Иван Кулин - душата на Видинската буна


Иван Кулин - душата на Видинската буна
Мемориален камък в Раковишкия манастир, с паметна плоча, посветена на въстанието от 1850 г.
18 Декември 2013, Сряда


Преди 210 години
Не се знае точната дата, на която през 1803 г. в село Медковец се ражда Иван Ангелов Кулин – един от най-смелите ръководители на Видинското въстание от 1850 г.


Автор: Тодор Бакърджиев

То избухва 26 години преди Априлската епопея и е не по-малко драматично разтърсващо, но оставено съвсем незаслужено в  последното ехо на забравата. 
Видинската буна по същността си е отчасти стихийна. Отчаяни тласъци към организирана съпротива дават наложените съсипващи данъци, дива ангария и безумните жестокости на поробителите.

В ретроспективно композирания си и експресивно стилизиран роман „Лето 1850“, където Кулин е сред основните персонажи, Владимир Зарев дава потресаващи данни за постоянното, нерядко уродливо насилие. Стига се дотам, че майка маже с говежда тор лицата на дъщерите си и ги бие с коприва по прасците, докато се подуят и грозно отекат, за да отблъсне похотта на безнаказано вилнеещата башибозушка банда!
В последвалото въстание едно от основните направления е Белоградчик. Там е и най-мощната вълна на съпротивата от 1850 година. Под водачеството на Иван Кулин няколко хиляди въстаници обсаждат града десет дни, но не провеждат ефективна атака поради липса на оръжие.

Сама по себе си тази обсада е знаменателна като събудено самочувствие на роба. Постигната е малка пукнатинка в икономическите вериги на робството – султанът е принуден да разреши на селяните да изкупят спахийските земи.
След масово кървавия погром на буната Иван Кулин емигрира в Сърбия. Продължава с малки чети да чопли турския ярем и в северозападните окрайнини. После участва в Първата българска легия  в 1862 г. В емиграция сътрудничи на Любен Каравелов.
През 1867 г.  пак организира чета, която, възпрепятствана от сръбското правителство, не успява да премине в България.

Смелият бунтовник умира между 1870 и 1873 г. Змей Горянин го е обезсмъртил в повестта си „Княз Иван Кулин“. С цялото си съществуване героят е оставил своя малка кула във вечната духовна крепост на българското поборничество!


Патриотичен календар

13 декември 1878 г. — Родена е актрисата Адриана Будевска, чието име днес носи театърът в Бургас

13 декември 1879 г.  — Основано е първото българско земеделско училище в Образцов чифлик край Русе

14 декември 1955 г. — България е приета за пълноправен член на ООН заедно с Албания, Австрия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия, Йордания, Лаос, Португалия, Румъния и Испания

16 декември 1888 г. — Роден е авиаторът Христо Топракчиев. Заедно с колегата си Симеон Петров първи в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател. В началото на Балканската война, на 17 октомври 1912 г., поручик Топракчиев извършва разузнавателен полет над Одрин. Два дни по-късно той загива при злополука, ставайки първата жертва на българската военна авиация.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки