Плагиатството на Чърчил


Плагиатството на Чърчил
Уинстън Чърчил
27 Ноември 2013, Сряда


Авторството му за т. нар. „процентно споразумение” със Сталин е пълна измишльотина

Автор: Борис Цветанов

Моят стар приятел от Сатиричния гонен полк Крали Марко Ганчев не скриваше пренебрежението си към неизброимата армия „менажери”, изникнали веднага след Десети ноември. Откъде се взеха ли? – питаше се и си отговаряше сам: Как от къде – все си бяхме менажерия. От тая менажерия изникнаха и пишман политици, политолози и не знам какви още, някогашни тройкаджии по политическа икономия.

Та тия чели-недочели умници си взеха за еталон на политическа мъдрост сър Уинстън Леонад Спенсер Чърчил. Някои дори се изживяваха като да са българския му вариант. И вече двадесет и четири години за щяло и нещяло цитират Чърчил и като мед им капе от сърцето, когато разказват една нелепа история, скарана с най-елементарната логика.

Тръгнал Чърчил за Москва през октомври 1944 г. да оправя света, защото Червената армия му вдигнала кръвното. И там на маса скроили известното „процентно съглашение". Норман Дейвис, виден историк, автор на култовото изследване „Европа", отбелязва: „Говори се, че Чърчил извадил половин лист хартия от джоба си и записал кратък списък на страните и процентите на очаквания баланс на западно и руско влияние. След като Сталин дръпнал от лулата си, поставил ясна синя бележка за одобрение върху следното: „Румъния – 90 % руско, 10 % – западно; Гърция – 10 % руско, 90 % – западно; Югославия – 50% на 50% ; Унгария – 50 % на 50 % ; България – 75 % руско, 25 % – западно”.


Ако някой е чел други сметки, заблуден е от някой полуграмотен ефрейтор от Голямата менажерия. Норман Дейвис е сериозен учен и намира за необходимо да уточни онова, което убягва на нашите „експерти": „Осъдителният документ, както го е нарекъл Чърчил, не оцелява в Секцията на британския публичен архив".

Много странно – всичко друго, всяко листче или думичка, записана на цигарена кутия, е събрано, само „процентното съглашение" го няма. И това не е следствие от  законите на Мърфи. Просто такъв документ не съществува и никога не го е имало. Отново Норман Дейвис, този път дипломатично, коментира: „Съществуването на този документ е съмнително!"

Лъжата не е нещо необичайно за Нобеловия лауреат за литература. Майкъл Магеридж, изтъкнат публицист, пише за мемоарите на Чърчил и за всичко, излязло изпод перото му: „Това е журналистика, ораторско изкуство, но не и история!" Лорд Чендос пък казва още: „Чърчил премълчава важни документи, пробутва извадки от други, цитира извадени от контекста фрази, пряко изопачава факти".
Самият някогашен британски премиер си го казва в минута на откровение: „В историята на великите народи хамбагът играе велика роля!" В езика на Шекспир има една дума, която никой друг народ я няма – хамбаг (humbug). В смислов превод това горе-долу означава: „1. лъжа под благовиден предлог; 2. лъжа, ловко замаскирана като истина".


Кони Зилиакус, публицист, допълва: „Хамбаг е олицетворението на английското лицемерие, презрение към логиката, самоизмама и умишлено двуличие". Това е!
Никакво процентно съглашение между Лондон и Москва не е имало през октомври 1944 г. Не е имало и необходимост. Още с раждането на коалицията се налага и неписан закон: сферите на влияние се определят от войнишкия ботуш, стъпил на съответната територия. Сто процента. Не на принципа „дай ми – на ти”. „Всичко или нищо" – както гласи един девиз на Хитлер. 

Струва си човек да се замисли, знаейки това, дали пък най-голяма печалба от късното откриване на Втория фронт не е имал сам Сталин?!
Иначе с приближаването на победата се оформя и документирано съглашение, стопроцентово, разбира се. Неговият архитект е Джордж Кенън от САЩ. Дългогодишен дипломат в СССР, той е първият съветолог. В началото на 1944 г. той си съставя меморандум до Рузвелт и Чърчил.

„Каквото и да правят САЩ и Великобритания – пише той – Сталин ще абсорбира Източна Европа в своята неоимперия. Затова е необходимо като най-добър ход едно мълчаливо разбирателство със СССР. Още сега в Москва трябва да са наясно, че Щатите ще разглеждат Източна Европа като легитимна сфера на влияние на Съветите и няма да се намесват. Като в същото време Москва ще приеме да не се меси във вътрешните работи на Западноевропейските държави. Това ще реши всички нерешими на пръв поглед проблеми на Щатите и Великобритания в Източна Европа и ще донесе за стабилизиране на световния мир" (G. Uennan The Sources of Soviet condust Foreign Affairs, 1947).

Документът се налага веднага като ръководен принцип във външната политика на САЩ. Кенън е изтеглен от дипломатическа работа и е назначен за шеф на специален отдел в Департамента. Така се стига до „союз нерушимы" между СССР и Запада. Сталин не си мръдва пръста да помогне на гръцките партизани, въпреки че гръцката левица там е изключително силна. Западът пък не си мръдва пръста да спаси Никола Петков. Не се намесва в Унгария, а радио „Горянин" се скъсва да апелира към българите само да се готвят за борба, но не и да грабнат оръжието. И така – чак до Рейгън, който пръв наруши статуквото.

Не се наемаме да обясняваме защо ненаследилият титлата „херцог Малборо" е съчинил измишльотината. Дали пък не е било от омраза към българите (в „Десант" вече сме писали за нея). Малкълм Магери споменава, че „омразата беше характерна за Чърчил". Тя е кодирана и в правителствения меморандум  до Рузвелт от 13 август 1943 г., в който пряко се говори за разпокъсване на България след победата. „Чудовищен документ" го нарича емигрантът професор Спас Райкин, преподавател по история в американски университети. По разни конференции Чърчил е настоявал след победата Гърция и Турция да бъдат награждавани с български територии.

Но освен лъжец в мемоарите си, сър Чърчил е и обикновен плагиатор. Най-популярната му фраза „Желязната завеса" е окраднал не от кого да е, а от Гьобелс, дори целият смисъл на фразата е взет от статията на Хитлеровия любимец, поместена в „Дас райх" на 23 февруари 1935 г. В арсенала на плагиатствата на Чърчил фигурира и една наша сънародничка.

Когато мъдреците на Народното събрание на 13 декември 1941 година обявяват война на САЩ и Великобритания, Влада Карастоянова, дъщеря на Султана Рачо Петрова, сама обикаля София, подобно Мунчо на Дядо Вазов – единствения протестиращ. „Като резултат на тая война – крещи тя – София ще бъде бомбардирана, ще се превърне в разорана нива, в която да се сеят картофи!"... Последното много допаднало на Чърчил, когато се запознал с доклад на английския шпионаж... И след две години, давайки заповеди за бомбардировки над София, казва: „Тоя град трябва да бъде сринат до основи, да стане нива, на която да се засаждат картофи"!


Влада Карастоянова Норман Дейвис Джордж Кенън

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки