Правилното редуване на зеленчуковите култури


Правилното редуване на зеленчуковите култури
27 Януари 2015, Вторник


Полезна информация за сеитбообращенията в зеленчукопроизводството

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Отглеждането на зеленчуци в личното стопанство е обичайна практика. За да бъде успешно зеленчукопроизводството, то трябва да бъде съобразено с  биологичните особености на културите, климатичните условия на района (продължителността на безмразовия период, средните дати на късните пролетни и ранните есенни слани), продължителността на вегетационния период на всеки вид, болестите и неприятелите, които го нападат.
За получаване на високи добиви и качествена зеленчукова реколта от изключително важно значение е правилното редуване на културите. 

В зависимост от топлинните условия зеленчуковите култури се делят на студоустойчиви (лук, чесън, праз, спанак), полустудоустойчиви (грах, бакла, салата, главесто зеле) и топлолюбиви (пипер, патладжан, домати, краставици, фасул, дини, пъпеши, тикви, бамя и др). Студоустойчивите зеленчуци издържат на температури под минус 8оС, полустудоустойчивите – до минус 8оС, а топлолюбивите – до 0оС.

Продължителността на вегетационния период на зеленчуковите култури е различна, което дава възможност за неколкократно използване на дадена площ през годината.
Спанакът, лукът, чесънът, салатите, репичките са култури с къс вегетационен период. Те освобождават заеманата от тях площ през пролетта (април-май). Обикновено тези култури се отглеждат преди основните - пипер, патладжан, домати, краставици, тиквички, фасул, дини, пъпеши и др.

Ранните картофи  се изваждат при едрина на клубените 20-30 г, преди да са достигнали нормална зрелост. В тази фаза те са с повишено съдържание на захари и с по-малко на скорбяла. В Южна България ранните картофи се изваждат през втората половина на май. След тях може да се отглежда главесто зеле, бамя, корнишони.
Грахът е добър предшественик на всички зеленчукови култури, тъй като обогатява почвата с азот. Последователното отглеждане на грах няколко години на едно и също място не се препоръчва – то води до редуциране на добивите. Много добър предшественик на граха са картофите.

Срокът за сеитбата на грах е от края на февруари до средата на март. В южните райони се практикуват и предзимни сеитби на грах. На освободената от грах, ранни краставици и тиквички като втора култура площ може да се отглежда късно главесто и цветно зеле, зелен фасул (втора култура), ряпа и др. 
Доматите при монокултурно отглеждане имат сравнително добра поносимост. Най-добри предшественици за тях са грах, зелен фасул, готварски тиквички, краставици, зеле.

Краставиците  се развиват добре след бобови култури, домати, картофи, ранно зеле.
Пиперът не трябва да се отглежда монокултурно и на площи, които са били заети от зеленчукови култури от сем. Картофови (картоф, домат, пипер, син патладжан). Добри негови предшественици са бобови и тиквови култури.
Добри предшественици на дините, пъпешите и тиквите пък са бобовите култури, доматите, пиперът, патладжанът.

Зеленчуковите култури, които се нападат от едни и същи болести и неприятели, трябва да се отглеждат на едно и също място не по-рано от 3-4 години.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки