Да върнем здравето си с куркума


23 Януари 2014, Четвъртък


Използването на полезната подправка ни гарантира по-дълъг живот

Автор: проф. Христо Мермерски

Сред ставащите все по-популярни в последните години у нас екзотични подправки на особен интерес се радва куркумата. Не само защото няколко щипки от нея придават апетитен жълт цвят на ориза и супите, но и защото мнозина българи вече са се убедили в нейните изключително полезни свойства.
Впрочем, те са били известни още в най-дълбока древност и са описани дори в Аюрведа. В Индустан са я използвали като средство за прочистване на организма.

В Европа растението бива донесено от арабските търговци още през Средновековието. Тогава е наричано „индийски шафран”. Днес то се отглежда не само в Индия, но и в източните и южните райони на Китай, Тайван, Перу, Камбоджа и Филипините.
В състава на корените и листата на куркумата влиза оцветителят с жълт цвят куркумин, както и множество етерични масла. Освен това в тях се срещат витамините К, В3, В2, С, В, а също калций, йод, фосфор и желязо.
Лечителите й приписват ясно изразени противовъзпалителни, антиоксидантни, жлъчегонни и детоксикиращи свойства.

Куркумата бива наричана още природен антибиотик, който има големи предимства пред химически създадените лекарства, тъй като не влошава състоянието на стомашно-чревния тракт и не оказва разрушаващо действие върху черния дроб. Дори напротив – употребата й в храната подобрява храносмилането и нормализира дейността на чревните бактерии.
Тя може да донесе огромна полза на болния и отслабения организъм, особено при обострянето на хроничните заболявания. Смята се, че куркумата изчиства и „сгрява” кръвта.

Целебните свойства на подправката се разпростират и върху профилактиката на захарния диабет и затлъстяването. Тя се добавя в различни специални напитки за отслабване. Освен това засилва обмяната на веществата и намалява нивото на холестерина.
Препоръчва се и при артрит, като за терапия на това заболяване е нужно в ястията да се добавя по 0,5 ч. л. от нея.

Използва се още при язвен колит, мигрена, атеросклероза, жлъчно-каменна болест и др. При заболявания на венците помага жабуренето с разтвор от 1 ч. л. куркума в чаша топла  вода – това потиска възпалителния процес и кървенето.
За лечение на изгаряния пък се използва мазило от куркума и сок от алое. При простуда, кашлица и грип добър ефект оказва пиенето на топло мляко с куркума. Тя се явява отлично профилактично средство срещу болестта на Алцхаймер и старческо слабоумие.

Експерименти на южнокорейските учени са показали, че при постоянна употреба на куркума функционирането на отговарящите за процеса на стареенето гени се потиска почти с 20 %, а всички свързани със стареенето явления се проявяват в по-лека форма.
Подправката обаче е противопоказна, ако човек страда от камъни в жлъчния мехур или запушвания на жлъчните пътища. За да се избегнат неприятни последствия от употребата й, тя не бива да се предозира.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки