Рекордите в света на растенията


Рекордите в света на растенията
22 Юли 2014, Вторник


Рекордите съпътстват човечеството от зората на неговата поява на Земята. Наблюдаваме ги непрекъснато в различни точки на планетата и в различни сфери

Автор: Дина Харизанова

на човешката дейност, както и в самата жива и нежива природа.
В растителния свят също са поставени удивителни рекорди.
Така например най-голямо разнообразие сред цветните видове се наблюдава в семейството на орхидеите. Според оценката на различни автори то наброява между 17 до 30 хиляди вида.
Рекордът по най-далечен полет на семената принадлежи на южноамериканското растение Chevreulia stolonifera. Носени от въздушния поток, те преодоляват разстояние, по-голямо от 7,5 хиляди километра (сн. 1).

Не по-малко от 12 хиляди километра пък преплуват семената на тропическата лиана от семейство бобови Entada scandens. Нейните големи до 1 метър в дължина бобове са способни да изкарат повече от една година в солената морска вода, без да изгубят кълняемостта си.
Най-разпространеният бурен, разселил се по територията на над 100 страни по света,  е родственият на острицата Cyperus rotundus.

А най-разпространеният воден плевел е Eichhornia crassipes, намиращ се в почти всички големи водоеми, а също и из реките и езерата на тропическия Стар и Нов свят. 
Едно от най-соленоустойчивите растения пък е Salicornia europea, което расте по морските крайбрежия и солниците, където концентрацията на сол в почвените води е до 6 %. Но неговите семена могат да оцелеят и в 10-процентен солен разтвор. А зеленото водорасло Dunaliella salina може да съществува в солени езера с концентрация на солта от 285 грама на литър.

Най-северната точка на Земята, където може да откъснем цветето Cerastium alpinum (алпийско мише ухо) от семейството на карамфилите (сн. 2),  е остров Локууд, намиращ се на Канадския арктически архипелаг. На север от него се срещат само някои мъхове и лишеи.

С най-бърза скорост расте един роднина на бамбука – Phyllostachys edulis, който в див вид се среща в Южен Китай. Прирастът на неговите леторасли достига до 40 см на ден, т. е. - по 1,7 см в част. Само за няколко месеца растението нараства на 30-метрова височина, достигайки 50 см в диаметър.

Съществуват растения, разпространени по всички континенти на планетата. Те се наричат космополитни. В петорката на най-срещаните от тях влизат овчарската торбичка, пачата трева, едногодишната метлица, врабчовите чревца и копривата.
Най-старото дърво на Земята е от иглолистния вид Pinus longaeva, растящо в планините на Източна Невада (сн. 3). Радиовъглеродният му анализ показва, че неговата възраст е около 4900 години.

Най-„дългото“ дърво на планетата пък е лиановидната палма ротанг от рода Calamus, чиято обща дължина, по различни данни, е от 150 до 300 м. Интересното е, че диаметърът на ствола му при основата не надхвърля няколко сантиметра, но стъблата му се простират от дърво до дърво, задържайки се върху  растенията – подпори с помощта на здрави шипове, разположени в средните жилки на големите перести листа (сн. 4).


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки