Гарата във възрожденска Елена се руши


Гарата във възрожденска Елена се руши
Гарата в Елена тъне в руини, след като преди 10 години бива закрита
04 Ноември 2013, Понеделник


За 10 години, откакто е закрита жп линията от Горна Оряховица до Елена, изтърбушената гара във възрожденското градче бе превърната в руини.

Автор: Здравка Христова Снимка авторът

Имотът представлява жалка картинка, негодуват местните. Покривът точно над табелата „гара Елена“ е пропаднал, прозорците на чакалнята са разбити, а между релсите са изникнали дървета. Доскоро жп линията в балканския район се охраняваше от общините Елена и Златарица. Днес част от железният път е нарязан и откраднат.

С постановление на Министерски съвет от 2003 г. железопътната линия Горна Оряховица - Елена е закрита като нерентабилна. С това окончателно се сложи край на идеята на няколко кмета от региона да се развият като туристическа атракция разходките с влак до възрожденска Елена. Да дадат рамо на проекта обещаваха няколко транспортни министри от правителството на Симеон Сакскобурготски и на тройната коалиция, но в крайна сметка на гарата бе турен кръст.

Със заповед на кмета на общината инж. Дилян Млъзев от 6 юни 2013 година тя е разделена на три нови урегулирани поземлени имота – един за жп гара и два за движение и транспорт, които включват прилежащия релсов път. Ще искаме от държавата да получим безвъзмездно собствеността върху гарата, за да развиваме имота. Мястото е много атрактивно и притежавайки собствеността, ще търсим използване на предназначението й, коментира кметът. Той многократно е водил разговори с транспортните министри от предишните правителства за имота, който е публична държавна собственост и е част от активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура".

Според местните жители с малко усилия и средства по Оперативна програма "Транспорт" железопътната линия Горна Оряховица - Елена може да се възстанови, но право да кандидатства по програмата има само държавата. По света правят нови железници, а ние не можем даже да ги съхраним, коментират еленчани.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки