Кой научи българите да пият светло пиво


Кой научи българите да пият светло пиво
Някогашната бирена фабрика в Русе
01 Септември 2014, Понеделник


Чехи, унгарци, германци и швейцарци създават след Освобождението първите бирени фабрики у нас

Автор: Камен Колев

Ако България днес се нарежда на 25-о място в света по потребление на бира от близо 60 литра на глава от населението годишно, в годините преди Освобождението за българите са били познати основно ракията и виното.
Чехът Иржи Прошек, който за първи път идва в България през 1873 г., за да работи на Барон-Хиршовата железопътна линия, забелязва, че местните шопи имат примитивен обичай да варят бира по време на жътвата.

Те накисвали ечемика, оставяйки го да покълне, изсушавали го, добавяли гореща вода и див хмел, с естествена ферментация и охлаждане. Чужденци от различни краища на Европа – Унгария, Чехия, Франция, Швейцария, поставят началото на българската пивоварна индустрия в първите години след Освобождението.

Най-напред бира у нас започват да произвеждат унгарски емигранти, доведени във Видин от лидера на унгарското революционно движение Лайош Кошут. Първото пиво те бутилират в Шумен през 1850 г. 32 години по-късно професионалният чешки пивовар Франц-Франтишек Милде основава бирената фабрика „Шуменско“ и съдейства за създаването на Българската асоциация на пивоварите.

Пивото навлиза в страната и в други градове - французинът Дюкорп, който е работил като железопътен инженер близо до София между 1873 и 1876 г., открива малка пивоварна в Княжево. В Пловдив през 1876 г. е отворена фабрика от двама швейцарци, а първата пивоварна във Варна датира от 1884 г., когато предприемачите Касабов и Втичев отварят малка фабрика.

Но да се върнем към началото. Последователите на Лайош Кошут правят първата бира преди 164 години в Шумен с помощта на голям казан и ярмомелка за малц. Десетина години по-късно, след като унгарците напускат града, шуменецът Илия Гагората със същия казан произвежда пиво, но въпреки усилията си, не успява да го наложи на пазара.
Отново производството на бира в Шумен е възстановено малко преди Освобождението от Ради Железов, известен като Гьокчеренлията, който построява градина-бирария, в която пласира произведеното пиво.

Натрупаният от предприемача солиден капитал е вложен от неговия син Антон Радев. През 1885 г. той преустройва и разширява малката фабрика, като доставя нови казани, варка, а по-късно и парна машина.
Днешната пивоварна в Шумен е основана през 1882 г. от седем предприемчиви шуменски търговци и чешкия майстор пивовар Франц Милде. Той идва в града през септември 1882 г. и само месец по-късно - на 26 октомври, се основава "Българско пивоварно дружество".

Целта му е варене и продажба на пиво на едро и дребно. Пак през 1882 г. един бръснар от Самоков, който преди това опитал пиво в Цариград, основава в родния си град пивоварна. Тя произвежда и бутилира бира до 1929 г. в зелени стъклени бутилки с фирмен знак „„Бр. Радойкови”. От 1915 г. ток за нуждите на бирената фабрика започва да произвежда динамомашината „Манесман-Мулак”. Тя генерира достатъчно електричество и за осветлението на съседните улици,  много преди електрификацията на града през 1925 г.

Преди да стартира промишленото производство на бира в Шумен и Самоков, двама швейцарци с предприемчив дух – Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, изграждат пивоварната в Пловдив. Чужденците пристигат на Балканите в началото на 70-те години на ХІХ век.
По същото време техен сънародник – Кристиан Август Бомонти, който живее в Османската империя, вече е основал бирена фабрика в Цариград и планира експанзия към Пловдив. Фрик и Сулцер са впечатлени както от напитката, така и от предприемчивата идея на Бомонти, и решават заедно да създадат марката „Каменица“.

През 1876 г. Фрик и Сулцер  окончателно напускат работата си като специалисти при строежа на Барон-Хиршовата железница и се захващат с пивоварство. Установяват се в Пловдив и през 1879 г. стартират производството на бира. През 1881 г. те регистрират  първата българска търговска марка бира „Каменица“ и това се счита за началото на пивоварната индустрия в България.

В периода 1879 –1881 г. пивото се произвежда ръчно в малка работилница в квартал Алтъ тепе, но амбициите на Фрик и Сулцер са да построят модерна пивоварна. Избират място, за което се смята, че е било изчезналият осми хълм на Филипопол.
Името му е Петрица, но с течение на времето заради каменистия му характер е преименуван на Каменица, откъдето идва и името на марката. В онези години мястото е пущинак - мочурливо, обрасло с трева и набраздено със скални издатини. От него постоянно блика студена подпочвена вода.

Тъкмо тази изворна вода швейцарците използват за варенето на бирата. Новата модерна пивоварна стартира през 1883 г. с много модерно за времето си оборудване – бутилиращи линии с общ капацитет от 60 хил. бутилки на час, които дават възможност за рекордно производство.

В североизточната част на пивоварната двамата швейцарци обособяват и голяма акациева градина, в която се предлага прясна бира, а мястото бързо става любимо на пловдивчани.
Преди съединението на България производството на пловдивската пивоварна се увеличава почти двойно, тъй като румелийското правителство й отпуска заем от 50 златни турски лири за насърчаване на дейността. През 1892 г. фабриката дебютира с първото добре отлежало тъмно пиво. Събитието е прецедент за производството на бира в цяла България.

Същата година по време на Първото българско земеделско промишлено изложение в Пловдив пивоварната получава почетен диплом. Година по-късно, през 1893 г. идва златен медал от престижния международен Exposition Internationale de Boissons Fermentes Hygiéniques в Брюксел, като наградата е връчена лично от белгийския крал Леополд II. Българското пиво грабва сребърен медал на Колумбовото изложение в Чикаго, а през 1894 г. отново превзема Брюксел – този път с бронзов медал.

Германецът Артур Вилзер е този, който открива първата пивоварна във Велико Търново през 1887 г. Само две години по-късно фабриката произвежда 130 000 оки пиво, от които 40 107 се пласират в окръга и страната. Използва се местен ечемик, а хмелът се доставя предимно от Австро-Унгария.
През 1902 г. дипломираният лекар от Прага д-р Константин Кожухаров се завръща в родния си град Стара Загора. Впечатлен от вкуса на светлото пражко пиво, той решава със свои съграждани да построи фабрика за бира. Тя е наречена „Бъдащност”, но старозагорци я именуват „Бирарията”.

Предприятието първоначално преуспява, но само няколко години по късно се сблъсква със сериозни трудности. Опитът за износ на продукцията в Истанбул се проваля поради липса на хладилни вагони. Пивоварната е обявена в несъстоятелност и е назначен синдик.
След края на Първата световна война двама предприемчиви старозагорци - братя Златеви, решават да възстановят дейността й. Те създават акционерно дружество “Тракия”, в което освен граждани на Стара Загора се включват и вложители от други градове.
Първият български майстор пивовар Андрей Брашованов, завършил пивоварното училище в Грима, Германия, започва работа в новото предприятие.

По-късно той става един от утвърдените специалисти по пиво в страната, издава първия български учебник по пивопроизводство и ръководи курсове за обучение на специалисти. Старозагорското пиво бързо успява да се наложи на пазара и заема трето място по продажби след "Шуменско" и "Прошеково пиво" . В края на 20-те години на миналия век обаче започва стремителен спад в производството на бира в България. Той се дължи на тежката акцизна политика на българското правителство, което поощрява винената индустрия. Това принуждава собствениците на бирени фабрики в България на 3 април 1927 г. да основат пивоварен картел, в който влизат всички съществуващи към момента 18 предприятия за пиво.

По решение на картела се затварят 12 от тях, сред които и старозагорското. Затворените фабрики спират работа и част от тях продължават да работят само като депозитни складове за продажба на останалите действащи пивоварни. Но създаването на картела не успява да преодолее спада и през 1931 г. той спира  съществуването си. През 1949 г. Андрей Брашованов дава идея старозагорската пивоварна да заработи отново и благодарение на него фабриката съществува и до днес.


Пивоварната в Шумен Машината, снабдявала с ток пивоварната в Самоков Фабриката за бира в Стара Загора през 50-те години на ХХ век

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки