СКАТ – телевизията, която води битка за България


СКАТ – телевизията,  която води битка за България
20 години СКАТ
07 Февруари 2014, Петък


За 20 години от своето съществуване в националния ефир медията се е превърнала в институция за съхраняването на българщината и родните традиции

Автор: Десант

В нашата държавата, в която властта се е сраснала с мафията, и в която политиката се определя от откровени мутри и етнически партии – васали на чужди интереси, тежката отговорност за съхраняването на българщината и националните интереси до голяма степен  пада върху медиите. Повечето от тях обаче са монополизирани от олигарси и чинно обслужват силните на деня.

И все пак съществува медия, която вече две десетилетия води неуморно битката за спасението на Родината. И въпреки бурите на времето, тя успя да се превърне във водач на истинските будни българи в отстояването на каузата на патриотизма и запазването на традициите и идентичността на нашия народ. Това е телевизия СКАТ, която тези дни отбеляза своя 20-годишен юбилей. 

Първото авторско предаване на медията – емисията новини „Бургас през седмицата“, става факт две години, след като през 1992 г. в Бургас се създава една от първите кабелни мрежи в страната. Така СКАТ става и първата частна телевизия извън столицата, произвеждаща своя оригинална продукция.

Особено място в нея заемат документалните филми, посветени на неизвестните моменти в родната история. Те се спират и на теми, избягвани от казионните медии. Първата лента, създадена през 1995 г., е историческата поредица „И българин да се наричам“, а година по-късно става реалност и първият частен сериал „Има нещо гнило в Дания“ по сценарий на Недялко Йорданов, с участие на артисти от тогавашния театър „Възраждане“.
Родолюбивата тема се утвърждава на екрана на СКАТ през 1999 г. когато се появява първото патриотично телевизионно предаване в родния ефир „Час по България“, водено от изтъкнатия историк Божидар Димитров.

Негов първи събеседник е големият наш писател Николай Хайтов. Впоследствие той става патрон на медията и пример за родолюбие на работещите в нея. СКАТ спомогна за издаването на неговия уникален труд „Гробът на Васил Левски“ в момент, в който писателят бе изпаднал в изолация от всички заради отстояването му на българщината.
След неговата кончина телевизията увековечи живота и делото му с поредицата на документалния филм „Кольо, това е“. Екип, начело със собственика на медията Валери Симеонов, събира месеци наред уникални разкази и интервюта на негови съвременници и приятели. Сериалът има голям отзвук сред зрителите и става носител на редица награди, сред които и тази за документално кино на медийния фестивал „Осмата муза“.

Следващата стъпка в документалистиката на патриотичната медия е през 2003 г. с предицата „Новото робство“ на журналистката Силвия Трендафилова. В нея се разкрива гибелната роля за разграждането на българската държава и за ислямизацията на помаците от страна на антиконституционната партия ДПС.

СКАТ изобличи и протурския тероризъм в България, взел десетки невинни жертви през 80-те години. През 2003 г. чрез документалната си лента „Кървава чешма“ медията разказа за кървавия атентат край гара Буново от 1985 г., при който загиват и няколко деца. В редица свои предавания и инициативи телевизията отстояваше позицията си да бъде съборена чешмата в руенското село Трънак, изградена от ДПС в памет на терористите. Въпреки съпротивата на етническата партия и протакане от страна на властите, СКАТ удържа поредната победа и през 2009 г. скандалният мемориал бе премахнат.

Забравените българи в Беломорска Тракия пък е темата на друга документална продукция на патриотичната телевизия. „Зад синора“, заснета през 2004 г., включва уникални кадри и разкази на нашите сънародници отвъд гръцката граница, които въпреки изминалите десетилетия, не са забравили своя истински род и родина.
Трудно е да се изброят благородните дела, които са осъществени благодарение на телевизия СКАТ.

Една от най-мащабните победи от гледна точка на защита националните интереси е свързана с борбата срещу престъпния международен проект за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис. През 2009 г. СКАТ организира подписка за неговата отмяна и поде мощна кампания за провеждане на референдуми в засегнатите градове. Резултатите от тях принудиха тогавашните управляващи от ГЕРБ да се откажат от гибелната инициатива.

Телевизията инициира и редица други подписки, като тези в защита на несправедливо репресирания от държавата граничар Михаил Цонков, които бе заплашен със затвор заради това, че защити страната от турски бракониери, както и на полицая Митко Чавдаров, подложен на съдебно преследване, след като се бе опитал да защити честта на националния ни флаг от нагли цигански посегателства. Благодарение на СКАТ обществото застана в тяхна защита и съдът ги оправда.

Съдбата на СКАТ не е свързана само с журналистиката. Собствениците и екипът й са се нагърбили с нелеката мисия на будители и ревностни пазители на българщината. Затова не е и случайно, че именно те поставиха преди две години и половина основите на новата патриотична политическа формация „Национален фронт за спасение на България“.
Още с първото си участие на избори от редиците на тази партия бяха избрани общински съветници в Бургас, Ямбол, Правец и Стара Загора, а кандидатпрезидентската й двойка, съставена от водещите на любими предавания по СКАТ Стефан Солаков и Галя Асенова, успя да задмине с постигнатия си резултат много радващи се на широка популярност политически фигури.

През май 2013 г. Националният фронт бе на крачка от влизане в Народното събрание на парламентарния вот, но заради извършването на масови фалшификации на подадените гласове резултатът, постигнат от родолюбивата формация, бе силно занижен.
СКАТ успя да събере над 50 000 подписа и в подкрепа на искането за спиране на новините на турски език по БНТ. За съжаление гласът народа в този случай така и не бе чут. Както бяха пренебрегнати и събраните над 330 000 подписа под искането „Не на Турция в ЕС“. Подписката за това, инициирана от медията, бе внесена в Народното събрание, но също остана без последствия.

СКАТ и до ден днешен не престава да се бори в националния ефир с насаждането на повсеместна турцизация в много райони на отечеството ни. Благодарение на нейната намеса бе спрян воят на имамите от минарето на джамията в поповското село Козица, а през 2008 г.  бе съборен незаконният мюсюлмански молитвен дом в бургаския комплекс „Меден рудник“.
През миналата година телевизията, съвместно с Националния фронт, организира и протестни митинги в защита на исторически паметници като Безистена в Ямбол и Музея на религиите в Стара Загора, които станаха обект на претенции за собственост от страна на Главното мюфтийство с цел да ги превърне в действащи джамии.

По идея на СКАТ и съветниците от НФСБ Бургас стана първият български град официално признал геноцида над арменския народ в Османската империя, извършен през 1915 г. Сред успехите на медията са преименуването на всички местности с арабски имена в морската община, а датата 17 май бе обявен за ден, в който бургазлии се покланят на жертвите на турския геноцид над българския народ.

В същото време медията подкрепя финансово изграждането на множество християнски храмове или техните ремонти. Сред тях са църквите в бургаските села Банево, Твърдица, Пирне, Рудник, както и в кв. Крайморие на морския град. А и самата тя е  инвеститор на строежа на православния храм „Св. Георги Победоносец“ в бургаския квартал  „Победа“, който се очаква да бъде завършен в близко време.

Много са и мемориалите по различни исторически поводи, издигнати с подкрепата на СКАТ. Голяма сума бе дадена за изграждане на паметника на загиналите на гара Буново, дело на синовете на Николай Хайтов – Александър и Здравец. Една от мечтите на великия писател също стана реалност пак с подкрепата на телевизията. На 18 февруари 2012 г. бе възстановена паметната плоча на Васил Левски пред старинната малка столична църквица „Света Петка Самарджийска“, в която Николай Хайтов доказа, че е препогребан Апостола на свободата. Основната заслуга за това бе на управителя на софийския офис на медията Данчо Хаджиев.

Години наред родолюбиви българи водеха борба за поставянето на паметен знак на Васил Левски и в град Белица, където според градските хроники Дякона често отсядал в къщата на  поп Данаил. Това също стана факт благодарение на средствата, осигурени от телевизия СКАТ, и на 20 октомври 2012 г., когато градчето честваше 100 години от освобождението си, мемориалният знак тържествено бе открит. 

Патриотичната медия е отделила досега огромни суми за реализацията на такива проекти като изграждането на паметник на Филип Чакърък в Одрин; на Николай Хайтов в Борисовата градина в София и на мемориална чешма на големия български писател и общественик в родното му село Яврово. Тя е предоставила безплатна кабелна телевизия на над 120 училища, детски градини, пенсионерски клубове и др. Освен това е поела издръжката на един от най-успешните боксови клубове в страната – „Априлец“ от село Бояджик. Неговите възпитаници, под наставленията на изтъкнатия боксов треньор Димитър Мутафов, се окичват непрекъснато с медали от наши и международни турнири, разнасяйки спортната слава на България по света. Председател на клуба е собственикът на СКАТ Валери Симеонов.

Безспорно най-голямата победа, постигната от патриотичната телевизия през изминалите 20  години, е освобождаването от ареста на задържаните в Гърция през лятото на 2011 г. български моряци от кораба „Ина“ и последвалото им обявяване от гръцкия съд за невинни, което се случи в края на ноември 2012 г.
Няма как да изброим всички добри дела, сътворени от СКАТ, която ярко се отличава от всички останали средства за масова информация у нас. Тази медия, която не е само обикновена телевизия, а активно действаща родолюбива институция – както изтъкваше Николай Хайтов – всяка минута „работи с грижа за България“.


Паметникът на гара Буново Божидар Димитров, писателят Николай Хайтов и съсобственикът на СКАТ Валери Симеонов  по време на първото издание на „Час по България“ Една от най-големите победи на СКАТ е референдумът за нефтопровода Бургас – Александруполис Момент от официалното откриване на плочата на Васил Левски в София Протест в Ямбол срещу посегателствата на Главно мюфтийство върху български имоти Съдбата на моряците от кораба „Ина“ щеше да е друга без помощта на родолюбивата телевизия Телевизията е поела издръжката на един от най-успешните боксови клубове в страната – „Априлец“ от село Бояджик

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кико
08.02.2014 09:43:05
0
0
Е и какво? Пита се защо на последните избори останахте извън власта? Как мислите реагират хората на постоянното присъствие на телевизията Ви Като водещи предавания,на бивши ченгета и номенклатурни кадри? С какво се различавате по пребоядисване от СДС,НДСВ,ДСБ и ГЕРБ? Само с приказки и демагогия не става!Не мислете хората за прости. А най лошото впечатление оставихте със съвместното си появяване на митинги с ГЕРБ. Това ако не сте забелязали допринесе за отлив на ваши привърженици!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки