Как се роди космическата родопска песен


Как се роди космическата родопска песен
Паметникът на славния войвода в Златоград
20 Ноември 2013, Сряда


Когато Дельо хайдутин минавал през гората, птиците запявали, а цветята зацъфтявали за втори път

Автор: Никола Гигов

Дельо хайдутин не е минало – неговата космическа песен ще се носи през вековете. Родопа помни, за да я има България. А кога и как се е родила тази песен може да знае само един гениален народ.
Ругаят българите, наричат ни безписмен и безкнижен народ, но величието ни е неизмеримо. А песента „Излел е Дельо хайдутин” вече е на повече от два милиарда километра от Земята, носейки се на борда на космическата станция „Вояджър”, която напусна пределите на Слънчевата система и се отправи към глъбинния космос и съзвездието „Малката мечка”.

Това е една от хилядите родопски песни, която съдържа великия синтез: „Дето са солзи капали,/ тамо ще песен да никне”. Както пише Николай Хайтов: „Българската литература се пои не със шербет, а с горчиви сълзи”.
Едва ли има друга такава песен, полята с горчивите сълзи на робството, с невероятния гняв на бунта и с Орфеевата обич на Свещената Родопа планина.

Нека спорят учените – кога и къде е било това – сам Шекспир би заплакал на великата драма на Дело хайдутин и на Гюлсюме – двама влюбени, надвишили с обичта и борбата цялата планина, погинали, но летящи сега сред космическите съзвездия. Ние още сме малки, за да достигнем до тези „прегърнати български гласове”.
При всеки случай те са живели в Родопите, в китните, потъпкани и разорявани среднородопски села – между Златоград, Старцево и Смолян, където Дельо е събрал близо 10000 хайдути и със своя чета от 300 души е оказал отпор, за да запази родовата памет.
Когато Дельо хайдутин е бил жив, Старцево е било старо селище с 800 къщи, Златоград е било малко градче, а на връх Света Неделя дъбовете са още живи.

Тайно са кръстили Неделчо в близкия манастир – до руините. Българско школо нямало. А малкият Дельо пита: „Мамо, къде е татко?” Той още не знае, че баща му е убит и са разорени и други 33 манастира и 218 църкви в Родопите. Още не се е родила песента. Но Дельо хайдутин е кръстен на името на манастира „Св. Неделя” и светицата ще го брани до края на живота му.

Пръв той вижда своето комшийско момиче – Гюлсюме. Но иска да я види с отбулено лице и драмата започва с думите му: „Но защо, Гюлче, защо се криеш. Нали сме играле заедно като деца – ти беше с най-старинно българско облекло.  Нали и ти си българка – от Домбовския и Караджовския род, защо се криеш?”
Неделчо, когото народът зовеше Дельо, чува как „тихо и скрито Гюлсюме пееше на майка си: „Не мога, майчо, не мога,/ рубана хми да нося,/ ни песните хми да пея,/ ни думите хми да думам”.

Девойката пее и плаче, забулена и скрита, и не може вече да види Дельо. А неговото сърце се обистря и той почувства силата на песните и силата на любовта. Запява Неделчо, та да види и чуе Гюлсюме. И субашии го набиват, защото открито пее. И се струпва народ, защото хубаво пее.

Той е бит заради едната българска песен. Потънал в кръв и триейки сълзите си, повече не вижда Гюлсюме, но се заканва да брани своя народ. И взема да се моли: „Мили Господи, горещо ти се моля, спусни ми от небето една огнена сабя и една тънка пушка”.
И става Дельо чирак, заяква и си събира 300 юнака чета. Има си вече и пушка, и сабя. И харесва два стиха от една планинска песен: „Остра го сабя скроява,/ тьонка го пушка ушива”.

Така сам ще защитава собствената си чест. Намерил е пътя и вече не се страхува.
Той влиза от клопка в клопка – все искат да го убият. Но бунтовникът все успява да избяга от поробителите. И си избира място за четата. Помощник му става Стоян войвода. А четниците му са не само от Родопа, но и от Гърция и чак от Призрен. Оръжието си крие в гората. Сякаш се готви цял живот да живее бездомен и свободен.
Избират Дельо хайдутин да води четата. Слуховете за неговите юначества достигат чак до султана. И той заповядва да се сменят всички чиновници в този край, а там – в Родопите – да се прати нов аскер. Пропищява планината от данъци, тъмници и гробове. Дельо преминава отвъд риска и отвъд лудостта.

Един от бейовете обещал в злато да облече Гюлсюме, но да се ожени за него. Но тя обича Дельо и той нея. От красота тя може „ысянка на слънцето да стори” и все очаква своя любим. Да я спаси.
А гората ечи от Дельовите песни и изстрели. Веднъж, събрани на равнището на връх Костадин, Дельо казва на дружината си: „Братия! Братия мои по свобода. Не може да се живее един живот под робство. И Орфей тука е пял и го убиха. И Спартак е бил по тия родопски гори, и Момчил юнак е бил по тия гори и ние сме излезли бой да се бием”.
,,Излел е Дельо хайдутин” – този стих става първи ред на песента, която пеят всички четници.

Записал съм над 40 песни за този славен войвода. Особено ми харесва едно четиристишие за преди боевете: „Га да ми Дельо премине/ през чоста гора зелена,/ пилце от радост запяха,/ кичици дваж зацветиха”.
Героят е посрещнат от гората с песните на птиците, героят е посрещнат и от цветята! Никъде по цялото земно кълбо няма такова възпято място, където „кичици”  (т. е. цветята) дваж да цъфтят!
Правели на Дельо и клопки с песен, но той улавял продажните души и ги наказвал. Стоян – помощникът му – по три дена е чакал, докато улови престъпните души и ги заведе на съд пред Дельо войвода, който не прощавал на предателите. 

Решителният ден избрал сам Дельо, който рекъл: „Избирам Велики петък, когато са разпънали Христос. Избирам деня на кръстните мъки. Тогава българите боядисват великденските яйца. Хубав ден за цялата дружина или смърт”!
Тогава един от четниците попитал: „Войводо, народът изкара много нови песни, коя от тях ти е най-мила”? А той му отвърнал: „Когото народът вкара в песни – там са най-големите почести. Първом ние пишем песните си с байните си пушки, после ги преписваме и с кървавите си саби, после ги запомняме с вековните си мъки, после ги знаеме като знак за свобода. Не защото е за мене песента „Излеил е Дельо хайдутин”, а защото се пее с открит глас, има високи и ниски тонове, много върхове и пропасти… Запеем ли тая песен, ставаме дваж по-силни”.

С тази песен Дельо загубва главата си, защото носи свобода, носи любовта и вярата, че ще запеят птиците, а цветята дваж ще зацъфтят.
Дельо няма да узнае как на Хавайските острови ще избират най-хубавите песни в света и ще създадат космическия апарат „Вояджър” и ще го изпратят към звездното небе, където вечно ще останат заедно Дельовият глас и гласът на Гюлсюме –  безсмъртни като птиците и цветята, обичащи като Орфей и Евридика, свободни като Спартак и Дельо.
Когато избират коя песен от час и половина с различни записи от цялото земно кълбо ще влезне в златната плоча, цялото жури ще стане на крака пред Дельовата песен, ще затанцува пред тия ноти, а един от журито ще каже на една жена: „Чуваш ли скъпа, това е Европа”.

Така нашата песен ще се понесе, заедно с още 27 други, към небесата. Чудя се защо ни наричат варвари, когато сам Господ слиза от небесата към свещена Родопа и плаче на глас – не за кръстните мъки, а за „прегърнатите гласове”.
Професор КарлСейгън сам пише: „Наш дълг е да оцелеем – не само заради самите нас, но и заради този космос – стар и необятен, който ни е създал”.

„Ние летим към звезда АС 793888 – към Малката мечка. Скоростта на извънземните е 10 на седма степен по-бърза и ние ще се срещнем с извънземни през ХХІ век” – отбелязва Артър Кларк. И още по-чудното е, когато двамина българи достигнаха Цейлон (дн. Шри Ланка) и поискаха от писателя Артър Кларк да им отговори кога и как ще се срещнем с инопланетяни. А той им рекъл да го почакат малко в дома му и след минути се върнал с диск. В далечния изток прозвучал „Излел е Дельо хайдутин – космическата родопска песен.

Това била представата на известния британски писател и изобретател за космическото бъдеще на цялото земно човечество, което е най-добре изразено в тази песен.
За какво ни наричат варвари, „безписмен и безкнижен народ”, когато ние даваме светлина и обич на цялото човечество. Сам Орфей преди това е изпял: „Искам да бъда небе – звездно, всевиждащо, за да те гледам с всички небесни очи”.


Паметна плоча на Дельо войвода в Златоград, на мястото, където според легендата той е бил смъртно прострелян Песента се носи из вселената, изпълнена с космическия глас на Валя Балканска Дискът с песента „Излел е Дельо хайдутин” Снимка: НАСА

В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Дядо Мунчо
24.11.2013 18:12:03
0
0
http://vbox7.com/play:2b26c744?p=collection&id=818437
1
Дядо Мунчо
24.11.2013 18:08:14
0
0
През 2012 г. Американската космическа сонда „Вояджър І“ напуска Слънчевата система, с което изпълнената от Валя Балканска родопска песен „Излел е Дельо хайдутин“ тръгва към нови светове

На първия Роженски събор на народното творчество (1961) много младата Валя Балканска за първи път изпълнява родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“. Научава я от радиозаписа на Надежда Хвойнева. Занапред точно тази песен се превръща в „бойния кон“ (по израза на голямата оперна артистка Гена Димитрова) на Валя Балканска, с който тя препуска и на Първия събор на народното творчество, проведен от 12 до 15 август 1965 г. в местността Войводинец над Копривщица. Точно там я чува американската фолклористка Етел Райм. Тя предлага на своя колега от Центъра за традиционна музика и култура в Ню Йорк Мартин Кейнинг да направят теренни записи в България.

През 1968 г., вече с добре премислен план, двамата пристигат в България и искат разрешение да пътуват из страната, за да записват фолклор. Валя Балканска е под номер едно в техния проект. Условията им пред властите са прости – да се работи със собствена американска звукозаписна техника и да направят свой подбор на песните.

Обаче в Комитета за култура дори не са чували името на родопската певица и им препоръчват вече утвърдени, главно титуловани (ще рече признати от държавата и режима) народни изпълнителки. Упорити в преследването на набелязаната цел, Етел Райм и Мартин Кейнинг все пак успяват да получат разрешение за посещение в Смолян. И там, в училищна сграда с много лоша акустична среда, те правят един-единствен приличен дубъл на „Излел е Дельо хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска в съпровод на гайдарите Лазар Каневски и Стефан Захманов. Съдбата на този уникален сам по себе си дубъл придобива космически измерения!

През 1972 г. комитетът за избор на звуковата програма „За бъдни времена и същества“, която (записана на златен компактдиск) трябва да полети на борда на междугалактическия кораб „Вояджър І“, се обръща към Райм и Кейнинг с молба да отстъпят правата върху техния запис на Валя Балканска. В най-ранния етап по реализацията на проекта ръководителят на програмата Карл Сейгън се спира върху вече легендарните три „Б“ – Бах, Бетовен и Брамс.

Но изследователите Робърт Браун Алън Ломакс го убеждават, че писаната композиторска музика предлага много по-малки комуникационни възможности от фолклорните образци, които са анонимно колективно творчество. Те му предлагат собствена селекция с 27 песни от цял свят и тогава той, приел аргументите им, отправя молбата си към Етел Райм и Мартин Кейнинг. Двамата охотно се съгласяват. След окончателна пресявка „Излел е Дельо хайдутин“ остава единствената песен от Европа!

По-нататъшната история е добре известна. През 1977 г. „Вояджър І“ поема своя път из междузвездните пространства
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки