Разкриха схеми за източване на европари в Разлог


Разкриха схеми за източване на европари в Разлог
Момент от пресконференцията в Разлог
13 Юни 2014, Петък


Местният градоначалник лансирал точно определени фирми, за да получат земя под аренда

Автор: Ерол Емилов

Градоначалникът на Разлог Красимир Герчев е замесен в схеми за източване на евросубсидии заедно с местния бизнесмен Стоян Стоянов. Това стана ясно след пресконференция, в която взеха участие двама общински съветници от града.      
Те бяха категорични, че разложкият градоначалник лансира точно определени фирми, които получават земи под аренда. Това става без обявяване на търг и е в нарушение на законодателството у нас. В скандала бе замесено името и на народния представител от ГЕРБ Любен Татарски.

Визирани бяха 13 фирми, които са дъщерни дружества на „Биоферма Мурите” ЕООД с управител и собственик на капитала Стоян Стоянов. Компанията майка и дъщерните й  фирми са регистрирани на един и същ адрес, на една и съща дата, с един и същи капитал и с една и съща характеристика. Според изявленията на местните парламентаристи, регистрацията им е била направена през май 2013 г., а са кандидатствали за евросубсидии за 2012. „Има практика за раздробяване на фирмите, защото когато са повече, те ще получат по-малки площи, а за по-малките площи размерът на евросубсидии за декар е по-голям”, коментираха участниците в пресконференцията.

На заседание на общинския съвет в Разлог, проведено в края на януари тази година, трима от местните старейшини внесоха предложение за прекратяване на договора на община Разлог с „Био ферма Мурите” ЕООД за отдаване на земя като нищожен, но то бе отхвърлено от колегите им, получавайки в подкрепа само 7 гласа срещу 11 „въздържали се”.
Преди известно време телевизионно предаване разкри и фрапираща злоупотреба със служебно положение на кметицата на село Бачево Соня Кулинчева, която препоръчвала на местните хора да работят с арендатора Стефан Донев, явяващ се дясна ръка на Стоянов.
На една от сесиите на ОбС – Разлог бачевската кметица е заявила, че земите, които представляват интерес в землището на населеното място, са засети с пшеница, а на следващата те вече били свободни, разказаха общинарите.

Според тях, кметът умишлено е укривал документите на останалите заинтересовани лица, които имали желание за участие в търгове за отдаване на земеделски земи. Част от тях пък получавали отговор, че документите им се окомплектоват, докато облагодетелстваните фирми ги получавали.

В резултат на разразилия се скандал на два пъти бе пребит благоевградчанинът Ангел Янудов, който единствен се опълчи публично на тази скандална практика. Потърпевши от дейността на кмета са поне десет земеделски производители.
В момента фирмите на Стоянов сменят седалищата си в Бургас.
Районната прокуратура се е самосезирала по случая, но засега не са оповестени резултати от нейната проверка.


Красимир Герчев

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Неглетинов
17.08.2016 14:02:18
0
0
Защо някой лица срещу който има заведени ДП по чл.248 А от НК- за присвояване на еврофинанси ще сипат мръсни лъжливи клевети срещу Кмета на Разлог.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки