Смъртоносните постановления


Смъртоносните постановления
Таня Андреева
25 Юли 2014, Петък


Здравната каса вече няма да плаща лекарствата и лечението на редките болести

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Като гръм ни удари новината, че някъде из зловещите канцеларии на т. нар. Министерство на здравеопазването се подготвя нов смъртоносен удар срещу нещастниците, към които природата се е оказала не по-малко жестока – болните от тежки хронични или труднолечими заболявания.

Провалилите се като здравни „експерти“ и „ръководители“ Таня Андреева (придворна гинеколожка на съпругата на евродепутата Сергей Димитриевич, възнаградена с министерско кресло) и Бойко Пенков (забравил за неудачите си като бивш шеф на здравната каса), както и техни помагачи, разбира се, са подготвили постановление за спиране на пълното заплащане от здравната каса на инсулина, на онкомедикаментите, лекарствата за трудно лечимите болести и т.н.

Според корифеите на съвременното българско здравеопазване тези болни ще трябва за в бъдеще да плащат част от непосилно високата цена на лекарствата си под формата на т. нар. „такса“, като по този начин, с риск за живота си, спасяват потъващата територия България и нейния провалил се бюджет.

И представете си, драги читатели, инсулинозависимите болни от диабет, болни от т. нар. автоимунни заболявания  и най-вече от „редките болести“ ще се лекуват вече срещу заплащане на такса. А редки болести са всички метаболитни страдания, като 80% от тях са генетични аномалии, които са често срещани в невропедиатрията, като около 50% се появяват в детството. Като цяло по света се срещат около 7000 редки заболявания, които се характеризират с хронично и тежко развитие и със сериозна промяна в качеството на живот на болните.

У нас досега не са провеждани проучвания върху разпространението, честотата и броя на болните от тези заболявания. Но представете си каква съдба очаква тези страдалци и техните семейства, които в болшинството си живеят в малки населени места (обикновено вече и без аптеки!). Те всеки месец трябва да посещават фармацевтичните вериги в големите градове и към високите цени на междуградския транспорт да прибавят и таксата за вече не безплатните им лекарства. А в член 52 от Конституцията пише точно обратното за безплатното лечение. Но има ли Конституционен съд в територията България, който да спре това антиконституционно решение?

Отделно това, меко казано, влиза в противоречие със създадения от Световната здравна организация Закон за т.нар. „лекарства сираци“, т.е. за медикаментите, които се прилагат за лечение на редките болести, които са много скъпи, произвеждат се в малки количества и трудно се намират на пазара. По тази причина Европейският парламент е приел Европейска регулация за лекарствени продукти – сираци посредством Директива 141/2000/ЕС. Така се създават предимства за статуса на лекарствата-сираци, а именно централизиран маркетинг, обществена регистрация, възможност за гарантово финансиране и национална или общинска финансова подкрепа, по-ниска или никаква такса за регистрация. Е, какво ще правим тогава, министър Андреева и господин министър-председателю Орешарски?

Но това не е всичко, както се казва в пошлите реклами на телевизионния пазар. Трагедията на лекарствата сираци започна в разгара на скандала между лекарите на България и чиновниците, които ги управляват. Става дума за вулгарното Постановление на Министерския съвет № 94/24 април 2014 г. Всички болници в страната получиха анекси към индивидуалните си договори с НЗОК, в които са включени нови текстове от въпросното Постановление № 94. Анексът хипотетично допуска заплащане за извършена дейност над установените вече месечни лимити,  на само при условие че не е надхвърлен годишният бюджет на касата.

Прогнозата на самата каса е за дефицит от 500 млн  лв., поради което плащане на над лимитната дейност – нещо неизбежно в условията на високата заболеваемост у нас, практически е невъзможно. „В този анекс пише, че приемаме да изпълняваме Постановление  № 94, което е пълен нонсенс. Лично аз няма да подпиша такъв анекс!“ – категоричен е  професионалистът лекар и отличен ръководител д-р Д. Дечев, изпълнителен директор на УБ „Св. Иван Рилски“ в София.

По този повод Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение излезе с декларация, в която се подчертава, че от страна на НЗОК е наложено подписването едностранно на допълнително споразумение към НРД -2014, което по същество е промяна, наложена над договорните партньори едностранно, без право на избор.

„Ние днес не протестираме за процентно намаление – се казва в заключение на Декларацията, а за последиците, които ще бъдат катастрофални и най-тежки при областните болници,  защото не можем да затворим врати на нито едно отделение, което е губещо. Ако не получим бюджетите си за изработената дейност, няма да обявим само фалит, но и затваряне на болници, които са наречени структуроопределящи или гръбнак на здравеопазването. Но за съжаление подходът към нашите болници не е като към такива“.

„Можем по правилата, но лекуваме по нереални клинични пътеки“ - дооформят плачевната картина на нашето здравеопазване водещите специалисти по интензивна кардиология у нас доц. Иво Петров, доц. Диана Трендафилова и проф. Юлия Джоргова. Следователно необходим е нов прочит на статуквото в здравеопазването. По този повод ето няколко интересни предложения:
Известният политически хамелеон и многопартийник Атанас Щерев предлага определяне на касова цена на дейностите (по НЗОК), определяне на цена на заплащане от доброволните фондове, както и въвеждане на регламентирано доплащане от страна на пациентите.

Разбира се, категорично му се противопоставя д-р Цветан Райчинов – председател на БЛС, според когото „съществува рискът да се върнем обратно в 90-те години, когато пациентът  трябваше сам да носи всичко необходимо. Съществуват два пътя, за да бъде овладяна кризата в сектора: да се приеме спешна актуализация на бюджета на НЗОК (такава е напът да се приеме, но със 100 млн лв. по-малко от необходимите, б.а.); държавата да изплаща в пълен размер здравните вноски, за което има ангажимент по закона.

Още по категоричен е проф. д-р В. Борисов, дн, който заявява: „Не е възможна национална здравна сигурност без решаваща отговорност и ангажимент от държавата. Отшумяха вече криворазбраните неолиберални лозунги на наши псевдоексперти за оттегляне на държавата от здравеопазването и за свободната интервенция на пазара като панацея на всички проблеми в здравната система“.

И като изразител на общественото мнение видният журналист Валери Найденов заключава: „Ако бе запазена старата безплатна система тип „Семашко“, с днешните обществени разходи можехме да се лекуваме като в швейцарска частна клиника за милионери. Уви, в момента здравеопазването е по-зле, отколкото беше“.

Естествено, че не може да се опровергае нищо от казаното в цитатите на лекарите, които не са „еднолични търговци“. И затова реших като заключение да използвам още един цитат – на патриарха на българската литература Иван Вазов: „О, спи ли Бог? О, Бог не види ли!“.
Че изпълняващите длъжността на божества в наши дни – Народно събрание, правителство и безброй органи на държавата – мафия спят и пет пари не дават вече стана ясно на всички. По тази причина ще контрирам с още един цитат: „Свободата не ще екзарх, а иска Караджата!“.

Но де го Караджата? Да плеснем с ръце, да се прегърнем и да търсим неговия дух? Не! Този дух е тук, сред нас. И ние можем да направим няколко предложения:
Трите и кусур милиарда лева от държавата, за които мафиотите  олигарси се борят, за да спасят парите си, вложени в бандитската КТБ, да се дадат, но на социалната сфера: здравеопазване, пенсии, грижи за майките и децата, образование и т. н. Така де. Щом се иска гласуването на специален закон, с който държавата да спасява пропаднала мафиотска банка, защо да не се спасят вместо нея болните, инвалидите, пенсионерите и т. н. –  тези, които създадоха благата за грабеж от страна на мафиотите.

Важна роля могат да изиграят т. нар. „народни избраници“, политиците и всички онези, които са се разположили на народната софра и лапат държавни субсидии, дивиденти от директорски бордове и какви ли не още „менти“.
Спешно би трябвало да се преустанови изпращането на пушечно месо в интерес на световния капитализъм. Да се приеме предложението на ЕС – въвеждане на 0.1% такса при всяка банкова транзакция, която такса да се използва за нуждите на социалната сфера.

А министър Мариана Георгиева, вместо да се хвали, че е повдигнала с 320 % парите за подготовка на спортистите, да отдели поне половината от тях за финансиране на здравните грижи към техните роднини, близки, колеги, т. е. към българския народ.
Няма в света друга държава, която да плаща 100 000 лева награда за пързаляне с дъска по сняг, нито пък да се финансира скъпата подготовка даже и на световни шампионки по борба в чужди страни.

И така в най-бедната държава в Европа, която има и най-висока смъртност, се издават смъртоносни постановления. Докога?


Бойко Пенков Цветан Райчинов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки