Старопланински събор събра хиляди музиканти


Старопланински събор събра хиляди музиканти
Малките габровки Беатрис и Калина позират преди изпълнението на своята ръченица на сцената във Велико Търново
26 Май 2011, Четвъртък


За една седмица Велико Търново се превърна в столица на българския фолклор

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Повече от 300 групи и индивидуални изпълнители от цялата страна представят безмерното богатство на народното песенно творчество. Общият брой на участниците в 18-ото издание на Старопланински събор "Балкан фолк 2014" във Велико Търново надхвърля 5000 души.

За първи път тази година във фестивалната програма се включват и два състава от Полша и Молдова. Специална програма за срещата с търновската публика са подготвили участниците от студентския ансамбъл в Краков и Образцов ансамбъл „Живи извори” от Кайраклия в молдовския район Тараклия.
Народни хорове, ансамбли, оркестри и танцови състави, както и групи за стари градски, класически, туристически, патриотични и църковни песни от всички кътчета на България без възрастови ограничения представят разнообразни музикални жанрове. Най-малките участници са на 3 години, а най-възрастните – на 92.
Паралелно със събора се провежда и Българският национален шампионат по фолклор “Еврофолк 2014”.

Ангелогласни певци огласиха старопрестолния град, а под кръшните стъпки на  талантливите танцьори той буквално затрепери по време на фолклорните надпявания и надигравания.
Сред участниците са 9-годишната Беатрис Иванова и с година по-голямата Калина Димова от фолклорна танцова формация "Боженци" към народно читалище "Габрово 2002".

Трупата наброява общо 120 души от 5 до 17 години. Спретнати в народните си носии, с китки на глава и коси, сплетени на дебели плитки, чаровните момичета обраха овациите на публиката. „Ходим на танци отдавна, дори не помня откога. Много ми е хубаво да слушам народна музика и да танцувам народни танци“ – свенливо споделя Беатрис.
„Запалих се от мама, която също се записа на народни танци. Фолклорът е много важен за българското семейство, защото той е връзката ни с миналото, а то трябва да се уважава, както зачитаме бабите и дядовците си“ – нарежда до нея чистосърдечно пък Калина, чакайки последните минути, за да излезе на сцената с приятелите си. „Да знаеш, че народните танци са по-хубави от латиното“ – подвиква тя, докато Беатрис я дърпа за ръка, за да излязат за ръченицата си.

Отстрани на децата се любуват певиците от тополовградското село Срем. Две жени държат папки с българския трикольор и видимо им личи, че се вълнуват. Оказва се, че са лондончанките Лита и Марлем – съответно на 65 и 67 години. „Когато се пенсионирахме, решихме с мъжете ни да напуснем Лондон и да се установим да живеем на по-спокойно място и случайно разбрахме за България. Тук сме от 8 години и се чувстваме повече от прекрасно. Хората на село са много сърцати, помагат ни, природата е прекрасна, а страната е много хубава“ –  разказват словоохотливо лондончанките на много приличен български език.

За разлика от много поданици на Нейно Величество кралицата, които живеят у нас, но категорично отказват да говорят нашата родна реч, Лита и Марлем ходят на уроци в Елхово и вече свободно общуват със съседите си. Двете англичанки от една година са се записали в местния фолклорен ансамбъл. Много са дисциплинирани и усърдни, редовно идват на репетиции и дори имат солови партии, хвалят ги българските им съседи и членове на фолклорната формация. Лондончанките отварят папките, в които с латиница са изписани думите на българските песни от репертоара им, и запяват „Научила се Тодора, любе ле, любе, Тодоро".

Красивите везани одежди, с които е издокарана Марлем, имат прелюбопитна история. „Подари ми ги моята съседка баба Лена, за която се грижих като моя майка. Малко преди да почине, тя отвори сандъка, извади носията и ми я подари. С нея ще пееш в хора и ще ме помниш, ми заръча с развълнуван глас баба Лена“ – спомня си с умиление 67-годишната лондончанка, избрала село Срем за свой дом.

„Когато играехме, англичанките се хващаха до нас на хорото и много бързо учеха стъпките, а да знаете колко са всеотдайни в песните“ – радват им се техните съселяни.
Лита и Марлем не са единствените чужденки в 12-членния сремски състав. Там пее и рускинята Галина Хартзел, която е дошла тук с американския си съпруг от Узбекистан, като преди това са живели в Русия и Аляска. „Сега сме пенсионери и от 5 години сме в България. Искахме да ни е топло, да е красиво, хората да са добри и културата да е близка. Имаме къща с градина и много хубави съседи“ – щастлива е  Галина.

Тя пее в ансамбъла от 1 година. Поканила я кметицата на селото и англичанките, да им помага с превода. Когато решила, че ще става българска народна певица, Галина била пред дилемата как да си направи носия. „Част от костюма си купих, други елементи ми подариха съселяните. Прекрасни хора, да знаете как ми помагаха да бродираме шевиците“ – не спира да хвали хората от село Срем рускинята.

Тя е категорична, че ако отново трябва да избира с американския си съпруг къде да изкарат старините си, изборът им пак ще е България и същото населено място. Докато разговаряме с нея, пред летния театър на Велико Търново слизат бабите от село Бял извор, община Опал, Старозагорско. Възрастните жени кипят от енергия и жизненост на духа, накипрени в народните си носии. Когато ги питам колко са стари костюмите им, една от тях ми казва: „Виждаш ли ми престилката  –  била е на свекървата на моята свекърва, която почина преди 40 години, така че си прави сметката колко е стара“.

Десетте белоизворски жени пеят заедно от 9 години и са редовни участнички във фестивала "Балкан фолк". Те се хвалят, че всеки пък взимат награда, което е голям атестат за таланта им. Меракът за пеене ги събрал в ансамбъла за автентичен български фолклор. Мъчно им е, че не могат да запалят към изпълнението на български народни песни дъщерите, снахите и внучките си. „Няма ги при нас, по чужбина са или в големите градове. Но ние, да сме живи и здрави, пазим традициите“  – нарежда най-възрастната белоизворченка  –  77-годишната Ладка Стоева.

Концертите в летния театър във Велико Търново започнаха на 9 май и ще продължат до 18 май. Най-добрите от тях ще се излъчат многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България и в сателитния ефир, обяснява председателят на „Балкан фолк” Калоян Николов, който е и президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Той не крие гордостта си, че космическият ни глас Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев ще представят България на азиатския фолклорен шампионат в Монголия в средата на юли.


Меракът за пеене събрал бабите в групата за изворен фолклор от село Бял извор, община Опал Овациите на 18-ото издание на „Балкан фолк” обират детските ансамбли, дошли на форума от цялата страна Лондончанките Лита и Марлем и рускинята Галина от фолклорната група на село Срем

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки