С асансьор към „светлото“ бъдеще


С асансьор към „светлото“ бъдеще
Столичният блок, където в сряда се случи фаталният инцидент
22 Август 2014, Петък


Както не си взехме поука от наводненията, така никой не се трогва и от инцидентите с подемните съоръжения

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Едва ли има друга нация по света с такава извратена народопсихология като българската. Нашего брата, изповядвайки максимата, че каквото и нещастие да съществува на този свят, все ще го подмине и на него няма да му се случи, напълно безхаберно подхожда към всичко и игнорира дори очевидните опасности.
Не го трогват никакви показателни примери, никакъв трагичен чужд опит, ни кърви, ни сълзи, ни сополи... И ако нещо току-виж случайно го стресне, то се забравя ако не на мига, то поне като всяко друго чудо – за три дни.

Тазгодишните наводнения например не бяха нищо необичайно. По-добни потопи на родна земя се изсипват от десетилетия, карайки реките да преливат. И всеки път се отчита, че нещастието се случва я заради затлачените им с боклуци корита, я заради изсечени дървета, укрепващи бреговете и препятстващи пътя на водната стихия.

Но от това никой у нас не си извади поука. И нещата си продължават в стил „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Речните корита продължават да бъдат любимо отходно място за битовия боклук по селата и за промишлените отпадъци по градовете. Не спира и безразборното въртене на брадви, топори и разни моторни триони из горите и просеките...

Същото е и положението с асансьорите. Покрай зловещия случай от тези дни със сгромолясването на едно такова съоръжение в столичен блок, при който една българка загина, а друга бере душа в кома, на бял свят излезе нелицеприятният факт, че поне 100
хиляди са потенциално опасните за живота и здравето ни асаньори, които ежедневно се влачат нагоре-надолу в жилищните и обществени сгради из родината ни.
И това не е от вчера и днес. Проблемът съществува вече години наред и никой не си мърда пръста да му намери решение.

Работата е там, че по-старите асансьори (а те са и болшинството у нас – около 80% от всички асансьорни уредби) не отговарят на европейските норми. За да се вкарат в „правия път“, поддържащите ги фирми са длъжни да проверяват състоянието им по три пъти месечно.

Ами познайте дали това се прави? И как да се прави, като хора от бранша, начело с представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, признават, че често в лицензираните компании по поддръжката се случва един човек да отговаря за цели 5000 съоръжения, пръснати тук и там из града. Е, то е ясно, че дори техникът да има способностите на Батман, Спайдърмен и Супермен, взети заедно, пак не би успял да нагледа всички асансьори, които му се водят на отчет.
Отделно на най-високо държавно ниво бе признато, че дълги години контролът върху лицензираните лица, които трябва да извършват регулярните проверки, е бил доста занижен.

Още след скорошния случай в Бургас от 16 юни тази година, когато 51-годишна жена пропадна заедно с едногодишното си внуче в асансьорна шахта в една от градските поликлиники, шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков оповести, че има установени случаи на уж „проверени“ от подопечното му ведомство асансьорни съоръжения, които не били виждали техническо лице от години.
Главният секретар на същата тази Агенция Валентин Чиликов също бе до болка откровен тези дни, като цитира статистика, според която около 10 % от направените проверки са фиктивни!

Дори и все пак да се извърши някакъв ремонт или профилактика, гаранция, че съоръжението е в ред няма никаква. Това показа последният кървав инцидент, за който се разбра, че причинилият го аварирал асан-сьор неотдавна, на 19 юни, бил минал технически преглед и по принцип бил проверяван редовно като всичко, освен кабините, било наскоро сменено, по думите на домоуправителя на почернения блок.
Което не пречи последвалата проверка да засече цяла камара от нарушения и да установи, че причината за нещастието е „скъсване на товароподемните въжета, които поради неправилен ремонт са се търкали в ролките и са се износили“.

Но и тази поддържаща съоръжението фирма – дружеството „Витоша лифт“, се оказва, че разполага с персонал само от шестима техници, които обслужвали общо... 12 000 асансьора.
Да пресметнем какво прави това – ами по 2000 асансьорни уредби на калпак, дето трябва най-малко да се прегледат по три пъти на месец и на всичко отгоре да се ремонтират, когато това се наложи.

Тук съществува и още един проблем, който някак си остава встрани от обществения интерес и коментари. През пролетта на 2013 г. от пресцентъра на Българската стопанска камара някак свенливо подхвърлиха – ама така, никой да не ги чуе – че вече няколко поредни години има нулев прием по специалността „Асансьорен техник", въпреки наличието на добра обучителна база. И това се случвало поради липсата на достатъчен брой желаещи да усвояват тази професия.

Тогава от Камарата коментираха, че е необходимо да се подобри взаимодействието между фирмите и професионалните гимназии, за да се реши въпросът с липсата на кадри.
Някой да е чул да се прави нещо в тази насока?! При все по-разрастващата се младежка безработица насочването на подрастващите към такива редки професии, за които има глад, само би било от полза и за тях, и за многострадалната ни икономика. Стига, разбира се, фирмите, обслужващи асансьорите, да осигурят нужния за прецизното изпълнение на дейността им щат.

В момента в цялата държава текат масови проверки на асансьорните съоръжения по заповед на министъра на икономиката Екатерина Михайлова. Вероятно експертите ще открият сериозни нарушения на правилата за безопасност, но можем да се обзаложим, че едва ли ще има много спрени асансьори. Хора от бранша признават, че до това по принцип се прибягва рядко.

За да се намали рискът от инциденти, браншовиците настояват държавата да помогне за подмяната на старите асаньори. Кой ли обаче ще ги чуе. След три дни всеки ще е забравил за поредната злополука. И асансьорите отново ще пърхат на воля между етажите, отнасяйки пътниците си към „светлото” бъдеще, където „на нас такива нещастия няма да ни се случат“.


Черна хроника

март 2010 г. 12 души, между които 9 жени в напреднала бременност, политат от 12-я етаж на столичния „Майчин дом“

март 2010 г. 22-годишен младеж пропада от 15 метра в асансьорна шахта в жилищен блок в Добрич, след като кабината на съоръжението се оказва спряна на по-горен етаж

юли 2010 г. Асансьор в Русе едва не убива 8 деца, докато малчуганите се разхождат между етажите

юни 2014 г. В Бургас 51-годишна жена пропада с едногодишното си внуче в асансьорна шахта в една от поликлиниките в морския град

август 2014 г. 46-годишна жена загива, а друга – на 41 години, е в кома с опасност за живота след падане от 9 етаж на асансьор в столичен блок


Асансьорите у нас са в окаяно състояние Вече няколко години няма прием по специалността „Асансьорен техник

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бай боре холмса
13.01.2015 17:54:48
0
0
АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ ВЕЧЕ . КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ . СКРЪНДЗАТА ЩЕ ПАДА КАТО КРУША [tongue]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки