В отговор на вашите въпроси


23 Януари 2014, Четвъртък


На дъщеря ми често й излизат херпеси около устните. Знам, че това състояние е много болезнено и неприятно. Опитваме се да ги мажем с най-различни подходящи кремове.



Раничките изчезват, но след време пак се появяват. Няма ли някаква рецепта от народната медицина, която може да помогне в този случай?
Добринка Гребенарова, София

Херпесите са вид инфекция, която се причинява от грип, стрес, изтощение, стомашно разстройство, физическо нараняване и пр. Причина може да бъдат и намалените защитни сили на организма.
Причинителите на херпеса са във вируса, като най-често срещан е т. нар. вирус на обикновения херпес. Лечението му е много трудно.

Всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от херпес на устните. Обаче не са редки случаите, когато това коварно заболяване може да увреди лигавицата на носа, очите и половите органи.
Обикновено младежите се отнасят доста лекомислено към вируса на херпеса и често „маскират“ по някакъв начин характерния обрив по устните, като в същото време излизат с приятели по дискотеки точно в разгара на болестта. А този вирус се предава най-вече чрез целувка и ползване на общи прибори и съдове.

Рецепта 1 (отец Свефан Иванов, Габрово): Смесват се 25 г дъбова кора, по 10 г салвия, цариче, лайка и комунига и 20 г овес. Всички съставки се разбъркват добре и от сместа се взимат 4 с. л., които се сипват в 1 л студена вода и се слагат на котлона, докато заврат. Тогава се свалят от огъня и се оставят да киснат не повече от 3 минути. След това отварата се прецежда и с нея се мажат засегнатите от херпеса места. Леко претоплени, остатъците от билките се завиват в ленена кърпа и се налагат върху херпесите за през нощта.

Рецепта 2: Клончетата на малината са известни с доброто си противохерпесно действие, тъй като съдържат вещества, които потискат вируса. Отрязват се няколко малинови клонки, измиват се с вряла вода и се нарязват на парченца с дължина 1-2 см. След това се намачкват на кашица, с която се маже поразеното място.

Рецепта 3: Разбъркват се ½ ч. кисело мляко и 1 ч. л. нес кафе. Добавят се 2 ситно нарязани скилидки чесън и по 1 ч. л. мед и царевично брашно. С тази смес се маже херпесът, а когато тя изсъхне и падне, процедурата се повтаря.

Рецепта 4: Още преди появата на болезнените мехурчета се взима 1 чаена лъжичка, която се затопля над печка или котлон без да се допира до тях – дотолкова, че да може да се търпи при допир до устните върху току-що появилия се херпес. Лъжичката се задържа върху него, докато изстине. Процедурата се повтаря няколко пъти едно след друго за около 5 минути. Херпесът засъхва и още вечерта изчезва.

Рецепта 5: Засегнатото място се налага с компрес от червено вино или люспа от черно грозде.

Рецепта 6: Добре се отразява върху херпеса сок от ягода или наложено върху него резенче от този плод.

Рецепта 7: Към подутата устна се притиска влажно охладено пакетче чай. Танинът в него действа антисептично.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки