Един от неуморимите вечни мечтатели


Един от неуморимите вечни мечтатели
Поглед към село Калейца
11 Февруари 2015, Сряда


Не разрешили на скулптора Иван Варчев да направи огромен паметник на Христо Ботев, защото щял да бъде... „култов“

Автор: Ганчо Ганчев

Много са мечтателите и по света, и у нас. Един от тях бе скулпторът Иван Варчев, който освен това бе неуморим бунтар и новатор в изкуството, който създаде десетки паметници на заслужили български възрожденци и велики революционери.
Той е родом от сгушеното в полите на Троянския Балкан село Калейца, но дълго време живее в София, където има ателие в центъра на столицата.

Иван Варчев работи с много известни свои колеги. В края на живота си с единствената си дъщеря изработват керамични произведения на изкуството.
За него колегите му разказват чудеса. Те го признават като един от водещите таланти  и самобитен новатор. Той е уникален с това, че сам изработва произведенията си по метода на трите точки.

Творбите му са изваяни от гранит и бял италиански мрамор. Творецът ползва също дърво и медно фолио в зависимост от фигурите, които създава. Една от най-известните му творби е триметрова фигура на Христос, скулптурирана от медно фолио, на пиедестала на която е изписано ХХ. С това той иска да каже, че „човечеството през ХХ век е разпънато като Христос“.
За него разпятието беше мечта, която осъществи по този начин след няколко мъчителни години. Тази негова творба беше оценена  лично от Людмила Живкова, като  получи и международно признание.

Друга една мечта на този борец за правда беше да изработи паметник на Христо Ботев, който да бъде поставен на най-високия връх близо до родния му град и от там войводата да „вижда” тихия бял Дунав. Но не получи разрешение от институциите за тази своя инициатива. Отказаха му с мотива, че един толкова висок паметник щял да бъде... „култов”!
Много често съм го виждал сам в огромното помещение на ателието си, седнал срещу огромен камък – да си говори и да чертае нещо върху него.

При едно случайно мое посещение, без да го питам каквото и да било, започна малко възбудено да ми обяснява къде ще е главата, къде ще бъде рамото и т.н., а аз гледах и нищо не разбирах кое къде ще бъде, защото пред себе си виждах само един огромен камък. По едно време Иван се досети и ме повика на двора. Там лежеше един огромен ствол на дърво заедно с клоните. Тогава ми каза: „Сега по-добре ще ти стане ясно – ето тези два клона са вдигнати ръце, а този по средата е вратът” – обясни ми той и замълча. А аз го попитах: „А главата и  венеца как ще ги направиш?”, на което Иван възкликна: „Браво, бе, и от теб ще стане скулптор”.

След година отново наминах през ателието му, защото ми беше приятно да се възхищавам на произведенията му и да ми разказва за проектите си. В ъгъла забелязах почти съборена една прекрасна фигура на млада жена почти в цял ръст, с дебела плитка на главата, изработена от бял италиански мрамор. Познах я. „Иване, какво прави братовчедката там” – попитах го в прав текст, а той по същия начин ми отговори: „Който ме ядосва, това заслужава”.

Разговорът прекъсна един негов приятел, който влезе с гръм и трясък и започна да му се моли: „Абе Иване, не разбра ли, че няма да си тръгна, докато не ми го дадеш това чудо. – И започна да нарежда: – Видях една баба, клекнала до краката на скулптурата ти, и се моли и кръсти”.
Иван извади отнякъде една малка дървена фигура на Христос, представляваща прототип на произведението му, и изпълни желанието му. Но изглеждаше малко натъжен, като че ли се разделяше завинаги с част от живота си.

През 60-те години на миналия век тези двама мечтатели – единият скулпор, който искаше от камъка да направи образ, който да ти проговори, а другият актъор, който говорейки пред  зрителите ги караше да затаят дъх и да го запомнят за цял живот, не спираха да кроят планове. Слушах ги как си говорят за бъдещите си проекти – без да хленчат и да се оплакват, и се възхищавах на оптимизма им. Те не говореха за пари, а за изложби и за идеи. Имах чувството, че живееха с надеждата техните изкуства да бъдат оценени от обикновените хора, а не от „вождове”и величия. Без да политиканстват, не скриваха възмущението си от недъзите на управляващите и без лицемерие и малодушие воюваха за правата си.

Рядко се срещат идеалисти като тях, които работеха и творяха за идеята и признанието на хората. Сега всички станаха търговци – на пазара, в магазина, на улицата, в болницата, в театрите и къде ли не. Няма ги смешниците, които радваха децата в театрите, няма ги любимите български филми и пиеси. Оперите и театрите се използват за срещи с партийни лидери и кандидат-депутати, и то само преди избори. Интелектуалците станаха политици, а депутатите смешници, затова избирателите гледат чужди сериали, а бабите бързат да сготвят, за да не изпуснат нещо от сапунените саги.

В днешна България, в началото на ХХІ век българският народ е подложен на геноцид по всички направления – образование, култура, национална сигурност, здравеопазване, икономика.
Всичко е сведено до борба за оцеляване.
От филмите, които се излъчват по екраните и телевизиите, младото поколение не получава познание за историческата ни съдба като държава и народ. От кои киноленти българските деца могат да се научат на морал, патриотизъм и национална гордост – нима от тези, в които постоянно се говори за дрога, убийства, изнасилване и насилие?

По синия екран непрекъснато текат предавания, които пропагандират секс, алкохол и наркотици. Лее се в изобилие жаргонният език на улицата, на простащина. Футболните фенове са се отдали на вандалщина. С две думи младежта тенденциозно се отклонява от националните добродетели и патриотизъм.
Политиците  и държавниците трябва да се засрамят заради децата на България, които достойно представят страната ни  пред културната общност на света. Именно те показват правилния път на единение, патриотизъм и национална гордост. Те са съвременните възрожденци. И такива като великолепния мечтател Иван Варчев.

Иван Варчев е автор на паметника на поп Сава Катрафилов край с. Баница , близо до вр. Милин камък, където бунтовникът загива на 18 май 1876 г. по време на първото сражение на Ботевата чета. Дело на талантливия скулптор е и мемориалът на Ботевия четник Димитър Икономов на централния площад в Троян, издигнат на мястото, където е била родната му къща. Негови произведения са и бюстове, барелефи и скулптурни композиции на Васил Левски, Бачо Киро, Иван Вазов, Захари Стоянов, Кирил и Методий, Капитан Петко войвода, на тракийските войводи Яни Попов и Димо Николов. Варчев прави и портрети на Илия Бешков и Константин Кисимов. Творбата му „ХХ век“, както и бюстът на Апостола на свободата са изложени в скулптурния парк на Културния институт при Министерството на външните работи.

В един от броевете през 2009 г. на националния седмичник „Родово имение“ орфеистът Никола Гигов разказва за него: „Иван Варчев се среща с Ванга през 1966 г. - една година след моята среща с нея. Неговата близост с пророчицата продължи до смъртта му. „Този е луд!” – казваше за него Ванга. Но въпреки това, тя му даде съвет как да сътвори новата си скулптура „ХХ век” и го импулсира.
Изображение от същата скулптура Иван Варчев изпрати до мен, с надпис: „На Гигов, с вяра в правото ни дело!” Съхраних изображението на тази негова творба, която той е изписал така: „XX век” – кована мед....
А никога не бях се видял с Варчев. Лудост ли е това, или копнеж да се свързват разединените българи?! Варчев ми изпрати и изображението на скулптурата си „Кирил и Методий”.


Барелеф на Капитан Петко войвода в Ивайловград, дело на именития скулптор Скулптурата „ХХ век“ Бюст на Бачо Киро, сътворен от Иван Варчев

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки