Очаква ни спокоен и предвидим октомври


Очаква ни спокоен и предвидим октомври
07 Октомври 2014, Вторник


През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните близки до климатичните норми температури и валежи.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Падналите наднормени септемврийски валежи, надвишили на много места в страната  до 4 - 5 пъти, а а в районите на Чирпан и Бургас – до 8 пъти месечната норма (Враца - 273л/м2, Ловеч - 190л/м2, София - 198л/м2, Пловдив - 196л/м2, Чирпан - 240л/м2, Бургас - 251л/м2), сериозно възпрепятстваха провеждането на сезонните полски работи. За последните десет години през септември подобна климатична аномалия е наблюдавана през 2005 г.

През първото десетдневие на октомври съществени валежи не се прогнозират, което ще осигури възможност за приключване жътвата на слънчогледа, за прибиране на по-късните хибриди царевица. През десетдневието се  очаква постепенно подобрение на условията за провеждане на дълбока оран и на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури, за преодоляване на закъсненията при сеитбата на зимната рапица. Тази година късното освобождаване на площите от слънчогледа и царевицата, предшественици на зимните житни култури, на много места в страната ще бъде причина за пропускане на агротехнически срокове при провеждане на есенната сеитба.

Първото десетдневие на октомври е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморието.
През второто десетдневие на този есенен месец агрометеорологичните условия ще бъдат по-динамични. Очакваните валежи и наднормени температури ще бъдат предпоставка за ускорено поникване на засетите в началото на октомври зимни житни култури.

През третото десетдневие началните етапи от вегетацията на есенните посеви ще протичат с по-умерени темпове, при близки до нормата топлинни условия. В края на октомври при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване -  при засетите в края на второто десетдневие посеви, и фаза трети лист – при тези, засети в началото на месеца.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки