияние на тяхна територия.

Този процес се отнася с пълна сила и за нашата България, където населението все още съхранява топлите си чувства към освободилите ни от турско робство. И именно тук, на наша територия, ще бъдат съсредоточени някои от най-стратегическите дезинформации. Впрочем те вече започнаха.

Нека само да ви цитирам някои възгласи и заглавия, появили се в централните медии. Нова телевизия: „Хора на Путин протягат ръце към Военнопромишления комплекс на България (внушава се наличието на саботаж, и то руски във връзката с взривовете в склада на ВМЗ – Сопот). Вестник „Труд“: „Русия удря нашия туризъм“. Петьо Блъсков пак се е престарал, умее момчето да надушва финикийските знаци, приготвени за медийните клакьори у нас.

Но както се казва в народната мъдрост: „На лъжата краката са къси“ и всеки опит на Брюксел и на кукловодите във Вашингтон да ги удължат чрез най-различни спекулации и медийни измами, ще доведе до рухване на доверието между европейските партньори и до по-нататъшен колапс на иначе благородната идея за обединена Европа.
Защото всичко друго, но не и лъжата, може да обедини народите на тази най-стара цивилизация на планетата.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки