Заради парк с името „Арменци“: Анкара притиска български кмет


Заради парк с името „Арменци“: Анкара притиска български кмет
27 Март 2015, Петък


Вмешателството идва от страна на турския консул в Пловдив Алпер Акташ, който се издразнил от инициатива на арменската общност в Хасково

Автор: Десант

Дипломатически скандал е напът да избухне заради поредната нагла намеса на Турция в живота на нашата страна. От началото на седмицата консулството на Анкара в Пловдив притиска кмета на Хасково Георги Иванов и председателя на местния общински съвет Иван Иванов да не допускат за разглеждане докладна записка, с която се предлага градският парк, известен като „Арменския“, да получи официално името „Арменци“.

Сесията на ОбС, на която ще се разглежда предложението, е насрочена за петък, 27 март. Още от началото на седмицата обаче, турският консул Алпер Акташ напира за спешна среща с хасковския градоначалник, за да го откаже от тази идея. „До момента са водени няколко телефонни разговора с мен”, признава самият Иванов.
Той е отклонил всички покани за рандеву с Акташ с аргумента, че не е работа на чужда държава да се меси в местната политика. В Хасково има солидно представителство на арменската общност и дори само тази причина е достатъчен аргумент за избора на име на парка, категоричен е кметът.

„Имаме арменска църква и петима почетни граждани с арменско потекло. Сред тях има и професори, достойни представители на родната наука. Всички те са допринесли по различен начин за развитието на града, не виждам причини защо да няма парк, който да се казва „Арменци“, задава риторичен въпрос Георги Иванов.
Вносител на докладната е самият той, но инициативата за името е на читалище „Арарат – 2001“ и  Църковното настоятелство при арменската църква „Сурп Степанос“ в Хасково. Това е само една от инициативите, набелязани за 24 април, когато се навършват точно 100 години от геноцида на Османската империя над арменците през 1915 г.

„За арменците, където и да се намират те по света, има една сакрална дата, свързана с тяхната историческа съдба. Това е Международният ден в памет на жертвите на геноцида срещу тях. За отбелязване на годишнината ще бъдат организирани много възпоменателни мероприятия.
Хасково приютява част от бежанската вълна в годините на жестокото гонение, а жителите му показват съпричастност към трагичната съдба на пристигащите арменци. Много прокудени от родните си места семейства са намерили своя втори дом тук и са успели да се интегрират в обществото“, се казва в текста на докладната записка.

„Имаме желанието с този символичен акт - кръщаването на парка с името „Арменци“, да припомним за една от най-големите трагедии в световната история. Далеч сме от мисълта да насаждаме етническо напрежение. С всички народности в града живеем в мир, включително и с мюсюлманите. Нашата църква неведнъж е организирала общи инициативи, в които са се включвали българи, арменци и турци.

Искам да попитам турския консул Алпер Акташ като какъв се меси в нашия живот и история. Желанието на властта в Анкара да бъдат забравени престъпленията от 1915 г. са обречени на провал. Голяма заслуга да се помнят тези събития има и българският народ“, заяви пред „Десант“ Михран Карекинян, председател на Настоятелството на Арменската апостолическа църква в Хасково.

Паркът, чието име така разлюти турския дипломат, е познат в историята на града и като „Мерсито“. Започнали да го наричат така преди повече от 100 години по прякора на един от първите местни търговци след освобождението - бай Атанас.
Бакалията му била точно на кьошето до зелените площи. Била популярна с хубавото кисело мляко, което се продавало там. А собственикът й - с любезността си. Всеки клиент след плащането на сметката чувал възпитаното „мерси“ на бай Атанас. В нови времена по-младите хасковлии познават парка по-скоро като „Арменския“ заради дългогодишния съдържател на заведението в него, който по народност е арменец.


Турция натиска и САЩ да не приема резолюция
за арменския геноцид

Говорителят на парламента на Турция Джемил Чичек този вторник бе във Вашингтон с цел да възпрепятства приемането от американския конгрес на резолюция, осъждаща геноцида над арменците в Османската империя, съобщи турския вестник „Хюриет“.
Проектът на решението за признаването на масовото избиване на арменците през 1915 г. бе внесен миналата седмица от четирима конгресмени – и републиканци, и демократи.

Неговите автори са на мнение, че ако бъде утвърдена, резолюцията ще спомогне за подобряване на отношенията между Армения и Съединените щати. Приемането й се подкрепя от 46 членове на Конгреса. Досега нееднократно са правени  безуспешни опити да се прокарат аналогични резолюции.
Чичек се е срещнал с говорителя на американския конгрес Джон Бейнър и конгресмени. След него Вашингтон ще посети и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, чиято визита е планирана за април.


Кметът на Хасково Георги Иванов няма намерение да отстъпва пред натиска на турския консул Този парк ще се казва вече „Арменци“

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
01.04.2015 07:56:26
0
0
ЕРДОГАНОВЦИ АКО ИСКАТ ДА СА СЪВРЕМЕННИ ДЪРЖАВНИЦИ ТРЯБВА ДА ПРЗНАЯТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ,ЗА КОЕТО СЕГАШНИТА ТУРЦИЯ НЕ НОСИ ВИНА.СЪЩО ДА ПРИЗНАЯТ КЮРДИТЕ КОИТО СА НАД 15 млн.,а не да ги бомбардират.ТОГАВА СУЛТАНИТЕ СА БИЛИ И КЪМ ДРУГИТЕ ПОРОБЕНИ НАРОДИ СЪЩО ЖЕСТОКИ.ТОВА ГО ПОКАЗАХА ПО ТУРСКИИТЕ СЕРИАЛИ ПО НАШАТА ТВ,НАЙ БУДНИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ ТУРЦИ СА ЗАВЪРШИЛИ ВИСШИТЕ СИ ОБРАЗРВАНИЯ В ЕВРОПА.СЕГА ТЕ СА НА МИТМНГИТЕ.
1
Путин
27.03.2015 20:38:32
0
0
Щом народа иска парка да се нарича Арменския парк то и папата да не може да го промени.А турчеоята във даржавата си да дават мнение,и желания.Всяка жаба да си знае гюла.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки