Млади архитекти от 36 страни преобразиха Велико Търново


Млади архитекти от 36 страни преобразиха Велико Търново
Пред Хуманитарна гимназия студентите направиха гирлянда с флаговете на родните си страни
12 Август 2014, Вторник


Над 25 000 винта, 30 000 пирона, 80 кубика дървен материал, 100 литра лакове, 26 кубика бетон. Това оставиха за две седмици след себе си общо 550 студенти по архитектура,

Автор: Здравка Христова

дошли от 36 европейски държави във Велико Търново, за да станат част от Европейската асамблея на студентите по архитектура ЕASA. България за първи път е домакин на архитектурния форум в 34-годишната му история.

Благодарение на фантазията и таланта на младите архитекти, няколко красиви, но позабравени кътчета от старата столица, отново оживяха. Плаж на няколко нива на брега на Янтра, павилиони, понтони и още десетки арт инсталации бяха само част от многобройните проекти, които буквално преобразиха Търново.

Рекордните 42 конструктивни и теоретични инсталации, пърформанси и други привлекателни атракции бяха реализирани в рамките на едноседмична асамблея. Студентските проекти, които бяха показани на място, са селектирани от общо 120 разработки на млади архитекти от цяла Европа. Такъв огромен интерес не е имало в досегашната история на EASA, казват организаторите.

Младите хора се заеха и превърнаха поречието на Янтра в привлекателно място. В един от зелените оазиси край реката те реализираха три от проектите си, които ще останат трайно в градската среда. Рори Ранкен и Колин Маклилънд от Кралския университет на Северна Ирландия проектираха павилиона Boathouse. Къщата за лодки е направена в екип с още 19 студенти от различни държави.

„С изграждането на този нетрадиционен дом искаме да възстановим връзката на местните хора с реката. Направихме задълбочено проучване на историята на Велико Търново и установихме, че Янтра е изиграла основна роля за възхода на града и за неговото утвърждаване за столица на Второто българско царство. Индустриалното развитие след Втората световна война тук също се дължи на реката, защото построените заводи не могат да функционират без вода. За съжаление, в тези години реката е била използвана и за изхвърляне на отпадъци. С нашия проект ние целим да покажем на търновци и туристите естествената красота на Янтра”, обясни Рори Ранкен.

Той и колегата му са се запознали с мястото по снимки в интернет, но с пристигането си във Велико Търново се наложило да коригират проекта заради даденостите на терена. Конструктивните планове към разработката на ирландците са дело на български архитекти.
Къщата за лодки се простира на площ от 50 кв. м и е изцяло от дърво. Отпред има голяма тераса с изглед към реката, където хората ще могат да си почиват на прохлада и да се любуват на живописната гледка.

Испанецът Франциско Родригес е автор на оригиналната разработка за понтоните Walden, благодарение на които непосредствено до къщата за лодки се оформи плаж на няколко нива на брега на Янтра. Младият архитект е бакалавър от Университета в Мадрид, а сега следва магистратура в Политехниката в Милано, Италия. “Идеята се роди, когато видях снимки на мястото. Велико Търново е красив град и му прилича да си има малък плаж”, обяснява испанецът.

Около 30 дървени платформи с размери 2,40 на 1,20 м са разположени на различна височина по поречието на реката, оформяйки малък бутиков плаж. “Янтра сменя нивото си през различните сезони. Някои от понтоните ще бъдат наводнявани, но други ще остават сухи. Така тази арт инсталация ще се променя във времето, но и ще може да се ползва от хората”, допълни Франциско Родригес.
Третият проект е в района на улица “Крайбрежна”. Неговият автор Христо Димитров го е нарекъл “Обратно към корените”. Направен е въздушен плет, който завършва с пейка с причудлив дизайн.

До брега на Янтра стигат и бетонните стъпки, които изграждат студентите, провокирани от даденостите на малката уличка “Тунел”, до която се стига през улиците “Гурко” или “Крайбрежна”. Там работиха Росина Шатърова и нейната колежка Елина заедно с международен екип. Първите десетина метра от ул. “Тунел” са 10 каменни стъпала. Росина е намерила начин да превърне калта в още каменни стъпала.

Sky Walk се нарича един от най-атрактивните проекти на студентите, които участват в Европейската асамблея по архитектура във Велико Търново. Пътеката за въздушна разходка се намира на терасата срещу Старите хали, едно от любимите местенца на търновци и туристите да панорамна гледка и снимки. Тя е изградена от метал и дърво, а първоначалната идея била да е от стъкло, но за по-голяма сигурност проектантите променили решението си. Студентът Христо Димитров е автор на проекта.

Той искал да направи тази небесна разходка дълга шест метра, но след консултация с архитекти и проектанти от Велико Търново пътеката останала три метра. От нея се открива гледка към Държавната художествена галерия, паметника на Асеневци, Стамболовия мост, Света гора, Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, както и накацалите къщички на старата столица.

Въздушната пътека е във формата на трапец, който към самия край изтънява и става едва 60 см, за да може до там да стига само един човек, но се правят снимки и филмчета с видимост на 180 градуса. Съоръжението е обезопасено и съобразено с всички строителни и архитектурни изисквания.
Европа най-накрая ще реши проблема с азбуките - Солунските братя и латинските им колеги влизат в симбиоза с работилницата Lightype, която разработва нова смесена азбука и я показва в градската среда като скулптурни намеси.

“Основна цел на този семинар е колегите да се научат да опознаят традиционните балкански строителни техники, каквито са създаването на жив плет с помощта на клони, кирпичният градеж от кал и типичните мазилки”, разказа арх. Димитър Рахов, който е сред организаторите на търновската EASA.
Два от най-мащабните проекти, с които Велико Търново се гордее, бяха остро разкритикувани от студентите по архитектура, които участват в Европейската асамблея EASA.

“Толкова бетон и масивни сгради в центъра на града не ви трябват. Превърнете мястото в паркове, в територия за отдих и социални контакти. Откажете се от това да правите магистрала покрай реката. В целия свят това отдавна се приема като убиване на естествената природа. Запазете това, което имате, и дайте възможност на жителите на града да се чувстват като сред природа, когато са край реката, а не като че ли са в центъра на града”.

Такива бяха най-честите коментари, които студентите правиха, запознавайки се с проектите за преобразяването на ул. “Крайбрежна” и на Старото военно училище, което се очаква да стане новия градски център на Велико Търново.
Около 350 000 лв. е общият бюджет на Европейската асамблея на студентите по архитектура във Велико Търново. 90 на сто от средствата са осигурени от спонсори, а останалата част от общината, обществени и професионални организации.


Подготовката на понтонния плаж на Янтра на испанеца Франциско Родригес Част от работния процес при изграждането на въздушната пътека 80 кубика дървен материал вложиха студентите по архитектура в творбите си

В категории: Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки