Как спонсори на ГЕРБ източват местната хазна


Как спонсори на ГЕРБ  източват местната хазна
През 2009 г. лично Плевнелиев дойде във Велико Търново да среже лентата за откриването на двата блока на Петър Христов
20 Декември 2013, Петък


Фирми, близки до партията на Бойко Борисов, доставят “златна” храна за децата от забавачките в старопрестолния град

Автор: Здравка Христова

Фирми, близки до ГЕРБ, източват общинската хазна, доставяйки “златна” храна за децата от забавачките във Велико Търново. За това алармираха общински съветници от БСП в старата столица, сравнявайки цените, на които се доставя мляко и месо в детските градини в други градове на страната.

Факт е, че при обявяването на тази обществена поръчка хранителните продукти бяха разделени от общинските чиновници на отделни позиции така, че да отговарят на дейността на фирмите от приятелския кръг на партията на Бойко Борисов, спечелила местните избори през 2011 г. в старопрестолния град.

Освен с нагласените цени, тази поръчка се прочу и с текста за доставка на тютюневи изделия за забавачките, за което единствен “Десант” писа. Млечните продукти и месото в ОДЗ-тата се доставят с 30 % до 50 % по-високи цени спрямо определените от борсовия индекс САПИ, който всеки месец задава средни пазарни стойности за храни на едро.

Любопитно е кой стои зад скъпите храни. Месото идва от фирма “Чех” на Йосиф Новосад, известен в старата столица като Йоско-Чеха и със скъпото “Ферари”, което кара. Той поддържа и дейност по автобусни превози към градския транспорт.

От местната структура на ГЕРБ го имат за “дойна крава”, твърдят запознати. И припомнят, че в Търново са идвали и международни експерти, за да разследват потъване на пари по европрограми с участието на Йоско. Последствия обаче така и няма до ден днешен.

Името на мускулестия бизнесмен нашумя отново и през миналата година, когато в складовете му за храни край Варна беше открит фасул с гъгрица, предназначен за помощи на социално слабите.
Скъпото мляко за детските градини пък идва от фирма “Лактима” на сивия кардинал в старата столица Петър Христов.

Скандалният бизнесмен, свързан с бившата силова групировка СИК, неколкократно е демонстрирал твърде близките си отношения с ГЕРБ и до скоро се тъкмеше на първите редици на официалните трибуни по националните чествания, без да му е мястото там. С което от своя страна многократно е скандализирал обществеността във Велико Търново.

За да даде Акт 16 на два от блоковете му в старопрестолния град, лично на крака през септември 2009 г. му дойде Росен Плевнелиев, докато беше министър на регионалното развитие.
Това окрили напъните на Христов да стане председател на Строителната камара на България, но от бранша го отсвириха, знаейки що за строител е.

Един от най-тъмните периоди в биографията на Петър Христов е в началото на 90-те години на миналия век, когато е бил представител на СИК в района на Търново. Смята се, че с подкрепата на разстреляния в Аруба Поли Пантев е купил местното млекопреработвателно дружество “Сердика”, сега известно като “Лактима”, откъдето е и скъпото мляко за забавачките.

Целта тогава е постигната-изпрани са парите на групировката, разказват запознати. Следва източването на една от най-големите и известни винарни в България. Пак в средата на 90-те години Христов сключва сделка с “Гъмза” в Сухиндол за износ на спиртни напитки за Тайланд, но по сделката висящи остават едни 200 000 долара.

Днешният доставчик на мляко за детските градини в Търново почти разкости и “Захарни заводи” в Горна Оряховица. През 1994 г. групировката “Дито”, зад която стои същият този бизнесмен, сключва пагубен договор със захарната рафинерия и застава на входа и изхода с доставката на суровини на висока цена и продажбата на продукция на занижени стойности.

След гангстерската война в СИК Христов се оттегли в София, за да се върне отново на бял кон в Търново, тикан от партия ГЕРБ. Няколко години той провеждаше активна национална пиар кампания, в центъра на която беше Мануела Горсова, пострадала при катастрофата, причинена от Максим Стависки.

За съжаление, момичето не може да се възстанови, въпреки специалното лечение за него в Израел, но Христов не престана да се хвали, че е основен спонсор. Запознати обаче твърдят, че благотворителността на бизнесмена всъщност е била хитър ход, с който той се опитваше да реабилитира тъмното си минало и да се кандидатира за кмет на Търново.

Записи от СРС-та по делото срещу бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, заради когото Цветан Цветанов днес също е клиент на Темида, показаха, че Тодоров редовно докладвал по телефона за криминогенната обстановка на Петър Христов, наричайки го “шефе”. Относно доставките на скъпи храни в забавачките администрацията на кмета Даниел Панов (избран от ГЕРБ) си затваря очите.

Преди половин година от кметството били изпратили “умолителни” писма до фирмите, които изпълняват тези обществени поръчки, да намалят цените си заради кризата.

Само че, по думите на социалистите, отговорите на фирмите били много интересни, понеже дружествата уверявали, че независимо от скъпите цени качествата на доставните продукти били далеч по-високи от тези в магазинната мрежа. Отговорите пък били подготвени грижливо от цяла плеяда юристи и били подадени в същия ден, в който са получени писмата от Община Велико Търново.


Йосиф Новосад без малко да натрови миналата година бедните с боба си с гъгрица

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
NYAMA ZNACHENIE
08.01.2014 12:04:06
0
5
OPLYUVATE TIYA HORA ,ZASHTOTO ,NA VAS NESA VI DALI NYAKAKAV PAI....AMI KAK DA IZDARJAT ...... KATO STE KATO KOMARI....MNOGO......A MLYAKOTO Y MESOTO E MALKO[rolling]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки