Как ген. Иван Колев посрамва руската армия


Как ген. Иван Колев посрамва руската армия
06 Септември 2014, Събота


На 6 септември се навършват 98 години от Тутраканската епопея


На 7 септември в Мемориален комплекс „Военна гробница – 1916 г.“ в Тутракан ще се проведе възпоменателна панихида, с която ще се почете паметта на загиналите в епичната битка за дунавския град на 5 и 6 септември 1916 г. Тази година се навършват 98 години от Тутраканската епопея.

По време на Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913 г. и добруджанската й армия окупира българските територии до линията Тутракан- Балчик.
Два румънски корпуса и 2 конни дивизии преминават Дунав при Бекет и достигат старопланинските проходи. Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Румънската държава превръща Тутракан в една от най-сигурните крепости по Дунава.

На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния. Тя иска да си върне загубените територии, на които пръв е стъпил хан Аспарух. Българите изправят 3-та българска армия в състав – 4-та преславска пехотна дивизия, 1-ва бригада от 1-ва софийска дивизия, Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов.

Съюзници на румънците в тези битки са сърбо-хърватски доброволци и Руската империя, чиято войска през 1877-1878 г. освобождава България от турско робство.
Още с началото на бойните действия кавалеристите под командването на ген. Иван Колев имат важен принос – защитават фланга на българските части, щурмуващи Тутракан, и успяват да предотвратят пристигането на румънски подкрепления.

Разбиват и пленяват не една румънска част, а в най-напрегнатия момент при защитата на Добрич се намесват и отблъскват неприятеля. След това активно участват в освобождението на цяла Добруджа.
Конницата на ген. Колев е една от първите части в армията ни, изправила се срещу руснаци. В Русия и дори в България по онова време се чуват гласове, че сражение между българи и руси е невъзможно.

Някои руски командири дори очакват масово предаване на българските войници при вида на руската армия. Самият ген. Колев изпитва дълбока признателност към Русия – не само заради Освобождението, но и заради факта, че семейството му намира убежище в руска Бесарабия и избягва от турските погроми в България през XIX век.
Българските кавалеристи се изправят срещу руска пехота и срещу прочутата през вековете с победите си Казашка конница и я побеждават на няколко пъти. Успяват да пленят руско военно знаме.

Успехите на българската кавалерия кънтят из цяла Европа. Главнокомандващият армиите на Централните сили на Балканите фелдмаршал Аугуст фон Макензен награждава с немски железен кръст ген. Колев.
Генерал Киселов дава начало на атаката на 5 септември сутринта. Той среща ожесточена съпротива от румънското командване, но до вечерта главната укрепена позиция пада.
На 6 септември настъплението продължава. Следобед румънският гарнизон се предава.

Вечерта ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28000 войници и цялото въоръжение на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Битката е известна и като „Тутраканска епопея”.
В битката загиват 8000 души, от които 1800 българи. Сред загиналите от българска страна има значителна част офицери. Мястото на сражението днес е военно гробище и един от Стоте национални туристически обекта.


В категории: Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
нико
29.11.2018 18:06:15
0
7
Уф аман от русофобски пренаписани исторически мигове.

Кат ви чете глупостите , човек ще повярва че славната Българска армия сама е разбила Руската империя и България е победител в първата светован война.....е да ама не е така !

Истината е че Русия е във войната много преди нас , ние впоследствие се включваме като за голям срам дефакто ставаме съюзници с петвековния ни поробител и обявяваме война на Русия, Франция и Англия.

Това с генерал Колев напоследък се разду до обсурдни размери ....а инак се смеем на Македонците за тяхната грандомания.
Истината е че Руснаците се бият яко с Германия и Австро-унгария и затова в Румъния имат символични сили най-вече за морална подкрепа. Сърбите също имат един доброволчески батальон.

Славната конница на Генерал Колев е разбила някаква казашка разузнавателна рота , която като видяла по -многоброен противни се обърнала и хукнала да бяга ...нашите гърмели във въздуха след тях........в резултата на "лютата битка" и "голямата Българска победа над Русия" имало няколко ранени Казаци ...

И на база тази забравена дребна исторически случка , нашенските русофоби спонсорирани от Америка за България съчиниха такива небивалици че човек ще си помисли че ПСВ е основно между Русия и България и ние сме ги победили......смех
4
Ая Славова
09.01.2018 20:11:44
3
0
Генералът орел - бащата на българската конница!
"...Да възкресим спомените и гордостта от славните битки за Отечеството и никога вече да не забравяме както името и подвизите на прославения генерал Иван Колев, така и имената на всички български войници и офицери, дали своя живот, за да я има нашата мила Родина, красивата и неповторима България!"
https://www.olx.bg/ad/generalat-orel-baschata-na-balgarskata-konnitsa-teniska-ID799P9.html
Тениски с портрета на ген. Иван Колев – бащата на българската конница.
Качествена щампа. Размери: М, L, XL
Варна, 0878119408
3
Иванка
16.12.2017 11:13:45
5
0
Поклон пред подвига на генерал Иван Колев.
2
атарков
08.09.2014 12:38:55
15
2
ЗАТОВА СЪМ ГОРД, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН.
1
06.09.2014 09:44:40
5
11
НИЕ ТАКА НАПРАВИХМЕ ЗА СМЯХ И ТУРЦИЯ ПРИ ОДРИН И АНГЛИЧАНИТЕ И ГЪРЦИТЕ ПРИ ДОЙРАН И 'РУСИЯ ПРИ ТУТРАКАН.КАК ЩЕ НИ ПРОСТЯТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ .НИКОГА.ЗАТОВА СЛЕД ПСВ НИ ЕБАВАТ МА...ТА КАТО НИ ВЕМАТ ДОБРУДДА,МАКЕДРНИЯ И ПОРАЙНИНИТЕ.СЪЩОТО И ПРИ ВСВ КАТО ОБЯВИХМЕ СИМВОЛИЧНА ВОЙНА НА ВЕЛИКАТА БРИТАНИЯ ,И ЗАТОВА НИ БОМБАРДИРА.ТОВА ДА НИ Е ЗА УРОК.НЕ СЕ БЪЗИКА ЛЪВ ПОД ОПАШКАТА.И СЕГА А НЕ СЕ РЕПЧЕМ НА РУСИЯ,САЩ И ЕС ,НИЕ СМЕ МАЛКА ДЪРЖАВА..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки