Пловдивски адвокат организирал палежи срещу бивши клиенти


Пловдивски адвокат организирал палежи срещу бивши клиенти
Елдъров, Петьо Пенев и Валери Бодуров в съдебната зала
06 Февруари 2015, Петък


Владимир Елдъров е от известна фамилия юристи в Града под тепе-тата. ДАНС го разследва и за рекет на пострадали при катастрофи

Автор: Камен Колев

Когато човек потърси защита от адвокат, той не би трябвало да се съмнява в неговия морал и почтеност, камо ли в неговото изрядно по закон поведение в обществото. Доста съмнения ще налегнат клиентите на младия пловдивски адвокат Владимир Елдъров обаче, откакто той бе арестуван и обвинен в подбудителство и помагачество в серия умишлени палежи.

Отделно от това, Елдъров (35 г.) е разследван от ДАНС за пране на пари и присвояване по схема със застрахователни обезщетения за пострадали от катастрофи.
Владимир Елдъров, който е син на известните и уважавани пловдивски адвокати Даниела и Красимир Елдърови, не признава вината си и твърди, че цялата история е нарочно скалъпена срещу него. Той е арестуван преди седмица. Предявени са му обвинения, че е бил подбудител и помагач на серия престъпления с цел отмъщение, първото от които  палеж на автомобил и недвижим имот в град Баня, ползвани от сътрудник на друг пловдивски адвокат. Приинцидента е имало сериозна опасност за живота на четирима обитатели на къщата.

Елдъров бил в дъното на още няколко подобни наказателни акции, извършени в Пловдив и в селата Марково и Зеленково. В последното например е бил опожарен умишлено трактор на бизнесмена Иван Гаригов, който търгува с дървен материал. „Вината“ му била, че отказал на Елдъров да го направи свой съдружник и да му отчита част от печалбата си.
Заедно със скандалния юрист в ареста са още петима души - Милко Доевски, боксьорът Мартин Поптолев, Светослав Спасов, Валери Бодуров и Петьо Пенев, които са били преките извършители на престъпленията.

Първите трима са с постоянна мярка за задържане под стража, наложена на 16 януари. По данни на прокуратурата Поптолев, Спасов, Пенев и Бодуров са извършвали палежите. Срещу Спасов и Поптолев отделно има и повдигнати обвинения за грабеж от гръцки гражданин. Те са разследвани и за подхвърлена обезглавена кокошка в колата на пловдивския адвокат Димитър Деков, на когото Елдъров искал да отмъсти за "откраднат" клиент.

Пак Поптолев и Спасов, в съучастие с Пенев, са откраднали и лек автомобил, който впоследствие е бил открит с пренабити номера. На Доевски, който е служител на задържания по други обвинения за палежи таксиметров бос Радослав Керанов, е предявено обвинение и за палежа на къщата  на Хачо Хованесян в Кричим.
При инцидента Хованесян, който е бивш служител на Керанов, се спасява като по чудо. Все още разследването установява какви са връзките между хората на Керанов и Елдъров.
В съдебна зала адвокатът на Елдъров – бившият шеф на Окръжна следствена служба в Пловдив Йордан Давчев, цитира свидетелски показания на Поптолев.

Според боксьора, Керанов им казал да запалят джипа „на оня дебел адвокат”, защото пишел жалби срещу Елдъров. Според държавното обвинение, част от изпълнителите на поръчките са получавали между 50 и 100 лева за свършената работа. Понякога мотивите за умишлените палежи са смехотворни – един от тях е поръчан срещу хора, които хранели улични животни.

Във вторник Окръжният съд в Пловдив наложи постоянна мярка за неотклонение на Владимир Елдъров и Петьо Пенев (23 г.). Третият задържан по обвиненията за умишлени палежи на имоти и коли - Валери Бодуров (19 г.), е с постоянна мярка за задържане "домашен арест", реши съдия Силвия Цанкова. "Не знам защо постоянно се намесва моето име, повечето хора не ги познавам", обясни Елдъров пред съда. Той подчерта, че сам издържа семейството си и че всеки месец трябва да подава декларации по ДДС.
"Имам 150 клиенти, които защитавам пред пловдивските съдилища и още толкова пред софийските и никой не се е отказал от услугите ми засега", подчерта адвокатът, но съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Адвокатът на Пенев поиска и за него по-лека мярка, но се оказа, че 23-годишният мъж е осъждан пак за кражба само преди няколко месеца. Бодуров помоли съда за по-лека мярка, тъй като "тренира активно".
Според прокурор Галина Андреева-Минчева, по случая са събрани много сериозни доказателства - самопризнания на задържаните, свидетелски показания. Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които задържаните са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години.


Прокурор Галина Андреева – Минчева смята, че доказателствата на обвинението са железни

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки