Автентичните български традиции събрани в музей на открито


Автентичните български традиции събрани в музей на открито
Саковата къща. Долу е входът на търговския дюкян Снимка: etar.org
08 Април 2014, Вторник


Архитектурно-етнографският комплекс ”Етъра” край Габрово навършва 50 години

Автор: Огнян Марков

Етнографският комплекс „Етъра“ е един от стоте национални туристически обекта, в които  са съхранени основните моменти от историята и бита на нашия народ. Той е открит на 7 септември 1964 г., но изграждането му по идея на Лазар Донков започва още в края на април предходната година.

Тогава се извършва реставрирането на тепавицата и воденицата караджейка, на валявицата, пренасянето в автентичния й вид на ножарската работилница от Габрово, както и строителството на друга воденица – със специфичното й водно колело, наречено долап. Така се поставя началото на един от интересните и самобитни етнографски комплекси, в които старите народни занаяти се практикуват с оборудване и по начин, взет от по-близкото или по-далечното ни минало.

Оттогава досега всяка година на територията на „Етъра“ нещо се доизгражда – пренесено отнякъде или възпроизведено по оригинала, прогласяват се майстори, провеждат се надпревари в отделните занаяти, упражнявани там. А числото на туристите там непрекъснато расте, за да достигне своя връх през 1981 г., когато 552 350 души са минали по тесните каменни улички на комплекса, а на 5 август същата година е регистриран и 5-милионният посетител.

Петдесет години след създаването му, музейният фонд на комплекса наброява вече над 35 хиляди единици, петнадесет са упражняваните в него занаяти, работят осем водни съоръжения, и то по начина, както това е ставало преди 100 и повече години, а от 2013 г. вече има обособен музеен кът, предназначен за деца от 4 до 12 години.

Местоположението на този малък град-музей не е избрано случайно. Още през 1860 г. Габрово е обявено за град. Австро-унгарският археолог, етнограф и географ Феликс Каниц, който 18 пъти посещава България, казва за него, че през втората половина на XIX век градът „е една голяма работилница“ и че  „живее от водата“, имайки предвид масово използваната водна сила. По това време славата на габровските изделия вече се носи из цялата Османска империя, а и извън нея.

Ами Буе, френски геолог, впоследствие станал австрийски поданик, посещава Габрово през 1872 година и пише за видяното от него там следното:  "Всяко семейство умее да си служи с водите на река Янтра като движеща сила за упражняване на някакъв занаят. Ножарството, особено ятаганите, грънчарството, шаяци, платна, гайтани и кожи се търсят във всички съседни страни чак до илирийските, австрийските провинции."

Поради това и изграждането му в непосредствена близост до този град, в полите на Стара планина, е имало за цел да се създаде един резерват, който да съхрани архитектурно-битовото  богатство на Габрово и близкия около него регион. Впоследствие обаче започват да се пренасят къщи и работилници и от други райони на страната или да бъдат построявани техни точни копия, което вече прави „Етъра“ национален етнографски комплекс.

Когато посетителят влезе в комплекса, първото, което вижда, е малката къща, в която са механичните шишове, на които се пече кебап. Малко по-нататък, в дясно от основната улица и във височина, са  пещите за хляб.
Под тях е сградата на възрожденската механа, датирана към втората половина на  XVIII в., една талпена постройка, изпълнена според старите български традиции. На втория й етаж е подредена експозицията на типичната уредба на габровската балканска къща. Вляво остават двете чешми, едната от които е от 1843 г., а другата от 1870 г.

Точно срещу информационния център е ножарската работилница. Ковашкият занаят е един от първите, установили се в Габрово, а още през 1772 г. е създадена и еснафската му организация. По начина на приготвянето им там ножовете се делят на три вида. При първия от тях те се изковават така, че стоманата да образува режещата част и върха на острието, а останалата част от ножа е от желязо. Този начин на спояване се нарича „кайнак“ или ковашка заварка.

Изделията от втория вид се изработват като стоманата и желязото за острието се наковават (диплят), докато се превърнат в хомогенна маса. Така са се изработвали висококачествени саби, ятагани и други средства за въоръжение, както и изделия за специални и професионални цели. Остриетата на ножовете от третия вид пък се изковават само от стоманени късове. Такива са бръсначите и някои други специални видове изделия.

От същата страна на улицата по-нататък е механичното точило, а точно до него е тепавицата. Двете съоръжения се захранват с вода от една и съща вада, разделена на два канала, като този на воденицата е вдигнат над земята, а водното колело е точно под него.
По стълби, които отиват нагоре, се стига до едната валявица в комплекса. В нея се перат вълнени тъкани – одеяла, кебета, олюви, китеници, халища, без да се използва сапун, а само със силата на стичащата се по стръмен улей вода, която завърта стремително поставеното във валявицата пране. При този начин  тъканите се изпират отлично, стават мъхести, а времето за валяне продължава 5 и повече часа в зависимост от температурата на водата и материала.

По-долу от нея и непосредствено до тепавицата е воденицата караджейка. Тя е най-старият действащ обект в музея. В този й вид е построена около 1780 г. Наименованието й "караджейка" пък идва от турската дума "кара" - "черно", тъй като при мелене на жито между каменните воденични колела брашното става тъмно на цвят.
Покрай часовниковата кула се стига до двусводест каменен мост, а точно срещу излаза от него е Кристникколчовия хан, в който е администрацията на музея и едновременно с това – и музейна сбирка. След неговата сграда, в малка китна градинка по шест стъпала нагоре се стига до чешмата с баралеф на известния етнограф, художник и фактическия създател на комплекса Лазар Донков.

Известната Сакова къща и една от най-хубавите сгради в комплекса, боядисана в синьо и с изрисувана колонада по стените й, е следващият обект, на който се спира погледа на посетителя. Това е копие на дома на известния габровски търговец Петър Сака, построен през 1850 г. до Баевия мост в Габрово. Нейната възстановка в комплекса е от 1970 г. и се приема като пример за влиянието на средиземноморската архитектура на територията на Централна България.

На първия етаж на къщата е търговският дюкян, както това е написано над вратата му. В него  се продават изработените от майсторите в комплекса изделия. Характерното за тази пищна и изящна с формите си сграда освен цвета – тъй като къщите нататък са традиционно бели, са многото прозорци – 21 на брой, както и откритият чардак, който навътре преминава в кьошк – закрито отгоре, но отворено отстрани помещение.
По-нататък улицата се стеснява,  на места стрехите на къщите дори се допират.

Посетителят минава край къщата-фурна, Мотковото кафене, в което е и шарланджийската, куюмджийската и грънчарската работилница, къщата с табахана, както е наречена работилницата за обработка на кожи. за да се стигне в крайна сметка до нов каменен мост над Янтра, вляво от който, на левия й бряг е разположена църквата „Свето Богоявление“ с килийно училище в нея.

След моста уличката се разширява в хубава градина от плодни дръвчета и по нея след тридесетина метра се стига до бояджийската работилница, гайтанджийската одая и воденицата долапкиня. Това е може би най-интересната част от разходката на посетителя в комплекса, особено що се касае до работилницата за гайтани.

Изключително интересно е човек да наблюдава плетенето на 8-, 10- и 12-нишковите гайтани, получавани от завъртаните от чарка клеми с навитата на тях прежда. Двете групи клеми - леви и десни - се движат по самостоятелни, взаимопресичащи се елипси, като движението им, регулирано от сложна система от зъбни колела, се извършва по строго определен път, за да се получи сплитането на отделните нишки в един здрав гайтан. След излизането от клемите готовото изделие се опъва от механични приспособления, които всъщност осигуряват равномерното плетене. По-нататъшната обработка на гайтана - пърлене, боядисване, сушене, се прави в други работилници.

Долапкинята воденица, строена по оригинал от 1874 г., е с много интересна и напълно автентична дървена предавка и специфична покривна конструкция, а срещу нея е стругът за бъклици, датиран от началото на XIX в. Така се стига вече до голямата валявица, разположена вдясно, също във височина,  която е в края на комплекса, тъй като по-нататък следва само оброчището на св. Георги.

Значението на подобни етнографски комплекси наистина е огромно.
От една страна, в тях се запазват старите способи и механизми на народните занаяти, както и много други елементи от бита на българина от XVII и XVIII. От друга, остава съхранена за поколенията архитектурната специфика на старата българска къща, начините и материалите, с които тя е градена. Но не по-малко важно е съхраняването на българския дух, който намира опорните си точки точно на такива места, каквито освен „Етъра“ са Етнографският ареален комплекс в Златоград, Архитектурно-историческият резерват в Боженци, Старият град в Несебър и много други по-големи или по-малки кътчета у нас, в които родните битови традиции са запазени автентични за идните поколения.


Къщата, в която е тъкачната работилница Снимка: „Десант“ Занаятчийската чаршия Снимка: „Десант“

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки