Екзархията и забавачниците в Македония и Одринско


Екзархията и забавачниците в Македония и Одринско
Дечица в някогашна българска забавачница
10 Април 2018, Вторник


Основна грижа на Екзархията, училищните настоятелства и общините е била материалното обзавеждане на детските заведения, снабдяването им с дидактични пособия и осигуряването на детски учителки

Автор: Страхил Николов

Още преди учредяването на Българската екзархия, по време на Възраждането, учебното дело в Македония и Одринско е в процес на преминаване от килийно към светско обучение. Като правило е било прието заедно с откриването на българско училище, към него да се организира и забавачница.

Ето защо с превръщането на елинското училище в с. Гайтаниново, Неврокопско, в българско, още през 1867 г. то е било структурирано по  нов образец – забавачница, четири отделения и три класа.

Тази забавачница е първото предучилищно заведение, открито на територията на днешна България – цели 15 години преди тази в Свищов, която неправилно се смята за първото детско заведение в страната.

Такава забавачница  е била открита през 1869 г. и в град Крушево. През 1877 г. българско предучилищно детско заведение е имало в с. Тешево, а от 1879 г. и в с. Дакчифлик (дн. Добротино, също Неврокопско).

Голяма е заслугата на Екзархията, особено след 1877 г, когато ръководството на църковните дела поема Екзарх Йосиф І, който заедно с общините, училищните настоятелства, ВМРО и помощта на Княжество България ускорява откриването и развитието на забавачниците.

Те биват схващани като „основата, върху която ще градим бъдещето на народа във възпитателно и образователно отношение“. Те са схващани като средство за затвърждаване на българския дух у подрастващите в борбата срещу гръцкия и сръбския шовинизъм.

За да се централизират и уеднаквят формите на работа в забавачниците, Екзархията в лицето на своя училищен отдел през 1892 г. подготвя и разпространява сред детските учители Ръководство за забавачниците, което определя техните задачи (подготовка за училище), методи на възпитание (предимно предметно онагледяване) и структурите на групите по възрастов принцип.

Основна грижа на Екзархията, училищните настоятелства и общините е била материалното обзавеждане на детските заведения, снабдяването им с дидактични пособия и осигуряването на детски учителки. За тяхната подготовка в Стара Загора и София били отпуснати две стипензи, а в Солунската девическа гимназия за целта бил открит специален курс.

Към 1899 г. към почти всички български училища в Македония и Одринско били открити забавачници. От статистиката, с която разполагаме, се вижда, че децата, настанени в забавачниците в Солунски, Битолски, Скопски и Одрински вилаети, през учебната 1892-1893 г. възлизат на 2208, а през 1899-1900 г. броят им се увеличава до 15 502.

Най-голям успех в развитието на предучилищното възпитание бележи Солунският вилает, на второ място се нарежда Битолският, а на трето – Скопският.

По този повод проф. Божинов справедливо отбелязва, че бил постигнат „забележителен успех в резултат на обединените усилия на българските църковни общини, на училищните настоятелства и на Екзархията“.

За същото това време детските училища (т. е. детските градини) – народни и частни, в градовете и селата на свободна България са обхванали значително по-малък брой деца. По данни на официалната статистика през 1893 г. в тях са записани 331 българчета, а през 1900 г. броят им достига до 4655.


Патриотичен календар

5 април 1962 г. — ЦК на БКП приема на пленум мерки против турчеенето при някои малцинства — цигани, татари и помаци.

6 април 1909 г. — Турция признава Независимостта на България с Цариградския българо-турски протокол.

6 април 1941 г. — В отговор на германската инвазия в Югославия по време на Втората световна война, югославски самолети бомбардират индустриалния квартал на София и Кюстендил, при което в София има 8 загинали, а в Кюстендил жертвите са 67, а ранените – 90 души.

8 април 2001 г. — Оповестени са резултатите от официалното преброяване в България –  населението  възлиза на 7 799 000 души.

10 април 1866 г. — Основано е българско читалище в Цариград.


В категории: История , Новини , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки