Целебните свойства на калотерапията


05 Юни 2014, Четвъртък


Тя помага при болести на нервната система, опорно-двигателния апарат и много други

Автор: проф. Христо Мермерски

След терапията с билки и минерална вода, калолечението е също важно средство, дадено ни от природата за противодействие на редица заболявания.
В нашата страна то се провежда с няколко вида кал. Първата е неорганичната, деляща се от своя страна на две групи – утаечна (от утаяването на някои реки и езера) и изворна (появила се на повърхността следствие действието на вулкани и извори).
Втората разновидност е неорганичната кал, образувана от водорасли и растения, смесени с пясък и глина.

Към трета група се отнасят морската и лиманната, а четвъртият вид кал е торфът. Той се дели на землист, образуван от висши растения, глина и пясък, и високопланински, получен от различни видове мъх.
Калолечебните центрове, в които се използва утаечната кал, са Балчишката тузла, Баня (Карловско), Марикостиново, Поморие, Русалка, с. Странско (Пловдивско) и Шабла. С органична кал лекуват балнеосанаториумите в Кюстендилско и Добри дол (Видинско).

Калните процедури подобряват капилярооросяването, разнасят възпалителните инфилтрати, стимулират кръвотворната система, действат противовъзпалително при ставни заболявания, имат болкоуспокояващ ефект, подобряват белтъчната обмяна и понижават пикочната киселина в кръвта; подобряват калциево-фосфорната обмяна при следфрактурни състояния, регенерират травмирани нерви, благоприятстват отшумяването на остатъчни явления след болести на нервната система.
При гинекологичните заболявания стимулират яйчниковата функция; нормализират функциите на стомаха и червата. При тендовагинити също така имат благоприятно влияние.

Балчишката тузла съдържа лиманна утаечна кал, която се характеризира като високоминерализирана, средно сулфатна, със значителни количества магнезиеви и натриеви йони и най-ниско сероводородно съдържание измежду всички целебни калища у нас.

Показания за лечение:
- заболявания на опорно-двигателния апарат (ревматоиден артрит, инфекциозен полиартрит, болест на Бехтерев, артрозоартрити, обменно-ендокринни и травматични артрити, остеохондропатия;
- болести на костите, мускулите и сухожилията от всякакво естество, бавно зарастващи костни фрактури, остити и остеомиелити, миозити, тендовагинити, бурсити);
- страдания на централната и периферната нервна система - радикулити, плексити, невралгии, неврити;
- вторични заболявания на гръбначния стълб, гениталиите и др.;
- интоксикации с олово, живак и въглероден двуокис;
- менингит, травми на главния и гръбначния мозък.

Поморийската лечебна кал в едноименното езеро се е получила в резултат на сложни ензимни процеси. Специална бактериална флора разлага сулфатите, вследствие на което се отделя сероводород.
Калта е черна, фина, мазна, хомогенна, с голям вискозитет и с алкална реакция. Има ниска радиоактивност, но съдържа много газове, аминокиселини и хормоноподобни вещества.
Освен лиманната кал се използва рапата (езерната вода) и лугата. Рапата съдържа всички съставки на морската вода, но в различна концентрация, а растителният и животинският микросвят на езерото я обогатяват допълнително. Тя се използва за солени вани и за разреждане на калта. Лугата освен за бани служи и за получаване на препаратите поморин, ахелин, вулнузан и др.

В Поморие с нея се лекуват следните заболявания:
- дискова херния, ишиас, артрози, заболяване на опорно-двигателния апарат, на кости и стави;
- на женските и мъжките полови органи – стерилитет, простатна жлеза, уретера;
- на нервната система – неврити, невралгии и плексити, радикулити;
- склеродермия, сухи екземи, невродермити, косопад;
- атеросклероза и хипертония, болест на Бюргер, флебити;
- на обмяната на веществата, особено подагра.

Луголечението се прилага и при болести на горните дихателни пътища и белите дробове, на устната кухина; на опорно-двигателния апарат; на бъбреците и пикочните пътища; на стомашно-чревния тракт; на половите органи; при кожни заболявания и трудно зарастващи рани.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки