Да отгледаме манго у дома си


Да отгледаме манго у дома си
11 Ноември 2014, Вторник


Тази задача не е толкова трудна, както смятат повечето хора

Автор: Дина Харизанова

Мангото, което вече се среща по всички щандове в родните ни супермаркети, е плод, раждан от тропическо вечнозелено дърво. Както вече сме писали в „Десант“, то се отличава с множество хранителни и лечебни достойнства и все по-често напълно заслужено намира място на нашата трапеза.

Въпреки че минава за екзотично растение, то все пак може да бъде отглеждано и у нас, естествено в домашни условия. Трябва обаче да си даваме сметка, че бързо става доста голямо и затова преди всичко трябва да му се осигури голям съд, в който да се отглежда – подходящи за целта са саксиите и кашпите, в които се засаждат декоративните палми. Нужно е още въздухът в помещението да бъде сух, но стаята редовно следва да се проветрява, а също и да е добре осветена от слънцето. Температурата в нея не трябва да пада под 15 градуса.

Иначе мангото лесно може да се завъди от голямата плоска костилка, която е разположена в сърцевината му. За целта обаче плодът следва да е добре узрял. Този избор доста се затруднява, имайки предвид, че отгоре пожълтява или почервенява не при всички сортове – при някои от тях повърхността на мангото остава зелена дори при презряването му.
За да се отдели костилката, трябва да се избере по-омекнал плод. В него дори понякога може да се намери вече леко разтворена костилка с показващ се кълн.

Преди засаждането тя трябва добре да се изчисти от плодното месо, което всъщност не е много лесна работа заради влакнестата му структура. Добре е месестата част да се остърже хубаво с нож, иначе след засаждането може да се появи плесен.
Костилката трябва да се използва веднага, след като бъде отстранена от плода, иначе няма да покара. Засажда се с разтворения й ръб надолу, близо до почвената повърхност. Ако все още костилката не се е пукнала, трябва да се пусне за 1-2 седмици в чаша с вода със стайна температура, която следва да се сменя на всеки 2 дни. След това се засажда, като още веднъж се почистват остатъците от месото на плода. Друг начин е да се остави да набъбне, завита в мокро парче плат, но в този случай трябва да се внимава да не се допусне изсушаването й.

За растението се избира лека почва – като за кактуси, смесена с керамзит или камъчета. Отгоре може да се направи своеобразен парник от пластмасова бутилка с изрязано дъно, чиято капачка от време на време се отвинтва, за да се осигури проветрение.
Съдът се поставя на светло място и почвата се поддържа влажна. Особено важно е да се осъществява редовно поливане след появата на кълновете, което става след около 4 до 10 седмици. От една костилка понякога се появяват едновременно по няколко семеначета. Първоначално те растат доста бавно, след това растежът им се ускорява. След като укрепнат, постепенно се аклиматизират, „парникът“ се премахва и отделните растения се пресаждат в индивидуални, по-просторни съдини с плодородна почва, към която се добавя ситна мраморна фракция.

Мангото е взискателно към влажността на въздуха и затова младите екземпляри е нужно периодично да се пулвелизират.
Новите растения ще започнат да цъфтят на възраст от 6 до 10 години. В нашите климатични условия може да се стигне до цъфтеж не само в стайни условия, но и в оранжерийни – нещо, което е по-реално да се случи в южните райони на страната ни. Но плодоносенето дори и там е доста голяма рядкост. Работата е там, че огромният брой цветове и метличиното жълтеникаво или червеникаво съцветие (понякога те достигат до 10 000)  не се опрашват дори в плантациите и много малко от тях формират плод. На прозореца, където условията са далеч от изискванията на тази култура, вероятността е още по-нищожна.

Затова тези, които решат да си отгледат манго вкъщи, трябва да бъдат подготвени за това, че ще получат едно наистина красиво тропическо растение с ланцетни, леко вълнисти по края кожести листа. Обикновено младите листенца са обагрени в жълто-зелени или червеникави тонове, след което стават тъмнозелени отгоре, а малко по-светли от долната си страна.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки