Българските помаци учат турски език


Българските помаци учат турски език
Медиха Заимова урежда курсове по непознатия за помаците турски език, а мероприятията й в България са спонсорирани от Анкара Снимка: Кърджали хабер
24 Януари 2014, Петък


Сдружението на Медиха Заимова за „културен обмен“ в Родопите осигурявало всякакви благинки за всички, които се турчеят


Шумотевицата около учредяването на странната партия „Помак” заглъхна в последвалите още по-гръмки скандали у нас. Поради това и фокусът на вниманието отново се пренесе извън политическото инженерство на пчеларя Ефрем Моллов, и осигури комфорт за други формирования на тази особена общност у нас.
Помаците винаги са смятали, че са най-премълчаваното малцинство в България. И понеже дълго повтаряха това, под носа на българските управляващите Турция взе нещата в свои ръце.

В Северна Гърция от 2 години работи телевизия със специалните „Хабереве на поматски” (новини на помашки). Миналата година през февруари турското радио „Нор” започна излъчването на програмата за помашка култура „Помашки парле” (Помашка софра). Тя е част от серия от предавания, представящи културата на малцинствата в Турция: кюрди, лази, албанци, бошнаци и т. н.

Водеща на предаването е Дуйгу Доан, представителка на Помашкия институт в Стокхолм за Истанбул и на помашкото дружество „Хора”. „Помашки парле” се излъчва всеки вторник от 20,00 до 21,00 часа и може да се слуша на интернет страницата на радиото.
Предаването е музикално-публицистично. В рамките на един час звучат няколко помашки песни в изпълнение на певци и ансамбли от България и Турция, а в промеждутъците тече разговор с интересни събеседници на различни теми, свързани с помаците - музика, култура, обичаи, история, идентичност и т. н.

На първо четене нищо страшно.  Но дългата ръка на Турция е налице дори при най-малките събития, свързани с помаците. В кърджалийското село Кирково, например, преди седмица пристигна вицеконсулът на Турция в Пловдив Мурат Мухаджироглу.
Не че из Кърджалийско през ден не шетат турски дипломати. Но въпросният присъства на международен семинар, организиран от смолянското сдружение за приятелство и културен обмен в Родопите с председател Медиха Заимова.

Събитието бе отбелязано само в един от регионалните сайтове, а и по принцип подобни прояви се случват далеч от медийните очи и уши. На семинара под зоркия поглед на турския дипломат дискусията бе за „етнокултурните взаимодействия и опозиции на Балканите”.
Основният акцент – двустранните връзки с Турция и отношението на българските тоталитарни режими към изповядващите ислям. Организацията на Медиха Заимова функционира от 3 години и по думите й е призвана да работи за мирното съжителство между етносите в Родопите.

Няма сведения за междуетнически конфликти поне в последните 60 години, няма и подобни тенденции в бъдеще време, но безспорно има хора, които правят пари от това.
Въпросната дама се похвали, че сдружението й работи за опазването на традициите и фолклора. И освен това поддържа стабилни връзки с общини и неправителствени организации в Турция. И курсове по турски език  е осигурила на хората, които никога не са го говорили и той не е майчиният им, това е исторически непоклатим факт.

Амбициозната общественичка от Смолян разкри намерението си да се възползва от новите ГКПП-та по границата с Гърция, като организира езикови курсове и по гръцки. Така, според нея, щяла да се осъществи мечтата на организацията й за единни Балкани.
Като се знаят топлите й чувства към Турция, не е изненада, че нейните инициативи са осъществени с щедрото финансиране от Анкара.

Контактите на Медиха Заимова с общините отвъд Капитан Андреево осигуряват на българските помаци безплатни 15-дневни екскурзии до турските градове.
Всяка година препълнени автобуси с нашенци пътуват из Турция, а после не крият радостта си от „ядене и пиене на корем”. Очевидно софрата на аванта привързва българските помаци към турската култура.

„Сдружението ни няма нищо общо с партията „Помак”. Всеки има право на самоопределение, но проблемът не трябва да се политизира”, подчерта Медиха Заимова на семинара в Кирково. Но и за непредубедения човек е повече от ясно, че турската ориентация на помаците е въпрос именно на политика.
А приказките за съхраняване на идентичността, на фолклора и традициите са културното прикритие на тази политика. За което българските управници по традиция не само си затварят очите, но участват пряко в нея.

На семинара присъстваха и ораторстваха зам.-кметът на Пловдив Красимир Асенов и колегата му в Кирково Хафъз Йълмаз. „Има търпимост, но не и толерантност към различния”, подчерта Асенов. Той разкри и „голямата роля на мюсюлманите от България за подсилването на генофонда на Западна Европа в контекста на демографските процеси там”.
Дали, ако този човек има шанса да изрече подобно твърдение някъде в Европа, няма да се разрази скандал с последващи рестрикции, може да се градят хипотези.

Но факт е, че българските власти съзнателно проспиват турцизирането на помаците у нас. Което вече не е хипотеза, а опасна реалност. Това трябва да бъде преустановено - нароилите се помашки сдружения да декларират финансирането си с изискване и проверки от МВР, ако то изобщо си е на мястото.


Привидно организациите на Заимова и Ефрем Моллов (на снимката) нямат нищо общо, но пък финансирането изглежда идва от едно и също място Според зам.-кмета на Пловдив Красимир Асенов, мюсюлманите от България подсилвали генофонда на Западна Европа

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пепа Михова
28.01.2014 16:51:42
0
0
''ПОМАЩИ ''?КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ???[confused]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки