Детето с иконата


30 Юли 2014, Сряда


Този разказ записах в село Кукувица. Насред селцето тишината ме захлупи като в заструг. Сякаш не бях пред живи къщи, а пред някакъв мираж.

Автор: Никола Гигов

Селото бе като картина на художник – ни звук, ни шум, само картина.
Приседнах до една къща и дрямката ме унесе. Чух звука от една тояжка, която идеше към мен. Почукването беше леко, ала в напластената тишина оставяше впечатлението за  грохот. До мен спря сянката на тояжката и сянката на старец, който гледаше като полусляп. Той взе да опипва с тояжката мястото около мен, почука ме по крака и после приседна до мен.

„Сине, отиде ни селото. Отколе не е идвал туканка жив човек. Чукам с тояжката да будя улици, прозорци и порти.
Ти галиба си книжен и записваш стари хави. Кукувица ще осиротее нацяло и запиши – голяма история има в това наше малко село. Но дори цялата история на Кукувица да се стопи, не бива да изчезне паметта за едно дете с икона.

То сега вие не верувате в българското. Ала по-рано людете са умирали за него. Не е било кой знае колко отколе – чувал ли си за Априлското въстание, за кланетата в Батак и Перущица, за дръвниците, посечените жени и деца? Ех, сине, сине, какви силни люде е родила тази планина!
Потушителите батардисали Батак и Перущица, ограбили всичко и взели да се изтеглят насам през планината. Помъкнали и едно младо момиче, дето било далеч от венчило. Ни дете, ни момиче – каматно цветче!

Сурнали го. Откраднали галиба и златен кръст от църквата с разпнат Исус. Дали го момичето да го носи с десна ръчица. Слънцето се разплакало в златното разпятие на Христос. Момичето го носило – било босо, с прокъсани дрехи и златни косици.
Влачели горкото девойче през тия библейски гори от време на време нарочно раздиряли ризката му още повече. То с едната ръчица стискало скъсаното, а с другата държало кръста като икона.

Като премаляло го шибали с камшик. Нашарили го. Най-сетне запрели на отсрещните поляни и започнали да блудстват с него един по един. Като свършел единият, карали момичето да целува кръста, а в обезумелите му очи падали ястреби.
Така в блудство, плач и писък го досурнали до село Кукувица.
Корави българи видели влачилката. Чули писъка и съзрели блудството. Сгрупирали се кой с какво може и хукнали да спасяват изпохапаното момиче с кръста. Личицето му било бледо като смърт, а ръчицата му не изпускала златния кръст.

Гръмнали първите пушки. Завързала се люта битка. Много били неверниците, малко били комитите и не могли да разбият врага и да избавят момиченцето. Неверниците го заобиколили, а то само викало „Божееее, Божееее, мамооооо“.
Дотичали още българи. А похитителите влезли в селото. Пусто било то в този ден – хората се криели в гората. Но нападащите българи се увеличили и насилниците видели, че могат да измъкнат девойчето от ръцете им.

Тогава баш главатарят им го повлякъл, както се влачи чувал. Доближил го до един клозет, изправил русата главица до зида и му прерязал гърлото пред очите на всички. Главицата останала в ръцете му като главата на Йоан.
Хвърлил златния кръст в отходното място, а след него и окървавената главица, като намушкали тялото.
Дори мъжете българи, които се биели, се разпищели. Никога Кукувица не бе чувала такъв писък и такъв бой...

Похитителите били разбити, но не могли да спасят момичето.
Е, човече незнайни, дето си дошъл в нашето село, проговори, та да чуя български език. Кой затри селото, а с него и цялата памет и това златно момиче със златен кръст в ръчица. Вие българи ли сте, или отродени гаванки, та дане знаете що е чест, род и родина?!“
Старецът удари с тояжката по камъка и се разплака. Аз изхлипах и той усети, че съм жив. А отгоре ни летеше орлица и сянката й целуваше празните къщи на селото.
Слънцето се разплака в купола на една камбанария. И само един далечен чан напомни, че планината е жива. Иначе днес село Кукувица, намиращо се над Широка лъка, има само един жител...


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки