Манастирът на баба Фота


Манастирът на баба Фота
Къщата на баба Фота в Самоков, рисунка Крискарец
26 Ноември 2014, Сряда


Внук на основателката на обителта „Покров пресвятия Богородици“ в Самоков е основоположникът на периодичния ни печат Константин Фотинов

Автор: Иван Ненов

И до ден днешен самоковци наричат девическия  манастир „Покров пресвятия Богородици” „Бабите”. Не може да се съмняваме, че това име е останало от неговата създателка  баба Фота. А може би после във времето това  наименование е съвпадало с годините на възрастните монахини, макар че в светата обител – както някога, така и днес, монашеството приемат млади девойки.

В старата митрополитска кондика за 1872 г., където е записан уставът на калугерките, е отбелязано, че женският манастир съществува от един век насам, което установява точно  годината на неговото основаване – 1772-ра. Разпръснатите монахини от Зографския, Хилендарския, Иверския, Рилския и други манастири из града били събрани в един метох - „кутия”, както тогава самоковци наричали метоха, от баба Фота – (хаджи Фота Йовчева).
А коя е тя? По спомени на нейни потомци Фота Йовчева е родена в Пловдив, като родителите й са от Карлово и Калофер. Омъжва се за Йовчо, който бил също от Подбалканския край. Овдовяла млада, Фота била изпратена от баща си – доста състоятелен занаятчия – кожухар, да се учи в Киевската лавра.

От Киев тя се завръща с високо  за онова време образование и с монашеското име Теоктиста, а със средствата, които е събрала в Русия, основава в Самоков  девическия манастир.
Защо е избрала Самоков, където е приютила и децата си? От средата на ХVІІІ век Самоков, като център на епархия, е средище с най-добре съхранена църковна дейност, за което основна роля е изиграла близостта до Рилския  манастир.

И досега в Девическия манастир са живи спомените, че целият ХІХ век е бил свързан с рода на баба Фота, защото в него като монахини са се подстригвали нейни дъщери, внучки и правнучки. А внукът й Константин, взел за фамилно име това на именитата си баба – Фотинов, е сред най-големите книжовници на Възраждането и основоположник на българския периодичен печат със списанието си „Любословие”.

Баба Фота се е познавала лично с автора на „История славянобългарска” Паисий Хилендарски. Ето един запис от 1918 г.: „Отец Паисий е роден в село Доспей, починал е в Самоков и е погребан в старите гробища на града, които бяха в двора на черквата „Св. Николай”. Това зная от баба ни Фота и майка ми Сузана, които казваха още, че баба ни придружавала дякона  из Самоковско, Банско, Беровско и Струмишко, та чак до Велес, където из градове, села и манастири проповядвали българската вяра”.

Това са думи на монахинята Евантия Алексова Сахатчи, служителка в метоха „Св. Богородица” в Самоков, които записах в дневника си на 10 октомври 1918 г. при демобилизирането ми в Самоков като войник в Първата световна война.
Монахиня Евантия е дъщеря на Сузана – сестрата на Константин Г. Фотинов, внучка на хаджи Фота Йовчева и последна обитателка на игуменската й килия в метоха...

При срещата в метоха с баба Евантия – и сега си спомням малкото й бледо лице и живите сини очи, които светкаха под черната забрадка на челото й – тя ми описа хаджи Фота Йовчева като едра, умна, набожна, делова и смела – „мъжка жена”, не се страхувала нито от пашата, нито от гръцкия владика, с когото водела нестихваща вражда.
Това потвърди и дядо ми Иван Алексиев Сахатчиев, на който Фотинов също е вуйчо, и добави, че по време на въстанието в Сърбия турците възложили на хаджи Фота дипломатическа мисия – да отиде в Сърбия и да убеди Милош Обренович да спре бунтарството, а тя поощрила княза да разшири бунта и в България, за да дойде и в нея свободата. (Никола Чолаков, сп.„Родна реч”, кн. 8, 1983 г.)

През 1972 г. по повод 130 години от излизането на списание „Любословие” се срещнах с този потомък на Фотиновия род, за когото след това в местния вестник „Самоковска комуна” публикувах „С името на Фотинов”, където съм записал за него: „Макар и прехвърлил осемдесетте години, бившият съдия Никола Г. Чолаков е запазил свежестта на словото и разказите, които е слушал от баба си, дядо си, родителите, роднините, близките и познатите за прадядото К. Фотинов. Като дете е живял в родната къща на Фотинов в Самоков и по-късно, когато е разбрал, че са оскъдни данните за живота на Фотинов, е събирал старателно онова, което е съхранено в паметта на близките.

Той проследява родословното дърво на хаджи Фота – баба и духовна възпитателка на Константин Фотинов. Открива два много ценни документа – завещанието  на баба Фота, направено в Самоков и  завещанието на Константин Фотинов, направено в Цариград. Притежава автентични снимки на Фотинови родственици от онова време. Плод на няколкогодишна упорита работа е  трудът    му  „Константин Г. Фотинов – одухотворен продължител на Паисий Хилендарски (скици и спомени)”, който труд Никола Г. Чолаков е предал в БАН. За съжаление трудът му не е бил отпечатан и е изчезнал“.

Баба Фота е родена през 1734 г. – 12 години след Паисий. Това, че нейните родственици са я запомнили като хаджийка, т.е. била е на поклонение на Божи гроб, а и като придружителка на Паисий Хилендарски, не е ли логично основание да си обясним написаното в кондиката, че първият възрожденец е починал също като хаджия и е погребан – пак по спомени на баба Фота, през 1798 г. в двора на църквата „Св. Никола” в Самоков? Баба Фота е доживяла до дълбока старост – починала е на около 109-годишна възраст.

Девическият манастир, създаден от тази бележита възрожденка, съществува и днес и е един от паметниците на културата, който повече от двеста и четиридесет години е едно от духовните огнища в Самоков. Тук се съхраняват мощите на св. Сава Сръбски. Запазена е и килията, под която е скривалището, където се е укривал Апостолът на свободата Васил Левски. Стоян Заимов в „Дяконът. Кратка биография”, издадена през 1895 г., разказва, че Левски е бил придружаван в Самоков от Младенчо Бинбаши и Иванчо Чакалчето. Пленил с идеите  и с гласа си монахините, Апостолът „сполучил да основе в Самоковско „женски калугерски, таен, български,  революционен комитет”,... а „сестрите се заклели на Апостола и обещали, че ще бъдат верни до гроб на „комитетската тайна” и на българското освобождение...”

В средата на манастира е храмът „Покров Пресвятия Богородици“. Сегашният храм се изгражда през 1837-39 г. В ония години той е посещаван от митрополит Доситей, Авксентий Велешки, Неофит Рилски, от основоположника на Самоковската иконописна школа Христо Димитров. Тук има икони от синовете му Димитър Зограф и Захарий Зограф.
Вратите му са отворени за поклонници и туристи.

Всички, които искат да бъдат в съприкосновение с времето на  нашите предшественици, да се насладят на тишината и мълчанието на миналото, да изживеят мигове  от  монашески нощи, да усетят въздействието на духовността, която ни е събудила от робския сън – могат винаги да посетят храма и манастира, скрити зад високи дувари на ул. „Цар Борис ІІІ“ в Самоков.
И да сторят поклон на основателката му баба Фота, разбира се. Защото такава българка не бива да бъде забравяна.


На входа на светата обител има паметна плоча на Васил Левски, който се е укривал тук Вътрешният двор на Девическия манастир

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки