Тази снимка не е на Ботев


Тази снимка не е на Ботев
„Новооткритата снимка на Христо Ботев
14 Януари 2015, Сряда


Да сложим край на историческите спекулации около една мистична фотография

Автор: Димитър Делийски

През 1980 г. в брой 6 на списание „Отечество” директорът на Исперихския музей Йордан Стефанов публикува представената тук снимка под заглавие „Новооткрита снимка на Христо Ботев”. Била подарена на музея от Николай Попов, чийто дядо – поп, уверявал, че на снимката е заснет Христо Ботев. На гърба й има френско-английски надпис, който остана неразчетен до края на 1989 г.

Десет години тази фотография беше повод на много хора с „творческа” фантазия да се изявят в пресата като „ботеведи” и да фалшифицират безпардонно биографията на поета-революционер. Историческите спекулации с тази снимка не секнаха и след като Йордан Стефанов, пак в сп. „Отечество” бр.1/1990 г., съобщи, че надписът на снимката е разчетен от Зофия Арчибалд – полякиня по произход, преподавателка по стара история в Лондонския университет, като: „Господин Вроблевски с Францис Уйла с уважение (за спомен)”.

Обаче последната дума в надписа „bumps” няма нищо общо с английските думи, които означават „за спомен” и „с уважение”. Думата „bumps” има много значения, но само едно от тях приляга към сюжета и композицията на снимката: „победители в състезание с лодки”. Тогава правилният превод  на надписа е: „Господин Вроблевски с Францис Уйла победители в състезание с лодки”.

Къщата, пред която са се снимали, няма нито един комин, прозорецът и вратата са отворени, също и прозорецът на задната къща, стопанинът е по риза. Такава къща, българска по архитектура със стопанин българин на външен вид, може да има само на юг от Цариград, където зимите са меки и българската диаспора се е проточила чак до Смирна (Измир), където се издава първото българско списание.

Вроблевски е полска фамилия, дала на света двама големи учени, от постиженията на които се ползваме и днес – например втечняването на газовете. Но и двамата нямат нищо общо с Франция. Остана един, който е живял във Франция – Валерий Вроблевски, за когото се карат Русия, Белорусия, Литва, Полша, Англия и Франция.

Роден през 1836 г. в село Жолудек край Лида в Белорусия, тогава в Руската империя, той завършва гимназия във Вилно (Вилнюс) и постъпва в Петербургския лесотехнически институт. Попада в студентския нелегален революционен кръжок, ръководен от Ярослав Домбровски и Зигмунт Серановски. След завършването на института работи като горски инспектор, което му позволява лесно да участва в създаването на антицарска революционна организация в Гродненска губерния. По време на полското въстание от 1863-64 г. ръководи въстанически отряди.

В бой с казаците бил насечен със саби, лекували го някъде нелегално и като укрепнал, емигрирал в Париж, където с Ярослав Домбровски организират отбраната на Парижката комуна и града от обсадилите го пруски войски и буржоазния френски башибозук, наречен „Версайска армия”. Вроблевски и Домбровски са произведени в чин генерал на Парижката комуна. Тук се създава идейната връзка между тях и Христо Ботев посредством американския журналист Януари Макгахан, наречен от народа на САЩ „освободител на България”.

Срам и позор за този, който не е чел репортажите на Макгахан от България за потушаването на Априлското въстание! Но преди тях ето какво пише той за разгрома на Парижката комуна на приятеля си Блейк: „Изведнъж се измених, когато версайските войски влязоха в Париж. Един куршум прониза шапката ми, а един шрапнел ме събори от коня, лежах два дни болен. Един ден, като яздех редом с Домбровски, щях да бъда убит от версайците като комунар.

Аз бях френски републиканец.
Не ми говори за умерените, религиозните и честни хора на Франция. Те са най-големите диваци на света. Комунарите никога не извършиха подобни изстъпления. Те имаха в ръцете си живота на целия народ на Париж. Те можеха да хвърлят във въздуха Париж. Те държаха Дарбоа и стотици други в своя власт и знаейки това, Тиер продължаваше да ги разстрелва незабавно, щом залавяше някои от тях. Защото той бил прав, а другите – сбирщина.

Комуната е победена, но победителите са нейните ръководители. Най-после французинът разбра, че е по-евтино да убедиш своя неприятел, отколкото да го убиеш.”
Текстът на това писмо е в пълно съзвучие с текста на Ботевия памфлет „Смешен плач”, посветен на Парижката комуна и отпечатан във вестника му „Дума” редом със стихотворението му „На прощаване”.

Домбровски загива на последната барикада. Вроблевски, пак насечен, но от френски саби, и Макгахан успяват да избягат в Лондон. Вроблевски го лекуват в болницата на Лондонския университет, а Макгахан написва очерк-портрет на Домбровски, отпечатан в почти всички американски вестници. Домбровски имал богат вуйчо в Охайо и Макгахан се надявал очеркът да попадне пред очите му, та дано се погрижи за вдовицата и децата на племенника си. Но богаташът не четял вестници…

От тук нататък Вроблевски и Макгахан тръгват в различни посоки, но житейските им пътища се пресичат и сливат още няколко пъти по земното кълбо. От 1872 г. Вроблевски става член на Генералния съвет на Първия Интернационал и създава полското революционно общество в Лондон „Люд польский”. Макгахан междувременно се е оженил за рускиня, учи руски език и догонва руската армия, която завладява Туркменистан. Тук завързва братска дружба с генерал Михаил Д. Скобелев, после издава книга за тази война, илюстрирана от Верешчагин.

До Европа стигат слуховете за зверското потушаване на Априлското въстание в България. Макгахан е командирован у нас от лондонския вестник „Дейли нюз”, за да разследва турските зверства. Светът е потресен от репортажите му от Батак, Брацигово, Перущица, Панагюрище.
През 1877 г. Русия обявява война на Турция и Макгахан бърза от Лондон за Русия, за да заеме мястото си на военен кореспондент в руската армия. За последен път той е заедно с Вроблевски на един английски кораб, пътуващ за Одеса.

Вроблевски влиза нелегално в Русия и се отправя към Москва и Петербург, а Макгахан към Кишинев. Моята хипотеза е, че пътьом са се отбили на азиатския бряг на Босфора, където се е създала полска колония с градче Адампол (кръстено на Адам Чарториски) и до него е селцето Полонезкьой. Това обяснява българската къща на брега и лодката с английския морски флаг, „синият вариант”, който е създаден именно през тези години, преди това е бил „белият вариант”.

За снимката най-вероятно е използван фотоапаратът на Макгахан. Вроблевски и Макгахан са облечени в работна униформа на матроси. Макгахан е в типичната за фотографиите му изпъчена поза с ръце отзад, а Вроблевски е окачил бомбето си на оградата, като е сложил на главата си „шапката на Мариана” – символът на Франция, същата, която Свободата носи на главата си в прочутата картина на Дьолакроа в Лувъра. С нея той демонстрира принадлежността си към френската република и затова на надписа е „мосю Вроблевски”, а не „мистър” или „пан”.

Почеркът на надписа силно прилича на почерка на Макгахан. Тази шапка по начало се нарича „фригийска” и може би издава и мястото, където е направена снимката – именно  на територията на древна Фригия.
Така е увековечена последната среща на двамата борци за човешка свобода.
Макгахан преминава целия боен път на руската армия като обикновен войник и е раняван няколко пъти. Свободата изгрява над България, а той залязва от тифус в Сан-Стефано в ръцете на своя приятел генерал Михаил Д. Скобелев, който жертва за свободата ни даже майка си. Правителството на САЩ пренася с военен кораб тялото на Макгахан и го погребва с военни почести в Ню Лексингтън, щата Охайо. На паметника му пише: „Макгахан – освободител на България”.

След войната Вроблевски се установява в Женева. През 1885 г. Франция обявява амнистия на комунарите и френското правителство даже му отпуска пенсия! Последните си години той прекарва в Уарвил до Париж, където умира на 5 август 1908 г. Погребан е при своите войници в гробището на комунарите „Пер-Лашез”. На паметника му пише: „На героичния син на Полша от народа на Париж”.
Това е. Една снимка, а колко много история, и то в съкратен вид, има в нея. И 25 години изследователски труд.


Сравнение с портрет на Вроблевски Сравнение на надписа върху снимката с автограф на Макгахан Ярослав Домбровски

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки