Янки и ЕРП-та приватизираха ДКЕВР


Янки и ЕРП-та приватизираха ДКЕВР
Новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова е участвала в преговорите за приватизацията на енергодружеството в Югоизточна България през 2005 г. и открито е лобирала за чуждите инвеститори
14 Септември 2014, Неделя


Двата американски ТЕЦ-а в Гълъбово и чуждите енергийни дружества смениха ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Автор: Велизар Енчев

Мъдреците казват, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов и риболов, но не уточняват кога най-много се краде. Имаме ли предвид злополучния ни опит в последните 18 месеца, най-много се краде при служебните правителства, когато няма парламентарен контрол, а служебните премиери се изживяват като едновластни господари.

Може да сме късопаметни, но още помним как през 2013 г. служебният министър-председател Марин Райков подписа извънсъдебно споразумение с приватизаторите на БТК и задълженията им към държавата от 320 млн. лева олекнаха до символичните 9 милиона.
Понеже и Тези са като Онези, поредният служебен кабинет пое по пътя на Марин Райков и светкавично подмени ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки“, коментира уволнението си членът на комисията Еленко Божков, уточнявайки че думата „измекяр” е от арабски произход и означава "лакей", а сегашният служебен кабинет е именно такъв по отношение на корпоративни интереси и по-специално тези на енергийната компания EVN.
Енергетикът бе категоричен, че е отстранен противозаконно, защото е засегнал лобистки интереси и като пример даде арбитражно дело на EVN срещу страната ни, по което той е събирал доказателства.

Сред тях е и протокол, от който се вижда, че новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова участвала в преговорите с компанията за приватизацията на енергодружеството в Югоизточна България през 2005 г. и открито лобирала за чуждите инвеститори.
Как се стигна дотук и защо ДКЕВР бе посечена от служебния кабинет? В последните дни на кабинета „Орешарски“ за кой ли път узнахме, че западните инвеститори ни третират като колония.

В ултимативно писмо до председателя на Народното събрание посланиците на седем държави си позволиха нещо нечувано в международните отношения -  изживявайки се като колониални управители, те публично оспориха искане на ДКЕВР да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия от двете американски централи в "Марица изток" и от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Писмото бе внесено в парламента на 30 юни и в него видяхме подписите на посланиците на Австрия, Великобритания, Франция, Чехия, Южна Корея, САЩ и Япония.
Първите четири държави са в Евросъюза и донякъде е разбираемо грижите за техните ВЕИ-та и ЕРП-та. Но откъде накъде янки, японци и корейци ще ни държат сметка, че искаме да намалим безбожните печалби на американските ТЕЦ-ове в Гълъбово, очакваните милиарди от японската „Тошиба“ в Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и южнокорейските милиони в биоптицевъдството?

Кое вбеси чуждите ни господари с дипломатически фракове? На 20 юни ДКЕВР изпрати писмо до Европейската комисия, с което поиска Брюксел да обяви за неправомерна държавна помощ договорите на Националната електрическа компания (НЕК) за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Марица изток 3" и ТЕЦ "AES Марица изток 1", както и за прекомерна държавна помощ по договорите с ВЕИ производителите.
И за да не бъдат погрешно разбрани, в ултиматума си до председателя на Народното събрание дипломатите отправят тази заплаха: „Подобни мерки могат да имат сериозен негативен ефект не само върху компаниите, но ще нанесат потенциални вреди и на банките, които са ги финансирали...“

Сиреч, думат ни седмината посланици, не посягайте на печалбите на нашите компании, защото ще ви организираме банкова криза. Това си е финансово-енергийна война, при това обявена ни от страни, смятани за нови геополитически съюзници, които ще ни пазят от руската мечка.
Господи, ако тия са ни съюзници, какво ли да чакаме от враговете си! 
Но и това не е всичко. В писмото до Миков посланиците напомнят, че техните инвеститори са сключили договорите си с българската държава "добросъвестно и в дух на доверие".

Всъщност така ли е? Ето фактите, свидетелстващи за точно обратното:
Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица изток 3" и "Марица изток 1" са подписани на 13 юни 2001 г. от тогавашния премиер Иван Костов - четири дни преди парламентарните избори, които той катастрофално загуби.
Договорите са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите почнат работа. "Марица изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лева електроенергия от "Марица изток 1".

Другият дългосрочен договор - за "Марица изток 3", е до 2024 г. В договорите няма нито една клауза, защитаваща интересите на държавата. Още повече, че американският ток е два пъти по-скъп от произвеждания в български централи.
Искането на ДКЕВР към американците бе категорично: НЕК и двата американски ТЕЦ-а трябва да започнат преговори за намаляване на изкупуваните задължителни количества електроенергия от обществения доставчик.

Това може да се случи, ако в ТЕЦ "Марица изток 1” единият от блоковете бъде оставен да работи на свободния пазар и се намали цената на енергията с 30 процента. За ТЕЦ "Марица изток 3" ДКЕВР предложи два от блоковете да излязат на свободния пазар, а цената на енергията от централата да се намали с 20%.   
Тук икономическата логика е непоклатима: когато цената се уеднакви за всички производители, АЕЦ „Козлодуй“ ще почне да печели достатъчно, за да си построи сама Седми блок. Тогава американските ТЕЦ-ове ще печелят приемливо, но не на сегашнито бинго-нива, а "зелените" ВЕИ-та ще си търсят "зелени" потребители.

В списъка на недоволните посланици съзирам страната на храбрия войник Швейк и се питам откъде извира нахалството на чехите след звучния албански шамар.
На 22 януари 2013 г. албанското правителство отне лиценза на ЧЕЗ, след като страната бе потопена в мрак от серия прекъсвания на тока и водоснабдяването. От ЧЕЗ твърдяха, че били принудени да спират тока заради неплатени сметки, но Тирана доказа, че компанията не изпълнява ангажиментите си за инвестиции в инфраструктурата. Затова албанската ДКЕВР без колебание реши електроразпределението да се върне под правителствен контрол.

На 24 юни т.г. ЧЕЗ сключи извънсъдебно споразумение с албанските власти и ще получи обезщетение от 100 млн. евро на годишни вноски до 2018 г. Договорът прекрати спора между ЧЕЗ и Албания в Международния арбитражен съд.
Като се има предвид, че през 2009 г. ЧЕЗ купи 76 на сто от албанското ЕРП за 102 млн. евро, излиза, че албанците изгодно са откупили компанията си. Според експерти след три години те ще възстановят загубите от продажбата и ще започнат да работят на печалба.
За съжаление Тирана и Прага се договориха, след като чехите заплашиха албанците с вето на еврочленството им. Това е тъжно свидетелство, че и потомците на симпатичния Швейк са се изродили в хищни капиталисти, приватизиращи и тока на бедните балканци.

Като бивш посланик съм удивен, че посланици се бъркат в бизнесспорове, които се решават в съда. Още по-удивен съм, че външният министър Вигенин замълча, вместо да ги предупреди да не се държат като мутри.
И защо Миков не покани в НС дипломатите рекетьори, за да им каже в очите: "Ваши Превъзходителства, ДКЕВР е независим орган и решенията му са задължителни за изпълнение“.

След изнесеното дотук читателят трябва да е наясно защо служебното правителство разпусна ДКЕВР, преди да получи отговор от ЕС дали договорите с американските ТЕЦ-ове и европейските ЕРП-та не създават привилегировано положение за янките, чехите, австрийците и германците.

Ако някой е останал с впечатлението, че загърбвам отговорността на Бойко Борисов в енергетиката, той греши. Не сме забравили кой продаде дяловете на държавата в ЕРП-тата и предизборно обещаваше да ги национализира. Няма да забравим кой сключи договорите с ВЕИ-тата 10 години по-рано от срока (2020 г.), даден от ЕК за изкупуване на неприлично скъпия им ток.
Дано на 5 октомври не забравим всичко това.

Анализирай това
ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки, коментира уволнението си членът на комисията Еленко Божков, уточнявайки че думата „измекяр” е от арабски произход и означава "лакей", а сегашният служебен кабинет е именно такъв по отношение на корпоративни интереси и по-специално тези на енергийната компания EVN.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки