Плъзна опасна зараза по овошките в Европа


Плъзна опасна зараза по овошките в Европа
Бактерията Xylella fastidiosa, гледана под микроскоп върху листа на сливи
29 Ноември 2013, Петък


В България за пръв път бактерията дошла от САЩ през 2002 г.


Опасна зараза, причинена от бактерията Xylella fastidiosa, е пламнала в Италия. Епидемията е засегнала 8000 хектара маслинови гори в региона Пулия в Южна Италия. Това всъщност е и първото огнище на болестта, пренесена в целия Европейски съюз, съобщиха в сряда от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) .

Микроорганизмът поразява и унищожава насажденията с бадеми, праскови, сливи, кайсии, лози, цитрусови плодове, кафе и зехтин, както и дъб, бряст, гинко билоба и слънчоглед. При лозята зловредният бацил е известен още като Пирсова болест. Заплашени са всички страни от ЕС, предупреждават от EFSA.

Бактерията се разпространява от смучещи насекоми, които я предават на растенията без никакви видими симптоми. От агенцията смятат, че единственият начин да се ограничи разпространението на коварната зараза е стриктният контрол върху търговията с овошки, растения, семена, цветя и посадъчен материал, както и проверките за наличието на инфекциозни насекоми в растителните пратки.
Експертите по безопасността на растенията препоръчват поне докато отшуми епидемията държавите членки на ЕС да се въздържат от трансграничната търговия със селскостопански посадъчни материали.

В България този бацил бе засечен за пръв път през 2002 г., когато у нас бяха открити лози, заразени с Пирсова болест. Тогава се доказа, че непознатата до този момент по българските земи болест е внесена от чужбина и по-специално от САЩ.
Пак през 2002 г. специалистите по генетика от Университета в Сао Пауло, Бразилия, за пръв път разшифроваха генетичния код на бактерията.

От EFSA съобщават, че няма данни за успешно ликвидиране на Xylella fastidiosa, след като заразата вече веднъж е била установена на открити насаждения. Бактерията може да порази и унищожи изключително широк спектър растения в ЕС, в това число и такива от голяма важност за селското стопанство.

Борбата с този бич по овошките се усложнява от това, че микроорганизмът се предава от различни насекоми с различни хранителни навици и характеристики на разпространение.
Европейската комисия е поискала от EFSA научно становище и пълен списък със заплашените от болестта растения, както и конкретни мерки за ограничаване на епидемията.


Листа на лози, заразени с Пирсова болест

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки