Конски кестен и хрян лекуват коксартроза


19 Юни 2014, Четвъртък


Тазобедрената става се маже със спиртен извлек от тях и болките изчезват завинаги


Все повече и повече стават възрастните хора, които страдат от най-различни болежки в опорно-двигателния апарат – в ставите, в коленете, в кръста, в ходилата и т. н. Едно от най-често срещаните оплаквания засяга областта на тазобедрената става. Иде реч за небезизвестната коксартроза.
Това неприятно заболяване най-често напомня за себе си след навършването на 40-годишна възраст, като най-често от него страдат жените, но не са малко и представителите на силния пол, които биват засегнати.

В основата си тази диагноза говори за настъпването на дегенеративни изменения в тазобедрената ставна кухина и околоставните тъкани.
Приема се, че една от основните причини за възникване на коксартрозата е неправилното
хранене. То води до натрупване в организма на излишни соли като отпаден продукт от метаболизма. Навлизайки в кръвообращението, те се отлагат в кръвоносните съдове, по ставите и костите, което, от своя страна, предизвиква дегенеративни изменения в ставните кухини.

Диетолозите са категорични, че до натрупване на излишни соли се стига при прекалената консумация на месо и месни продукти, тестени изделия от рафинирано бяло брашно, млечни храни и бяла захар. За развитието на болестта спомага и неправилното съчетание на отделните продукти в менюто, както и недостатъчният прием на вода. 

Това ставащо все по-разпространено страдание е много трудно да бъде овладяно и ако не се вземат мерки навреме още в ранния му стадий, често се стига до инвалидизация и трайно увреждане на тазобедрената става, налагащо тежка и скъпоструваща хирургическа интервенция за нейната подмяна с изкуствени протези.
За щастие народната медицина предлага не един лек, който да облекчава симптомите на това болезнено състояние. Една такава рецепта лично е изпитала нашата читателка Цвета Младенова от София.

Преди 15 години тя получава болки в тазобедрените стави, които в един момент стават непоносими. Лекарите й казват, че има износена става и й поставят диагноза коксартроза. Столичанката стриктно опитва да се лекува с предписаните й лекарства, но те така и не помагат. В един момент научава от случайна жена за подходящ лек за нейното заболяване.
Есен, когато дивите (или известни още като конски) кестени зазреят, но още преди да са напълно узрели, трябва да се набрулят от дървото. След това се обелват и нарязват на ситно. С тях се напълва до половината едно шише с широко гърло. Останалата половина от бутилката се допълва с хрян – също наситнен на дребни парченца.

Всичко това се залива със силна ракия и съдът се оставя да престои 7 дни на тъмно. След което се прецежда и спиртният извлек е готов за употреба.
С него – с леко разтриване – се намазва болното място и се завива с вълнено парче плат или шал. Така се преспива.
Цвета Младенова споделя, че тя е повторила тази процедура точно 10 вечери и болките й в тазобедрената става са отзвучали завинаги.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки