Кольо Карамфилов – художникът, който беше на щат при Господ


Кольо Карамфилов – художникът, който беше на щат при Господ
Кольо и синът му Росен – перфектният дует
27 Януари 2014, Понеделник


Всички живеем в една сКептична яма, казваше с усмивка момчето на пловдивската бохема

Автор: Камен Колев

Аз не съм за този свят, не съм – затова си нося непрекъснато черните очила, те ме пазят от него и си живея в моя свят. Искам да съм в моя свят“. Това каза малко след 50-ия си рожден ден през декември и броени дни преди смъртта си българският художник Кольо Карамфилов, който по рождение бе пловдивчанин, но по дух- гражданин на Вселената.

Приживе, с питие и цигара в ръка, големият бохем обичаше да повтаря: „Аз съм на щат при Господ, не на държавата“. Затова Бог го повика, прибра го и не го пусна повече да се върне. „Довиждане“, а не „Сбогом“ му казват сега приятелите и хората, с които дружеше. Те знаят, че Кольо там е по-щастлив, отколкото беше тук.
И ако в живота беше цветен, енергичен, с огромна енергия и изпълващ пространствата, той си отиде внезапно, като мигване с око, от банален перитонит в Първа хирургия на пловдивската Университетска болница.

Като дъх, като птица, като затваряне на клепач.
Биографията му е колкото забележителна, толкова и статистически неспособна да опише и изрази титаничния талант на Кольо Карамфилов. Роден е на 7 декември 1963 г. и си идва с името – Николай.

„На 6 години, в детската градина, Кольо Карамфилов веднъж нарисувал клоун. И точно в този миг се почувствал истински художник, и разбрал, че рисуването ще е неговият живот. По-късно първата си международна награда - от Международното биенале на графиката във Варна през 1987 г. - печели именно със серия изображения на клоуни“, пише за него през 2003 г. Деян Енев.

В Пловдив завършва средното училище за сценични кадри. Така и не успява да се изкачи по стълбите към Художествената академия. „Когато исках да стъпя, те не ме пуснаха там, когато те искаха, аз вече не исках да стъпя“, казва Кольо в едно от многобройните си интервюта.

Чувствителен и фин, той стана символ на промяната в най-стария град в Европа – Пловдив. През 1989 г. заедно със свои съмишленици основа авангардната група „Ръб“ – талантливи хора, които още тогава се осмелиха да видят България, обществото и света по друг начин. В годините Карамфилов работи в различни сфери, владеят го различни цикли – през 90-те прави изложби от картини, рисувани с пясък.

Потъващите пясъци на българския преход.
Рисува графики, живопис, вае скулптури, твори инсталации, прави пърформанси, дава живот на гумата, очи на дървото, сценограф е, а на юбилея си представи и режисьорския си дебют.
Кольо не може да бъде вкаран в никакво клише, защото всички изкривявания на света, деформациите на обществото и хората, светлината и любовта се оглеждаха чрез гигантския му талант в неговите работи.

В биографията му има десетки постижения – медал от Третото международно триенале във Варна през 1987 г., наградите за дебют „Южна пролет“ – Хасково, и  наградата на 8-та младежка изложба 2 г. по-късно, участия в изложби в Български културен център –  Москва `98, Ниигата – Япония `98, Ашау – Германия 2001, Токио, Япония, Австрия, Варшава, Париж. Бил е художник на филмите „Хълмът с боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов.
На 9 декември миналата година той отпразнува 50-годишен юбилей в своята галерия на ул. „Отец Паисий“ – място за картини, скулптури и джаз, за онзи дим в очите, за който свири Майлс Дейвис.

Обяви я като последна, че се сбогува с рисуването и че в „третото си детство“ ще се занимава с кино и нови пространства, извън мълчанието на картините. Същата вечер той представи и първия си филм „Казабланка“.
Любовта искаше Кольо и той искаше любовта – първият му брак бе с Ина Дамянова, а вторият – с Лиза Шопова, дъщеря на актьора Наум Шопов. А най-големият шедьовър е синът му Росен – момчето, което вече издаде две стихосбирки, след страшната диагноза детска церебрална парализа.

„Откакто се помня съм въдворен в своята месингова карета, която аз много мразя и много обичам. Едно е сигурно – това е моят начин да се придвижвам, да потъвам и да се отдръпвам от реалността, да се радвам, да пея, докато плача, и да плача, докато пея. Изобщо – никога не съм използвал краката си както останалите човеци.

Може би съм не-човек, знам ли? През нищожно малкото мигове, които съм преживял, основната ми задача е била една – да опитомя смелостта, тъй както Малкият принц опитомява лисицата. В един момент разбрах, че няма друг изход. Престанах да се бунтувам срещу очевидното. Казах си – какво пък, мамка му? Какво от това, че съм различен. Аз мисля, че да си различен е привилегия. Някои решения са взети от Бог и никой няма право да се намесва в тях.“

Така пише 20-годишният Росен с мъдростта, проникновението и свръхчовешката сетивност, които носеше и неговият баща. Кольо бе толкова горд с момчето си, когато организира премиерата на първата му книга и двамата пяха и плакаха заедно. „Татко е тук, между страниците на тази книга. Той е половината ми душа.
Гордея се с него. Никога не е спирал да ме подкрепя. Ние сме съвършеният дует“, каза тогава Росен.

След кончината на художника негови приятели решиха да издадат сборник с негови хрумки, мисли,  късчета от Кольо. Те събират всичко в групата „Приятели на Кольо Карамфилов“ във Фейсбук. Там негови духовно близки хора са публикували репродукции на картини, рисунки, ценни негови словесни открития: *Ако ще ходиш някъде, си купи бензин, изсипи го на пътя, по който си въобразяваш, че ще минеш, запали си цигара и хвърли клечката. Ще забележиш колко много си изминал. *Облаците не могат да се изтрият от гледане... * Как се правело акварел? Хвърляш си четките в реката и наблюдаваш залеза...

*Да разсипеш усмивка върху официалния си костюм... на това му казвам събитие! * Изглежда, всички сме в една сКептична яма. * ...И като ви писне, писнете и вие...! * Любовта е като връх на планина. Но изкачиш ли го веднъж, трябва да се вкопчиш в него и да не слизаш обратно. Иначе си изгубен. *Така и не се научих как се краде синьо от изгрев... *Цифрата 50 е страшна! Тежи, та се не трае! Не на мен! Аз съм си на 18, истински абитуриент, автентична майна, стопроцентов хулиган. *Отдавна живея с максимата, че не може да мине един ден, без нещо да те изненада.

Трябва да си откраднеш нещо от този ден... И смъртта го открадна. Но както бе написал Деян Енев, „Кольо Карамфилов не е висок човек, но когато върви по улицата, я изпълва цялата. Гласът му също я изпълва. Улицата го познава, радва му се и го поздравява. И той й се радва, но преди всичко я гледа и запомня.“
И ние те запомнихме, Коле, светло да ти е.


„Как отлита“, 1997 г. Записки на Карамфилов от Яйцето в СУ, 1996 г. - концепцията на списанието за литература и блус „Аспирин Б“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки