Защо Георги Караславов поведе битката срещу романа „Тютюн”


Защо Георги Караславов поведе битката срещу романа „Тютюн”
Георги Караславов
01 Април 2019, Понеделник


Слагачи на комунистическата власт карат писателя да замине за Съветския съюз, за да изучава съветската литература и да поработи за своя марксистко-ленински мироглед...

Автор: Камен Колев

Няма българин, който да не е чувал името на писателя Георги Караславов, от чието рождение през 2018 г. се навършват 114 години. Най-малкото, защото всеки от нас е изучавал в училище неговите романи „Татул” и „Снаха”. Но около писателя, който дълги години е бил един от галениците на комунистическата власт, има много любопитни факти, за които се знае не много.

Един от тях е епичната му битка срещу романа на Димитър Димов "Тютюн", издаден през 1952 г. По това време роденият в с. Дебър, днес квартал на Първомай, Караславов е утвърден писател с огромно влияние и огромна репутация. Преди това завършва педагогическото училище в Казанлък и учителства в родното си село, но за комунистическата си дейност е уволнен.

Записва агрономство в Софийския университет, откъдето е изключен за организиране на студентска стачка. Продължава образованието си в Прага и за да се издържа, работи като строителен работник в предградието Споржилов.

Участва в Септемврийското въстание през 1923 г. Започва да публикува още 15-годишен в сп. „К'во-да е". Работи в редакцията на вестник „Ведрина" на Антон Страшимиров, бил е редактор във вестниците „Поглед", „Ехо", „Жупел", „Фронт на трудовоборческите писатели в България". Някои от произведенията му са конфискувани от полицията, например сборниците разкази „Изчадия адови”, „На два фронта", повестта „Селкор". За нея Караславов е осъден и пратен в Софийския централен затвор.

Във Втората световна война се включва като доброволец.

Герои на ранната му проза са бедните градски деца. Караславов разказва в текстовете си и за Септемврийското въстание, един от романите му е посветен на живота на строителните работници в Прага. Но най-успешен Караславов се оказва в селската тема.

Романът „Снаха" (1942 г.) е определен за най-висока точка в развитието на българската прогресивна проза преди 9 септември 1944 и получава „Лаврова клонка“ от цар Борис III за култура. Писателят се изявява и като драматург, като автор на много книги за деца и юноши - най-популярна е повестта „Ленко" (1957 г.), репортажи, пътеписи, очерци, фейлетони, статии. До 1949 г. е директор на Народния театър.

В началото на 50-те години на ХХ век, когато излиза „Тютюн”, Караславов е утвърден и известен писател. Книгата е в тираж от едва 4000 броя и понеже цялото писателско съсловие знае, че Димов пише по „една нова тематика”, интересът към романа е огромен. Това предизвиква силна завист у колегите му.

Два месеца след отпечатването на книгата, на 8 февруари 1952 г. секциите на белетристите и критиците към Съюза на българските писатели събират членовете си, за да започне обсъждането на „Тютюн”. То безпрецедентно продължава три дни, а книгата е подложена на смазващи забележки и критики с препоръката да бъде преработена.

Основните упреци са, че тя е повлияна от еротиката, буржоазното мислене, космополитизма и разни упадъчни черти на западната капиталистическа литература и с нея Димов сериозно отстъпва от постулатите на социалистическия реализъм. Дават му за пример съветските писатели Фадеев и Катаев, от които Димов трябвало да се поучи.

Срещу романа скачат Димитър Чавдаров-Челкаш, Павел Вежинов,  Стоян Каролев, чиято препоръка е Димов да замине в командировка за Съветския съюз, за да изучава съветската литература и да поработи за своя марксистко-ленински мироглед. Стоян Ц. Даскалов пък го критикува, че не изобразява нито един герой, който да си мисли за Сталин.

Малко известен факт е, че сред малцината поддръжници на „Тютюн” е лично министър-председателят Вълко Червенков, който изпраща хвалебствено писмо до автора със сърдечни благодарности и пожелания, но то никога не е публикувано, нито е споменавано в писателските среди.

Шумната атака срещу Димитър Димов е поведена от Георги Караславов заради предстоящото присъждане на Димитровска награда с парична равностойност от 16 000 лева. Караславов е сред претендентите с романа си "Обикновени хора". По този повод той става един от най-яростните критици на романа.

Смята, че Димов не е овладял метода на социалистическия реализъм, че има "непоносим" език и отличаването на романа му с Димитровска награда би било "лоша услуга на нашето младо поколение". Впоследствие се появяват възражения срещу „Обикновени хора” и Караславов сам оттегля кандидатурата си.

За наградата остават да се борят Стоян Ц. Даскалов с романа си "Мелницата "Липовански”, Веселин Андреев с пътеписите "Има на света Москва", "Септемврийци" на Емил Коралов и "Последният щурм" на Петър Славински. Тук отново се намесва Вълко Червенков.

На 16 март 1952 г. в официоза на БКП "Работническо дело" излиза статията "За романа "Тютюн" и неговите злополучни критици", в която се казва, че романът е "едно от най-вълнуващите произведения, написани след 9 септември". Публикацията не е подписана, но по-късно става ясно, че автори са писателят Христо Радевски и тогавашният главен редактор на червения орган Атанас Стойков. Инициаторът и редактор на статията е премиерът Вълко Червенков.

Така страницата се обръща и на тридневно партийно събрание в Съюза на писателите критиците на романа сами стават мишена за остри упреци. Нещо повече – следва ново събрание, на което най-големите отрицатели на „Тютюн”, сред които са Пантелей Зарев, Максим Наимович, Пенчо Данчев, Стоян Каролев, Емил Петров, са отстранени от ръководните си позиции в изданията на писателския съюз.

Димитровска награда – първа степен е връчена на Димитър Димов в раздела за художествена проза. Това става след като той преработва основно романа под указанията на Червенков и Христо Радевски. Дописва още 250 страници и книгата излиза в тираж от 20 000 бройки.

През 1958 г. Караславов става председател на Съюза на българските писатели, а 6 години по-късно постът е поет от Димитър Димов. В София Караславов е бил известен като много богат и строг човек. Според градската клюка, в къщи той е бил мъж под чехъл и дори съпругата му понякога му посягала. Затова навън компенсирал със строго поведение, но въпреки това помагал на много български писатели.

Лично дал заеми на Антон Дончев и Димитър Добревски, за да си достроят таваните, където живеели. Един ден дошли да си изплатят борчовете, а Караславов ги върнал с думите: "Стига бе, вие сте сиромаси хора."

Заради неговото меценатство в столицата се понесъл поредният слух – че е купил турското посолство на "Руски" за 300 000 лева. Управниците умували дали в София да няма дипломатически квартал и Радой Ралин разпространил сред колегите си клюката, че Караславов ще купи турската легация. Членовете на семейството влезли в тази „честота” и не отричали слуха.

Синът на Андрей Гуляшки – Любомир, който бил зет на Георги Караславов, дори отишъл с девер си Слав да измерят сградата. Хора ги видели и слуховете пламнали още повече.

Един ден дъщерята на Караславов – Яна, се появила с тежка златна гривна. Запитана от колежка дали това е подарък от турците, тя отвърнала с „Да, нямаха дребни, та додадоха тази гривна."

Радой Ралин дори написал епиграма по тази история: „Девер и тъст/ направиха тръст/ и на другите туриха пръст”. 

Георги Караславов почива на 76-годишна възраст през 1980 г.


Писателят е сред основните критици на романа „Тютюн” на Димитър Димов Паметникът на Георги Караславов в София Романът на Караславов „Снаха” получава „Лаврова клонка“ от цар Борис III Караславов (вдясно) в разговор с Георги Струмски

В категории: Нова история , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Eva
24.04.2020 10:56:55
2
0
"Снаха" е велик роман. Слагам го наред с шедьоври като "Анна Каренина" и "Бел Ами".
"Тютюн" след преработката е станал по-завършен, по-критичен към дивия капитализъм. Дотук положителното. Но в "Тютюн" Димов /явно не по своя воля/, е прекалил с комунистическия патос на някои герои. Ако Лила и Павел бяха така майсторски обрисувани като останалите герои на "Тютюн", нямаше да наподобяват роботи, на които всички човешки слабости са чужди. Taкa "Тютюн" показва нагледно вредата от намесата на политиката в изкуството. И колко още примери има за изкривяването на творчеството по време на комунизма; колко таланти са писали глупости, само и само да не разсърдят цървулите, които са управлявали България след 9.9.1944 г... Щеше да е смешно ако не беше трагично.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки