Любопитни вести за някои хранителни продукти


Любопитни вести за някои хранителни продукти
17 Декември 2013, Вторник


ЕС може да глоби Естония заради... повече мляко


Естонските фермери са силно обезпокоени от прогнозите на Министерството на селското стопанство, според които прибалтийската държава само за първата половина на годината е преизпълнила квотата си за производство на мляко, наложена й от Евросъюза. Сега ще се наложи Талин да дава обяснения в Брюксел, иначе страната е заплашена от плащането на огромни глоби. 

Както съобщава естонската преса, мониторингът върху произведената млечна продукция там продължава от 1 април до 31 март на следващата година. Но още през есента е отчетено, че квотата на естонските млекопроизводители вече е преизпълнена  с 51,4 %. За да не бъдат глобени от надзорните органи на ЕС, което по първоначални изчисления би им струвало около 10,6 милиона евро, на тях ще им се наложи да съкратят своята продукция. Според прогнозите на тамошното селскостопанско министерство през следващия отчетен период Естония ще надхвърли млечната си квота с 5,6 на сто.

Тази страна не е единствената, която се сблъсква със заплахите от налагането на глоби от Брюксел. През 2012 г. Латвия също бе преизпълнила квотите си за млекопроизводство. Тогава латвийските медии отбелязаха, че причина за това е станала модернизацията на млечните ферми.

Украинският вестник „Сегодня“ (в превод „Днес“) иронизира, че за мнозина в Украйна приемането в ЕС е едва ли не като влизане в царството Божие, но изтъква, че като правило навсякъде се наблюдава подобна картинка – старите страни членки на Евросъюза налагат на новите твърде сурови условия. И това са предимно ограничения върху производството в селското стопанство и промишлеността. За намаляването на добитъка например способстват и субсидиите, които се отпускат от еврофондовете на селяните, за да прекратят производството на мляко.

Отделно се въвежда и квотиране на тази суровина, като всеки член на Съюза не може да произвежда по-голяма млечна продукция, отколкото му е разрешил Брюксел. Това се прави с цел старите производители от ЕС да получават гарантирани приходи от реализацията на своите стоки, потушавайки конкуренцията на новите държави членки.


В Испания въвеждат зехтин за еднократна употреба

Закусвалните, ресторантите и други заведения за обществено хранене в Испания от 1 януари 2014 г. повече няма да могат да предлагат на клиентите си ястия, приготвени с използването на зехтин за нееднократна употреба, както и олио от неизвестни производители. Това се забранява със закон, приет от Съвета на министрите в началото на ноември с цел подобряване качеството на продуктите.

В частност този нормативен акт изисква зехтинът или олиото, които се предлагат на потребителите в тези заведения, да бъдат разфасовани в такива шишета, които при отварянето си да бъдат наранявани така, че да е невъзможно да бъдат напълвани отново. Тези мерки се явяват част от План за действие по производството на зехтин в Европейския съюз, в който се излагат редица инициативи за повишаване на конкурентоспособността в този  сектор. Сред тях е и поощряване на използването на съдини, които е невъзможно да бъдат повторно напълнени. Този стандарт вече е в сила в редица други страни като Италия и Португалия.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки