Гинеколози и акушерки просят милостиня


Гинеколози и акушерки просят милостиня
Великотърновки с децата си, спасени в неонатологията на мизерното родилно отделение в старопрестолния град
06 Март 2015, Петък


Условията в родилното отделение във Велико Търново са повече от мизерни, ремонт не е правен вече 30 години

Автор: Здравка Христова

Гинеколозите и акушерките от родилното отделение във Велико Търново буквално се превърнаха в просяци, надяващи се на милостиня, за да подобрят условията на работното си място, където за първи път поемат глътка въздух новородените отрочета на майките от старопрестолния град.

Жените тук раждат в мизерни условия. Стените се рушат, от дограмата вятърът прониква необезпокояван в помещенията. Ръждата превзема родилната зала, операционната и апаратурата...
На трите етажа на АГ отделението има само една баня. Лабораторният блок е в окаяно състояние, таванът на сградата тече, целият под е надупчен. Леглата, тоалетните, количките за болните са олющени и скърцат като изгнили пружини на стар изтърбушен матрак.

„И ако все още имаме родилки, то е затова, че се грижим добре за тях, вярват ни и идват при нас“, категоричен е гинекологът д-р Миролюб Кожухаров, шеф на отделението.
Ремонт на акушеро-гинекологичното отделение (АГО) във Велико Търново не е правен от три десетилетия, когато е открита сегашната сграда на родилното. През 1996 г. то е преместено в нея, като идеята е била да остане в нея само 6 месеца.
„Но типично по български – всяко временно нещо остава за постоянно“ – гневи се старшата акушерка Жана Павловска.

Преди няколко дена медиците от великотърновското родилно откриха Училище за родители, което вече обучава млади майки и бременни жени как да отглеждат децата си. Д-р Кожухаров споделя, че има решение то да прерасне в неправителствена организация, която да открие сметка за събиране на средства за ремонти. По думите на шефа на АГО за ремонтите са необходими около 50 000 лв.

Инициативата за сдружение е подкрепена и от дамите на Зонта клуб, които са дългогодишни спонсори на отделението. Нотариус Дешка Рачевец обяви при откриването на училището, че новото сдружение ще се казва  „Бяло лято за нашето бъдеще". Тя стана и кръстник на организацията.
Над 1300 жени минават годишно през трите сектора на отделението, над 200 от тях са оперирани, отчита Павловска. Особено тежко заради мизерните условия, меко казано не отговарящи на никакви санитарно-хигиенни норми, е на бъдещите майки, на които с месеци се налага да лежат в случаите на патологична бременност.

„В други болници оперираните жени се обгрижват първите 24 часа в специализиран сектор, а при нас след операцията те се настаняват в общата стая. Една акушерка във великотърновското АГО се грижи за 15-20 жени плюс оперираните пациентки. Имаме нужда от климатици за цялото отделение, ехограф, електрокардиограф, монитори за детските тонове, а също и за видеонаблюдение на оперираните“ - изтъква още старшата акушерка Жана Павловска.

Д-р Миролюб Кожухаров е готов да приеме всякакво дарение от готовите да помогнат на отделението, където се раждат децата на Велико Търново.
„Приемаме и апаратура втора употреба. Не се срамуваме да работим с нея. Важното е да се раждат живи и здрави деца и да помагаме на тях и майките им“, заявява шефът на великотърновското родилно.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки