Парламентът тръгна с много пара в свирката


Парламентът тръгна с много пара в свирката
Според Цветан Цветанов страната ни започва 2015 г. много по-спокойна, по-стабилна и по-позитивно ориентирана, отколкото през миналата година
16 Януари 2015, Петък


От ГЕРБ обещаха ударни реформи и референдум наесен за задължителното гласуване

Автор: Ани Петрова

Дългата коледно-новогодишна ваканция на депутатите най-после завърши, белязана с четири поръчкови убийства само за последната седмица. Както и с признанието на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, че МВР се задъхва под собствената си административна тежест и много трудно изпълнява своите елементарни законови функции.

Хиляди – пътници и железничари, много повече се впечатлиха от спирането на десетки влакове надлъж и нашир из реформиращата сe родина, независимо от твърдението на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че «в национален план, България започва 2015-а много по-спокойна, по-стабилна и по-позитивно ориентирана отколкото започна 2014-а година».

Както повелява традицията, именно той откри новия политически сезон, прочитайки от трибуната на Народното събрание декларация за приоритетите, към които ще се придържа ГЕРБ през новата година. Същото направиха и представители на останалите седем парламентарно представени формации. Дори и на БДЦ, която продължава да съществува напук на разпада на „България без цензура”, чийто лидер Николай Бареков лиши парламентарната група от доверието си, сетне бе напуснат от още трима-четирима свои депутати, както и от заместничката си по партийна линия Рада Коджабашева, като през цялото време викаше като същински Остап Бендер: „Помощ, крадат партията ми!”. Като че ли с това можеш да учудиш някого у нас…

Старото плашило за нови избори

Реформите – в съдебната система, в МВР, в здравеопазването, в социалното осигуряване, в БДЖ дори – бяха лайтмотивът в декларациите за намеренията на формациите, участващи или подкрепящи второто правителство на Бойко Борисов.
Казано в скоби, Цветанов опита да положи началото на нещо като култ към личността на първия партиен и правителствен ръководител.

„Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как трябва да постъпва отговорният български държавник във времена на криза. Въпреки всички опити за извиване на ръце и заплахи за мира в страната, председателят на ГЕРБ пое за втори път отговорността и риска да застане начело на правителство на малцинството. Направи го честно, без задкулисни договорки и с ясното съзнание, че залага бъдещето на ГЕРБ в името на България”, се казва в прочетената от Цветан Цветанов декларация.

Освен историческия пример за идните поколения, председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова всички депутати към конструктивно поведение, за да се намерят най-добрите решения на съществуващите проблеми. По думите му, дори и във време на най-остро политическо противопоставяне, пътят към разумния диалог и компромис в името на държавата е възможен, но „минава през отговорно политическо лидерство, каквото демонстрира председателят на ГЕРБ”.

И един съвет за мореплаватели – успешният ход на коалиционната лодка е възможен, единствено когато коалиционните партньори гребат в една посока. Всяко отклонение от това правило не просто обезсмисля труда на всички на борда, но и поставя цялата лодка под риск от потъване, изтъкна още Цветан Цветанов.
А иначе една от добрите новини в прочетената от него декларация, е огласеното намерение на ГЕРБ заедно с местните избори наесен да се проведе и референдум за промени в изборното законодателство, който да открие пътя към въвеждането на  задължително гласуване.

От БСП пък обвиниха опонентите си, че все още нямат ясна програма за управление на България. „Щатни политически проповедници продължават да ни ръсят с мантрата, че все някога ще достигнем до благополучие. Политици и медии отново зоват за реформи, които се представят като фатален ритуал, който трябва да отрече всяко разумно действие. Но тези пазители на истината нямат интерес да признаят, че светът и Европа са навлезли в нов свят”, подчерта Янаки Стоилов, който прочете декларацията на БСП Лява България.

От Реформаторския блок подчертаха, че участвайки в управлението на страната ще работят не с цел трупане на активи за местните избори, а за истински реформи. „Намираме се в началото на най-важния парламентарен сезон от много години насам. 2014 г. беше вътрешно критична за България, а България тогава удари дъното на кризата на властта, на финансите си. Оттласквайки се от това дъно, тя е в много лоша позиция да участва в решаването на международно тежките предизвикателства”, заяви пък съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

Патриотичният фронт също постави приоритетите си, които включват още от тази седмица програмата за управление да бъде представена, като очакват пълното отстраняване на ДПС от властта. Красимир Каракачанов поясни, че ПФ е против увеличаване цената на тока и припомни, че едно от условията да подкрепят правителство е било да има ревизия в сектор „Енергетика”. Друг приоритет на ПФ ще бъде и противодействие на битовата престъпност.

От ДПС не пропуснаха възможността да критикуват правителството заради подкрепата на Патриотичния фронт. „Още в края на миналата година ние изразихме становище, че ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори. Това не е емоционално твърдение, а анализ“, изтъкна Местан. По думите му, в такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система”.

И депутати от ГЕРБ против закриването на влакове

В края на този дълъг първи работен ден от новата сесия на 43-то Народно събрание парламентарната комисия по транспорта почти единодушно – с подкрепата на депутатите от ГЕРБ, но с 3 гласа „против” на представителите на Реформаторския блок - препоръча на транспортния министър Ивайло Московски да отмени планираното за 1 февруари сваляне на 81 влака от разписанието, докато се изработи стратегически документ за развитието на железниците.

Другата препоръка на депутатите е за тези 4 месеца да се върнат обратно в разписанието и спрените на 12 януари 38 пътнически влака. С решението си комисията също така препоръча на финансовия министър Владислав Горанов да увеличи с 40 млн. лв. субсидията за пътнически превози за сметка на капиталовите разходи на БДЖ, тъй като шефовете на железниците аргументират съкращаването на влакове именно с намаляването на субсидията за 2015 г. от обичайните 180 млн. на 140 млн. лв.
До решението се стигна след 3-часови разгорещени спорове с транспортния министър Ивайло Московски и шефа на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров.

По-рано през деня, по време на редовното заседание на правителството министър Московски настоятелно бе посъветван от премиера Борисов да влезе в диалог с парламента и Министерство на финансите в търсене на изход от ситуацията. Но пък по време на провелия се блиц парламентарен контрол самият Борисов заяви от парламентарната трибуна, че няма да позволи запазването на влакове, които возят едва по десетина пътници.
В последната седмица настоятелно се лансира идеята по маршрутите на губещите и съответно предвидени за закриване влакове да се пуснат така нар. шинобуси – нещо като релсови автобуси, познати повече в Индия, отколкото в Европа, но иначе напълно задоволително решение за пътуването на малко хора на къси разстояния.

Минипенсионна реформа в МВР

В началото на седмицата министърът на вътрешните работи Вучков представи свой план за реформи, който нарече „Пътна карта 2015”. Министърът отчете, че ведомството изпитва сериозни финансови затруднения, въпреки че разполага с бюджет от над 1 млрд. лева.
„Появяват се огромни трудности, вкл. и за финансирането на административната реформа, която категорично трябва да се проведе. Не е пресилено да кажа, че МВР се задъхва под собствената си административна тежест и много трудно изпълнява своите елементарни законови функции”, изтъкна министър Веселин Вучков и обяви намерения за промени в категоризацията на труда в МВР.

Предвижда се първа категория труд и произтичащото от нея ранно пенсиониране да остане само за служителите, които работят в най-тежки условия – пожарникари и спасители, униформен състав, разследващи полицаи, дознатели, оперативен състав. Всички останали служители извън този кръг следва да се подчиняват на служебно правоотношение по Закона за държавния служител или по трудово правоотношение по Кодекса на труда.
Практически веднага след като министърът презентира „МВР-2015 г. - пътната карта“ представители на шесте синдиката в МВР обявиха, че тези намерения не са съгласувани с тях и надали ще получат подкрепата на синдикалните членове.

Спорове и около съдебната реформа

През миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов обяви акцентите на подготвяната от екипа му съдебна реформа, предвиждаща и разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари. И дори бе привикан от „съдебното правителство” за изясняване на позиции и намерения, тъй като междувременно се появиха публикации, че управляващите планират предсрочно да прекратят пълномощията на сегашния ВСС чрез текстове в заключителните разпоредби на Закона за съдебната власт, към който в момента са подготвени изменения и допълнения, които ще влязат в парламента в най-скоро време.

Във вторник над 3 часа депутати и магистрати спориха в парламентарната правна комисия по проекта на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, но до решение за одобрението й така и не се стигна и дебатите бяха отложени за четвъртък. Основно разногласията се фокусираха върху това дали стратегията трябва да бъде много по-конкретна и с фиксирани срокове за изпълнение на мерките и отговорниците за тях и дали е необходимо провеждането на още едно широко обсъждане на проекта с присъствието на всички заинтересовани страни.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че по принцип прокуратурата позитивно оценява стратегията, но разкритикува липсата на детайли в нея и попита какво значи промяна в съответствие с текста в конституцията, след като в нея се казва, че структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата. Според Цацаров текстовете, касаещи държавното обвинение се нуждаят от стриктно редактиране. Освен това главният прокурор упрекна правосъдния министър Христо Иванов, че обсъждането на проекта на стратегията е било организирано от ВСС, а не от Министерството на правосъдието. Изказването му приключи със забележката, че след приемането й от Министерския съвет, магистратите не знаят какъв е окончателният вариант на стратегията.

Подобно бе мнението и на Мая Манолова от БСП, която все пак направи уговорката, че ще подкрепи документа и ще призове и колегите си от парламентарната група да направят същото. Манолова изтъкна още, че стратегията се нуждае от високо ниво на конкретика, съгласие и постигане на консенсус. „Рискувате със силово налагане да постигнете обратния ефект”, обърна се Манолова към правосъдния министър.
От името на ДПС Четин Казак заяви, че партията ще се въздържи при гласуването, защото има серия от забележки към стратегията и против промяната в статута на Висшия съдебен съвет.

Представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок се обединиха около становището, че стратегията трябва да бъде приета, а конкретиката, във връзка с осъществяването на целите й ще бъде обсъдена и детайлизирана при внасянето на пакета от законодателни промени. Правосъдният министър Христо Иванов също заяви, че подробностите може да бъдат обсъдени по време на дискусията по промените в конкретните закони, чрез които мерките в стратегията ще станат факт.

Брюксел чака от нас екшън план за оперативните програми

През седмицата премиерът Борисов има и кратко делово посещение в Брюксел. „За нас е от изключителна важност, че Европейската комисия (ЕК) демонстрира, включително и публично, подкрепата си за България“, заяви  той  при срещата си с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу. По време на срещата нашият  премиер и еврокомисарят по регионалната политика са се договорили да се изработи съвместен екшън план за действия през следващите 11 месеца по оперативните програми от програмния период 2007-2013 г. с цел успешното им и пълноценно приключване.

„Радостен съм, че Европейската комисия отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с „Южен поток“ и спрените проекти за АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“, от една страна, и от друга – ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната“, коментира Борисов. Двамата с комисар Крецу са обсъдили също ситуацията около газопровода „Южен поток“, както и идеята за изграждането на газов хъб край Варна и с всички предприети мерки от страна на българското правителство около осигуряването на необходимите условия за продължаване на проучванията за газ и нефт в Черно море.

Междувременно президентът на „Газпром" Алексей Милер потвърди в прав текст, че проектът за газопровод „Южен поток” е затворен и препоръча на Европейския съюз да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по „Турски поток". По думите му той се явява единствен маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ, преминаващ в момента през Украйна.


От Брюксел премиерът се върна доволен, тъй като Европейската комисия все още ни виждала „на фронтовата линия“ Местан не пропусна възможността да критикува правителството заради подкрепата на Патриотичния фронт Алексей Милер потвърди в прав текст, че проектът за газопровод „Южен поток” е затворен

В категории: Политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
бай кольо
19.01.2015 07:38:25
0
0
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПАДНЕ АКО ЗАПОЧНЕ РЕАЛНО РЕФРМИ.ТРЯЬВА ДА ПРАВИ ПО СЛБИ РЕФОРМИ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ.,ЗАЩОТО ГАНЬО ХЕМ ГО БОЛИ ХЕМ ГО СЪРБИ.
3
учуден
17.01.2015 15:53:45
0
0
КАКТО ВХРВЯТ НЕЩАТА НЯМА ДА ИМА И ТУРСКИ ПОТОК.РУССИ ЕЯМА ПАРИ.РУБЛАТА СЕ ОЕЩЦЕНЯВА.ИКОНМИКАТА ЕМЩОЕ .СТАНДАРТА НА ЖИВОТ Е ЗЛЕ.ВМЕСТО ДА СЕ СДОБРЯТ ЕС ЮСАЩ И РУСИЯ .ТЕ СЕ КАРАТ ОТ ТОВА ИКОНОМИКЕТЕ ИМ СТРАДАТ.ЗАРАДИ ТАЗИ УКРАЙНА'.,КОЯТО Е БРЕМЕ И ЗА ТЯХ.ДА ГИ ОСТАВЯТ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ.
2
17.01.2015 15:41:26
0
0
ПОЧТИ ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА РУСИЯ НЕ Е ОТ РУСНЦИЪЩОТО И С ОЛИГАРСИТЕ.САМОПУТИН Е РУСНАК ООТ 1917 г./МАКАР ЧЕ НОСЯТ РУСКИ ИМЕНА.ЧУДВА МЕ ТАЗИ АПОЛИТИЧНОСТ НА РУСНАЦИТЕ.ГЛЕАТ САМО ВОДКАТА.ДОЛУ ГОРЕМИ В АНГЛИЯ Е СЪЩОТО.НЕ МОГА А СИ ГО ОБЯСНЯ./БЛЕЬР,ТАЧЕЕР'КАМЕРЪН,СЪЩО И В ДАЛЕЧНОТО МИНАЛО/НАЧЕЛО С ЛОРД БИКНСФИИЛД.
1
бай кольо независим патриот
17.01.2015 15:30:10
0
0
АКО ТОВАМПРАВИТЕЛСТВО СЕ ПРОВАЛИ .ЩЕ БЪЕ ПО ВИНА НА БСП,АБВ И РБ.НА ИЗБОРИТЕ МНОГО ОТ ИЯХ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА.ЗАБРАВИХ И АТАКА.ТОГАВА ГЕРБ ШЕ ИМА ТОТАЛНОМНОИНСТВО.ПФ ТРЯБВА ДА Е С ГЕРБ ЗА ДА ОСТАНЕ В НС.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки