Еничаринът от Кочани


Еничаринът от Кочани
Али паша като албански държавник
06 Август 2014, Сряда


Като петгодишен Манолчо от Кочани паланка е взет от турците по силата на кръвния данък. Отвеждат го в Янина, където има школа за обучение на еничари.

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

Покръстват го и му дават името Али Тепенделенли. Когато става на 16 г., му издават тескере, в което се упоменава, че с това име е роден през 1741 г.
След завършване на обучението е зачислен в Трети еничарски корпус, седалището на който е в Измир. По това време избухва въстание на мамалюците в Египет и корпусът е изпратен за неговото потушаване.

Али се отличава в боевете и едва 17-годишен става началник на 30-ица (най-малкото подразделение в еничарската войска, нещо като сегашния взвод, б. а.).
През 1762 г. настават размирици в Албания и корпусът е изпратен там да усмирява местното население. Това се оказва трудно начинание, защото срещу корпуса в състав от 1000 души се изправят 4 хиляди въоръжени албанци. През една нощ Али и 10 еничари от неговата 30-ица се промъкват в шатрата на водача им Барос и го отвличат. Затварят го в една изкопана от тях землянка и изпращат пратеник, който иска 2000 алтъна за неговото освобождаване.

Докато чакат да си получат парите, Али почти се сприятелява с Барос. Той му казва, че ако премине на страната на метежниците, ще му даде още 3000 алтъна и ще го направи началник на цялата войска. Али приема и 8 г. се бие срещу своите, без те да знаят, че това е еничаринът Тепенделенли. Покръства се за втори път, но доброволно. Поради това неговото българско потекло е почти напълно заличено и той се води, че е с албански произход.

През 1786 г. Босар умира и Али става едноличен водач. Той предприема рискована стъпка като пише  до тогавашния султан Селим ІІІ, че е готов да му се подчини, ако го признае за паша на Янина. Султанът се съгласява, при условие че Али ще участва в похода срещу видинския паша Осман Пазватоглу, който се е обявил за независим владетел. Сключват споразумение, но Али, вече паша янински, изпраща само 100 души.

След неуспешния поход той също се обявява за независим владетел и се заема с разширяване на владенията си. През 1803 г. става пълновластен господар на Албания, Епир и Пелопонес. После вдига на бунт българското население в Македония и разширява владенията си до поречието на Вардар.

Междувременно султан Селим ІІІ вече е починал и е наследен от Махмуд ІІ. Новият султан решава да се разправи с размирника Али паша Янински. Застава начело на 60-хилядна войска и навлиза във владенията на Янахиеца, както той го нарича. Стават две големи сражения, в които султанските войски търпят поражение. Тогава султанът изпраща свой човек при един от помощниците на Али – гърка Ставрос Холосиадис, на когото предлага да го назначи за паша на Янина, ако предаде сегашния на турците.
Ставрос приема и с доверени на него хора влизат в конака на Али, връзват го с въжета и го предават на султан Махмуд ІІ.

На организирания съд питат изменика: „Ти правоверен мюсюлманин ли си?“, на което Али отговаря: „И да, и не, насила съм покръстен, а съм роден християнин“. Разпитът продължава: „Какъв си по народност?“ „Роден съм българин, после ме наравиха турчин, след това станах албанец“. „Осъден си на смърт, но можеш да избереш по какъв начин да умреш“. Заключителните думи на Али са: „В килията сънувам детството си. В Кочани има една огромна скала, искам да ме отведете там и да се хвърля от нея в пропастта“.
Макар и предсмъртно, желанието му не е удовлетворено. На 5 февруари 1822 г. един джелатин влиза в килията, нахлузва му черна качулка на главата и го удушава с връв. После тялото му е разчленено и хвърлено в морето.


Патриотичен календар

1  август — Ден на градинаря

1  август 1208 г. — В Битката при Пловдив армията на Втората българска държава е разгромена от рицарите на Латинската империя , при което българите са изтласкани от Тракия

1  август 1879 г. — Създадена е Дунавската военна флотилия, с което се поставя началото на българските ВМС

1  август 1885 г. — В Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева

3  август 1903 г. — По време на Илинденско-Преображенското въстание в град Крушево, Република Македония, българските въстаници обявяват създаването на Крушевска република, която съществува само 10 дни

3  август 2001 г. — Ражда се първото бебе в България, заченато по метода ин витро от замразен ембрион

6  август 1903 г. — Умира войводата Георги Кондолов, водач на Преображенското въстание

7  август 1877 г. — В рамките на Руско-турската война започва преместването на Главната квартира на руската армия от село Тръстеник (днес вече град) в село Горна Студена, Търновско

7  август 1981 г. — В околоземна орбита е изведен първият български изкуствен спътник „Интеркосмос-България-1300”


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки