Татарското царстване в България


Татарското царстване в България
Западният склон на Царевец – графична възстановка на арх. Ил. Лефтеров
02 Октомври 2013, Сряда


Преди 713 години
Позабравена е вече историята за българската царица на татарите


Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

и татарския цар на българите, но си струва да бъде припомнена.
Чака (наричан още Чаха и Чоки) идва за първи път в България вероятно през 1290 г. като командир на отряд от 1000 души във войската на баща си хан Ногай. Отслабената царска власт и враждите между болярските групировки позволили на татарите безнаказано да грабят българското население и фактически били господари на страната между Дунав и Стара планина.

Хан Ногай влиза когато си поиска в Търново и в царския дворец, а в него води и сина си Чака. При едно такова посещение той вижда дъщерята на Георги Тертер І – Мария-Светослава, харесва я много и иска да я вземе за наложница. Той съобщава на Георги Тертер желанието на сина си и иска да отведе Мария-Светослава в татарския стан. Бащата с мъка на сърцето дава съгласието си, защото знае, че силата е на страната на татарите и дори без неговото позволение те ще направят каквото са си наумили.

Когато Мария-Светослава научава каква участ са й определили, се затваря в една от кулите на крепостта и заявява, че ако направят опит насилствено да я отвлекат, ще се хвърли от нея. Тогава Чака, придружен от баща си хан Ногай, отива при Георги Тертер и моли за разрешение да се ожени за дъщеря му. Тя се съгласява, но поставя някои условия. Да не променя името и вярата си, а децата й да носят български имена и да бъдат християни. Чака и Ногай приемат тези условия.

Венчавката става през 1291 г. в Търново според християнския ритуал. След това Мария-Светослава отива в централния татарски стан, разположен по десния бряг при устието на река Волга, наричана тогава Итил. След 2 г. Ногай се разболява и прекарва по-голяма част от времето си на легло. Управлението на ордата фактически се поема от първородния му син Чака.

И тогава изгрява звездата на Мария-Светослава. Тя дава съвети на съпруга си за всеки един случай и настоява той да ги изпълнява. Само след година започват да я наричат татарската царица. Фактически обаче хан е Ногай, а Чака управлява от негово име. През 1299 г. военноначалникът на татарската войска Тинар организира заговор, в резултат на който Ногай е убит. Смъртна заплаха надвисва над Чака и Мария-Светослава.

За да я избягнат, с верни на Чака войници те тръгват на юг. Стигат до Търново, влизат в крепостта и Чака се самопровъзгласява за български цар. Болярите и църквата обаче не го признават и той се опира само на войската си. Мария-Светослава е царица, но това не я удовлетворява. След 8-годишно отсъствие тя отново се намира в своята среда. Сред снажните българи Чака, който е с една глава по-нисък от нея, започва все повече да й опротивява. И тя организира съзаклятие, начело с брат си Тодор Светослав. През февруари 1300 г. след обяда поканва Чака да се разходят по крепостната стена. Когато стигат до кулата, в която тя някога се била затворила, го пуска да мине пред нея и залоства след него вратата отвън. Така го държат в кулата 5 дни и нощи без храна и вода и полумъртъв го хвърлят в Янтра. Което слага край на татарското царстване в България.


Патриотичен календар

27 септември 1877 г. — В щаба на руската армия пристига генерал Едуард Тотлебен, който е определен да поеме ръководството на военните действия край Плевен

27 септември 1962 г. — В Търново е основан Висш педагогически институт „Братя Кирил и Методий“, който по-късно прераства във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий"

28 септември 1987 г. — На площад „Свобода" в Русе над 300 души протестират срещу безразличието на управниците за хлорните обгазявания над града. Това е първата улична демонстрация по време на комунистическата диктатура в България

29 септември 1913 г. — Подписан е Цариградският договор между Царство България и Османската империя

29 септември 1918 г.— Подписва се Солунското примирие между Царство България и Антантата

30 септември 1879 г. — Провеждат се първите парламентарни избори в България

1 октомври 1888 г. — Основан е Софийският университет „Св. Климент Охридски“

2 октомври 1921 г. — Във Варна е открита първата учебна година във Висшето търговско училище (днес Икономически университет)

2 октомври 1916 г. — В сражение на Македонския фронт е убит поетът Димчо Дебелянов

3 октомври 1918 г. — Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III


В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
аненербе
23.09.2023 08:11:30
0
0
Детска приказка...
1
БЪЛГАРИН
03.10.2013 12:13:51
1
0
Е какво "татарско царстване" видяхте. Чака не е интронизиран по реда и не е никакъв цар. Мисля, че българската наука отдавна се отърси от т.нар. "цар Чака".[cruel]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки