Истината за първата пушка, гръмнала в Копривщица


Истината за първата пушка, гръмнала в Копривщица
На това място в Копривщица е пукнала първата (и последна) пушка по време на Априлското въстание
20 Април 2018, Петък



На 19 април е извършено предателство – в конака достига донесение, че група аджамии от града искат да свалят властта на султана


Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

Много хора смятат, че първата пушка, която е гръмнала в Копривщицаи е дала началото на Априлското въстание, е тази на Тодор Каблешков. Но истината е по-друга.

Каблешков е бил ръководител на въстаниците в Копривщица. И той, както водачите в другите населени места, е чакал 1 май, за когато е определено началото на въстанието.

На 19 април обаче е извършено предателство – в конака достига донесение, че група аджамии от града искат да свалят властта на султана. Посочени са имена и адреси.

Буюкбашията Неджеб ага веднага разпределя заптиета на групи от по 6 души, които да арестуват бунтарите. Денят вече е превалил, скоро мракът скрива къщи и улици, затова турците решават акцията да се проведе  рано сутринта на другия ден.

Съзаклятниците от своя страна също са предупредени. През нощта те обличат униформите си и се въоръжават. Решено е да нападнат конака преди разсъмване и да изненадат турците. Неджеб ага също е на щрек. Той поставя усилени патрули, които да се сменят на всеки час.

Така, когато Каблешков повежда 15 въоръжени мъже да превземат конака, вижда 35 заптиета с насочени за бой пушки. Докато двете групи взаимно се дебнат, на Калъчовия мост се срещат бунтовникът и началник на тайната полиция на въстаниците в Копривщица Георги Тиханов (наричан Тиханек или Тиханеца) и турското заптие Кара Хюсеин. И двамата са закъснели да се присъединят към своите.

Когато се появяват на двата края на моста, взаимно са изненадани един от друг, но повече от двамата - Кара Хюсеин. По простата причина, че той досега не е виждал българин с военна униформа и въоръжен с пушка.

Хюсеин се кани да стреля, но Тиханек се оказва по-бърз и улучва смъртоносно заптието. Гърмежът привлича част от въстаниците, начело с Тодор Каблешков. Като вижда простреляния турчин, той решава, че повече време за губене няма.

Взима лист хартия и с кръвта на убития написва прочутото Кърваво писмо. Така въстанието избухва преждевременно.

В Копривщица обаче този изстрел е един единствен, като се изключи пукотевицата от гърмежите на въстаниците във въздуха, с които те изразяват радостта си и провъзгласяват града за освободен.

Малко по-късно градът е нападнат от многоброен турски аскер, който заплашва да го превземе. Копривщенските чорбаджии събират 16 хил. алтъна и откупуват неговото пощадяване, като се задължават да предадат и бунтовниците. Повечето от тях обаче вече са се изтеглили в планината, където са заровили пушките и са се преоблекли в цивилни дрехи.

Тодор Каблешков е арестуван и отведен в Габрово, където се самоубива в затвора. Само Тиханеца и още 6 души се укриват в подножието на един от баирите над Копривщица. Два дни те успешно се отбраняват срещу многобройния турски аскер, докато свършва и последният им патрон. Турците ги връзват, бият ги с прикладите на пушките си и ги откарват в Пловдив.

Там са осъдени на вечно заточение в остров Родос.

Междувременно избухва Руско-турската война и Тиханек организира отряд, който извършва подривни действия срещу турците на острова. Той взривява 4 склада с оръжие, боеприпаси и продукти, но остава неуловим. След войната за българските заточеници е обявена амнистия.

За заслугите му гърците дават на Георги Тиханов чин лейтенант, награждават го с орден и го канят да остане на служба в тяхната армия. Тиханек обаче се връща в България и се включва в движението за освобождаването на Македония, останала под турска власт с решенията на Берлинския конгрес. Сформира чета, която действа в Кумановско.

Два пъти е раняван, последният тежко и затова не може да участва в Илинденското въстание. Умира през 1915 г.


В категории: Новини , История , Възраждане

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
въпроси
21.04.2018 06:58:12
0
1
Здравейте в. Десант. Много ви се радваме, но също така.... с времето започва да си личи, че някои теми липсват в програмната политика, ли се казва. И това е Образованието!!! По този въпрос - абсолютно се мълчи. Няма никакви материали....(въобще в медиите) Или единственото, което се прави е да се дават страшните статистики. Безграмотието се вижда навсякъде...
Намирам чудовищно и най-тежкото престъпление, че не се възстановява познанието за историята, която така или иначе не познаваме до 1944 г. Ако преди се е подменяла с идеология, то сега също се подменя с неща от сорта на граждански часове - бежанци и мигранти, права на човека...доколкото разбирам това намира място в програмите... Искам да кажа, че както искам да уча граждански часове, но при които също липсва хартата на гражданите, градовете, така искам и да уча за онази България, която не познаваме. Която е била обект само на идеология и непознаване. Тези факти - пораждат много повече въпроси...
1
Катя Мрънкова
20.04.2018 18:50:14
3
1
Не съм съгласна с Доцента и с начина по който е предсавил събитията. Каня го на гости в родния дом на Тодор Каблешков. Не са истина и фактите които дава за Георги Тиханек. Бърка живота му с този на Танчо Шабанов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки